Ponia Ieva turi puikų patarimą, kaip sultinį pagaminti dar skanesnį nei esate įpratę valgyti.
Jos metodas netradicinis, tačiau rezultatas pradžiugins visą jūsų šeimą. Nedvejokite ir išbandykite šį būdą patys!
Galbūt šiandien išbandysite šį būdą gamindami pietus?
Jums reikės:
- Svogūnų
- Daržovių (morkų, salierų, petražolių, kaliaropių, česnakų, porų, paprikų ir kitų)
- Mėsos sriubai
- Ciberžolių
- Pilnų nesmulkintų prieskonių
- Juodųjų nesmulkintų pipirų
- Druskos
- Lauro lapų
- Kiaulienos taukų
- Petražolių
- Laiškinio česnako
Gaminimo eiga:
Daržoves ir mėsą nereikia dėti į šaltą vandenį, kaip esate įpratę.
Dėl šio nedidelio pakeitimo sriuba bus skanesnė ir netaps drumsta – bent jau tokia mano patirtis.
Svogūnus smulkiai supjaustykite.
Puode įkaitinkite taukus ir pakepinkite svogūnus.
Sudėkite mėsą, daržoves sriubai ir viską kartu pasūdykite.
Įberkite ciberžolės ir užpilkite verdančiu vandeniu.
Sudėkite visus kitus prieskonius.
Taip lėtai virkite apie tris valandas.
Sriubą patiekite su makaronais.
Taip paruoštą sriubą pamėgsite net labiau nei klasikinę daržovių.
Ji bus tiršta, nuostabiai skaidri ir fantastiško skonio.
Rekomenduoju ją valgyti visiems.
Daugiau triukų, kaip paruošti tobulą sriubą
Sultinys yra labai svarbus kulinarinio meno elementas, todėl yra daug paprastų gudrybių, kaip padaryti, kad jis būtų tobulas.
Šiandien papasakosime, kodėl į sultinį verta įdėti vieną neįprastą ingredientą.
Kaip tai daryti, mane išmokė mano senelis, virėjas, ir aš tai darau jau 40 metų. Sultinys būna pasakiško skonio ir niekada nebūna drumstas.
Visame pasaulyje sultinys ruošiamas labai panašiai – skiriasi tik naudojamos prieskoninės žolelės ir kai kurie ingredientai. Kartais sultinys yra daržovių sultinys, kartais – mėsos sultinys, gaminamas iš įvairių rūšių mėsos.
Tinkamas sultinys neturėtų drumstis ir turėtų būti nuostabiai skaidrus. Jei norite jį išvirti iki visiško tobulumo, išbandykite šią gudrybę su kiaušinių baltymais.
Mano senelio virėjo patarimas geriausiam sultiniui paruošti – įdėkite šio neįprasto ingrediento
Nepatikėsite, bet visas triukas slypi kiaušinio baltyme.
Kiaušinio baltymas sultinyje atlieka tris funkcijas, ir kiekviena iš jų yra labai svarbi.
Visų pirma, supylę kiaušinio baltymą į verdantį sultinį, pašalinsite priemaišas.
Po kelių minučių tiesiog naudokite sietelį, kad nuo sultinio paviršiaus surinktumėte sugėrusį kiaušinio baltymą, kuris apačioje bus skaidrus.
Be to, kiaušinio baltymas taip pat surinks riebalų perteklių, kurie gali būti ištirpę verdant mėsą.
Kaip ir taikant pirmąjį metodą, po kelių minučių virimo nuo sriubos paviršiaus pašalinkite riebalų turinčius baltymus.
Galiausiai, į sultinį įmaišius kiaušinio baltymo, galima teigiamai paveikti jo sūrumą.
Kiaušinio baltymas suriša druską, todėl naudokite šį metodą, jei netyčia į sultinį įdėjote daugiau druskos nei reikėjo.
Taip išsaugosite jo skonį.
Kaip pasigaminti skaidrų sultinį?
Pirmiausia mėsą reikia virti dviem etapais, t. y. iš pradžių ji užpilama šaltu vandeniu, o pirmasis virimo etapas trunka apie 20 minučių.
Praėjus šiam laikui, vanduo nupilamas, mėsa nuplaunama ir vėl užpilama švariu vandeniu.
Taip pat nepamirškite ilgo ir lėto virimo būdo. Sultinys neturėtų stipriai burbuliuoti, nes tuomet jis taps drumstas.
Puodo negalima uždengti dangčiu, o viryklė turi būti nustatyta ant silpnos ugnies.
Į sultinį iš pat pradžių reikėtų sudėti svogūnus su lukštais. Taip sultinys maloniai kvepės ir įgaus gražią geltoną spalvą. Tai taip pat padės išlaikyti sultinio skaidrumą.
Daugiau patarimų, kaip paruošti skaniausią sultinį
Į puodą visada įpilkite šalto vandens, sudėkite mėsą (nesvarbu, kokią) ir užvirinkite.
Svarbu nepamiršti kartu su mėsa įdėti prieskonių – nesmulkintų juodųjų pipirų (kvapiųjų pipirų), lauro lapų.
Stebuklingas mūsų senelių prieskonis petražolė suteikia sultiniui nepakartojamą skonį, močiutės ją dėdavo į kiekvieną sriubą, o ypač į sultinius.
Petražolė taip pat žinoma kaip daugelio skonių augalas, turintis nepakartojamą aromatą.
Iš pradžių jos skonis būna saldus, o galiausiai įgauna kartumo pojūtį.
Todėl mūsų močiutės visada turėdavo ją po ranka ir negalėdavo be jos apsieiti ruošdamos mėgstamus patiekalus.
Petražolėmis lengvai galite pakeisti, pavyzdžiui, parduotuvėje esančius sriubos prieskonius.
Bet tai toli gražu ne viskas!
Į paruoštą sultinį sudėkite visas šaknines daržoves, kad jos išvirtų tuo pačiu metu kaip ir mėsa. Kokias daržoves naudoti, spręsti paliekame jums.
Senelės patarimas: „Sriuba bus skaidri, jei verdant jos nemaišysite. Jei vanduo atrodo drumstas, atidėkite sultinį į šalį, atvėsinkite ir įmaišykite du plaktuvu išplaktus kiaušinių baltymus.
Sriuba tikrai nebus sūri, jei druskos įbersime prieš pat pabaigą.
Druska verdant išgaruoja, o tai verčia mus verdant vis pridėti druskos daugiau ir daugiau.
Jei sriuba sūri, į puodą įpilkite vandens ir šiek tiek pavirkite.
Kai mūsų močiutės sūdydavo sultinį, įdėdavo sveikų bulvių ir subadydavo jas šakute – jos sugerdavo druskos perteklių.
Jei verdant sultinys tampa drumzlinas, yra keletas būdų jį išvalyti.
Kartais užtenka į sultinį įpilti šiek tiek šalto vandens ir lėtai pavirti.
Kitais atvejais padės švelniai išplaktas kiaušinio baltymas, kuris užpilamas ant drungno sultinio, užvirinama ir išimamas iš sultinio.
Po penkių minučių reikia perkošti per sietelį arba tankų koštuvą.
Kiaušinių lukštai taip pat gali padėti, jei juos įmesite į sultinį ir prieš patiekdami sriubą perkošite.
Bulvės yra mažas stebuklas, jos ne tik pašalina sūrumą, bet ir sultinio drumstumą.
Tereikia į puodą su sultiniu įdėti 2 ar 3 žalias bulves.
Ir nepamirškite! NIEKADA neišmeskite nuluptų šakniavaisių lupenų.
Prieš pat pabaigą suriškite jas virvele ir įdėkite į puodą. Paskui, kai išvirs, tiesiog išimkite jas ir sudėkite į biologines atliekas.
Jei norite išgauti sultinio skonį kaip iš prabangaus restorano, rinkitės sultinį, pagamintą iš keptų kaulų, šis būdas garantuos jums užtikrintą rezultatą.
Norint juos iškepti, į kepimo skardą sudėkite skerdieną, kaulus, svogūnus ir česnakus.
Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Kai iškeps, viską perkelkite į didelį puodą.
Tačiau jokiu būdu nepadauginkite riebalų!
Žinoma, juos galite naudoti kitiems patiekalams gaminti, tačiau sultinyje jiems ne vieta. Į šiuos ingredientus sudėkite visa kita ir užpilkite šaltu vandeniu. Lėtai užvirinkite.
Jei įpilate vandens, visada įpilkite šalto vandens.
Nenaudokite dirbtinių kvapiųjų medžiagų, sriubos prieskonių ar nenatūralių sultinių. Tai visiškai nereikalinga ir tik sugadins skonį. Mėsa, daržovės, prieskoniai ir kantrybė turi suteikti sultiniui skonį, o ne chemija.
Sultinį taip pat galite perkošti du kartus. Pirmą kartą per sietelį, vėliau – per smulkų sietelį su švariu audiniu.
Sultiniui galima naudoti ir kitas daržoves, tinka moliūgai, cukinijos, kopūstų lapai, petražolės ar salierai ir kt. Leiskite pasireikšti savo fantazijai, įdėkite šiek tiek imbiero, aitriosios paprikos ar kalendros.
Mėgaukitės maloniu skoniu!