Pradėkite jau nuo rytojaus ir sužinokite kokie yra geriausi avižinės košės receptai!
Tik nedidelis pokytis mityboje, ir numesite papildomus kilogramus bei pagerinsite virškinimą, sureguliuosite cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, pagerinsite bendrą savo sveikatą.
Tiesiog reikės avižas sumalti arba trumpam palikti išbrinkti šiltame vandenyje ir turėsite puikią klasikinę košę.
Kaip paprasta košė gali pakeisti jūsų savijautą? Ji padeda:
- išvengti vidurių užkietėjimo,
- palankiai veikia regėjimą (joje yra liuteino),
- avižos yra maistingiausi grūdai, todėl pasotina organizmą,
- skatina medžiagų apykaitą (idealus pasirinkimas pusryčiams),
- turi B grupės vitaminų, geležies, kalcio ir fosforo,
- optimizuoja plonosios žarnos veiklą,
- pasotina ir palaipsniui atpalaiduoja energiją, padeda sveikai numesti svorio,
- mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, stiprina širdį ir kraujagysles,
- slopina padidėjusią skydliaukės veiklą,
- mažina cholesterolio kiekį kraujyje,
- užkerta kelią diabetui, bei padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje,
- labai naudinga, jei vartojate antibiotikus, ypač dėl esančių B grupės vitaminų,
- virškinamojo trakto vėžio profilaktika.
ŠTAI KAIP PASIKEIS JŪSŲ ORGANIZMAS, VALGANT AVIŽINĘ KOŠĘ
Švelnesnė oda
Dribsniai idealiai tinka uždegiminių ligų, tokių kaip egzema ar spuogų, gydymui, taip pat skatina bendrą odos gerą sveikatą ir gyvybingumą.
Unikalios avižinių dribsnių savybės atsiranda dėl to, kad juose yra daug įvairių vitaminų ir mikroelementų.
Cinkas padeda valyti odą ir šalinti toksinus.
Taip pat cinkas veiksmingai sutraukia poras ir turi jauninamąjį poveikį.
Geležis yra vienas iš svarbiausių elementų maitinant ir palaikant optimalų odos ląstelių drėkinimą.
Manganas šalina patinimus ir uždegimus, taip pat skatina greitą odos gijimą po žaizdų, sumušimų, nudegimų ir kitų mikro įtrūkimų.
Magnis normalizuoja kraujotaką ir užtikrina giluminį odos ląstelių atsinaujinimą.
Pavyks turėti svajonių raumenis
Viena porcija arba maždaug 8 valgomieji šaukštai dribsnių aprūpins jūsų organizmą 15% rekomenduojamos paros baltymų normos.
Nepamirškite vitamino E, antioksidantų ir glutamino, kurie padės greičiau atsinaujinti raumenų skaiduloms.
Apsaugos jūsų kūną ir smegenis nuo galimų ligų
Avižiniuose dribsniuose gausu antioksidantų.
Jie padeda nuo ligų, uždegimų ir aukšto kraujospūdžio.
Taip pat jie turi beta gliukano, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje.
Jų poveikį sustiprina sudėtyje esantis vitaminas C.
Todėl pakankamai dažnai pusryčiuose avižinę košę derina su apelsinų sultimis.
Būsite kupini energijos
Avižiniuose dribsniuose gausu angliavandenių, todėl jie jūsų organizmui suteiks daugiau energijos.
Tačiau verta žinoti, kad ši energija išsiskiria lėtai, palaipsniui per kelias valandas.
Sveikai numesite svorio
Kasdien valgydami avižinius dribsnius, pagerinsite medžiagų apykaitą ir paspartinsite sveiką svorio metimą.
Ilgesnį laiką (bent 6 savaites) iš avižinių dribsnių sudaryti pusryčiai leis išvengti per didelio kalorijų kiekio.
Šiame maiste esantys lėti angliavandeniai leis jums reguliuoti apetitą ir palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.
Jame esančios maistinės medžiagos ne tik pagreitina mūsų medžiagų apykaitą, bet ir neleis organizme kauptis riebalams bei toksinams ir apsaugos nuo persivalgymo.
Mažina cholesterolio kiekį
Linolo rūgštis padeda mažinti trigliceridų ir blogojo cholesterolio kiekį.
Šios maistinės medžiagos „valo“ riebalų likučius nuo arterijų sienelių ir apsaugo jūsų organizmą nuo tokių sunkių ligų kaip aterosklerozė, infarktas ir insultas.
Mažesnė širdies ligų rizika
Avižose gausu gerųjų sveikųjų riebalų, jie stiprina širdies ląsteles ir kraujotakos sistemą.
Dėl sudėtyje esančių antioksidantų sumažės tikimybė, kad kraujagyslių sieneles pažeis laisvieji radikalai.
Geriausių avižinių dribsnių receptų rasite čia:
PER 10 MINUČIŲ IŠKEPAMI BLYNELIAI KAIP PICOS PAPLOTĖLIO PAKAITALAS
Jums reikės:
- 150 g avižinių dribsnių
- 125 g grietinės
- 3 kiaušinių
- šviežių salierų lapų
- druskos pagal skonį
Gaminimo eiga:
Sumaišykite avižinius dribsnius su grietine, kiaušiniais, druska ir šaukšteliu susmulkintų salierų lapų (galima pakeisti petražolėmis). Išminkykite vientisą tešlą ir formuokite atskirus blynelius. Blynus kepkite sausoje keptuvėje iš abiejų pusių.
AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ PYRAGAS SU AGUONOMIS
Jums reikės:
- 1 stiklinės maltų riešutų
- 1 stiklinės maltų avižinių dribsnių
- 2 stiklinių maltų aguonų
- 3 šaukštų cukranendrių cukraus
- 7 stambiai sutarkuotų obuolių
- 3 šaukštų sviesto
- 28 cm skersmens kepimo formos
Gaminimo eiga:
Sumaišykite visus sausus ingredientus dubenyje. Kepimo skardą ištepkite sviestu. Ant dugno paskleiskite ploną sluoksnį trupinių mišinio, po to pakaitomis – sluoksnį obuolių, trupinių mišinio ir obuolių – galutinį pyragą turėtų sudaryti 5 sluoksniai trupinių mišinio ir 3 sluoksniai obuolių.
Ant viršaus uždėkite sviesto griežinėlių ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 45 minutes. Viršų galėsite aptepti šokoladiniu glajumi arba apšlakstyti medumi.
AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ PAPLOTĖLIAI
Jums reikės:
- Maltos vištienos 500 g (geriausiai tiktų vištienos krūtinėlės malta mėsa)
- 1 kiaušinio
- 0,5-0,75 stiklinės avižinių dribsnių
- 0,5 stiklinės pieno
- 1 svogūno
- 2 česnako skiltelių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Darbo eiga:
Išplakite kiaušinį su pienu ir supilkite į šį mišinį avižinius dribsnius bei palikite 20 minučių. Svogūną smulkiai supjaustykite griežinėliais, česnaką susmulkinkite ir sudėkite į maltą mėsą. Pagardinkite druska ir pipirais, ir įmaišykite į avižinių dribsnių, pieno bei kiaušinių mišinį.
Sumaišykite vientisą masę, iš kurios suformuokite atskirus paplotėlius ir kepkite juos augaliniame aliejuje iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos. Jei masė per skysta, įberkite daugiau avižų. Patiekite su garnyru pagal savo skonį ir šviežiomis daržovėmis.
Taip pat galite pakeisti mėsą, gamindami kiaulienos kepsnelius.
SVEIKI AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ BLYNELIAI
Jums 4 porcijoms reikės:
150 g avižinių dribsnių
2 kiaušinių baltymų (galite naudoti ir pilnus kiaušinius)
200 ml pieno
Medaus arba kito saldiklio pagal skonį
Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
Įdėkite visus ingredientus į maišytuvą ir sumaišykite iki vientisos masės.
Tešla turi būti įprastos blynų tešlos konsistencijos.
Tada pagal poreikį galite įmaišyti dribsnių arba pieno. Tuomet paprasčiausiai dėkite tešlą ant įkaitusios keptuvės, kad blyneliai būtų kuo plonesni.
Kepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos, ir patiekite su bet kokiu jums patinkančiu garnyru!
SŪRIO BANDELĖS NUO KURIŲ NEPRIAUGSITE SVORIO
Jums reikės:
- 250 g varškės
- 3 kiaušinių
- 3 valgomųjų šaukštų avižinių miltų (arba smulkiai sumaltų avižinių dribsnių)
- 3 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių
- 1 arbatinio šaukštelio druskos
- 150 g neriebaus sūrio
Gaminimo eiga:
Sudėkite visus ingredientus, išskyrus sūrį, į dubenį ir palikite 5 minutes pastovėti.
Šaukštais semkite mišinį ir sluoksniuokite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Pabarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į įkaitintą orkaitę bei kepkite, kol sūris viršuje taps auksinės spalvos.
SVEIKI AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ KEKSIUKAI
Jums reikės:
- 3 stiklinių avižinių dribsnių
- 3-4 valgomųjų šaukštų medaus
- 0,75 stiklinės obuolių sulčių
- 1,5 stiklinės pieno
- 2 kiaušinių
- 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto (galima pakeisti vaniliniu cukrumi)
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo sodos
- aliejaus arba sviesto keksiukų formai ištepti
Pabarstymams ar užtepimui:
- Mėlynių
- Šokolado drožlių
- Sėklų
- Riešutų
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių ir patepkite keksiukų formą sviestu arba aliejumi. Dubenyje išplakite medų su kiaušiniais. Tada į mišinį įmaišykite obuolių sultis bei pieną, vanilę, druską ir cinamoną. Palaipsniui į mišinį įmaišykite avižinius dribsnius ir vieną sodos šaukštelį. Gerai išmaišykite ir palikite 20 minučių pastovėti.
Tada sluoksniuokite tešlą į 3/4 kiekvienos keksiukų duobutės ir apibarstykite tuo, ką labiausiai mėgstate (riešutais, šokoladu, mėlynių uogiene…).
Kepkite 30 minučių arba kol keksiukų paviršius taps auksinės spalvos.
BROKOLIŲ KUKULIAI
Jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio brokolio
- 2 kiaušinių
- 4 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių
- 2 valgomųjų šaukštų viso grūdo duonos džiūvėsėlių
- 1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų
- 2 valgomųjų šaukštų moliūgų sėklų
- 2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų sėklų
- 1 ryšulėlio petražolių
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
Brokolius nuplaukite, padalinkite į mažesnius gabalėlius ir labai trumpai pavirkite pasūdytame vandenyje (arba patroškinkite garuose), kad brokoliai šiek tiek suminkštėtų. Tada brokolius iš karto perliekite šaltu vandeniu, kad virimo procesas iš karto sustotų.
Sumaišykite sėklas ir sausai pakepinkite jas keptuvėje. Brokolius perkelkite į trintuvą ir sutrinkite. Dubenyje sumaišykite trintus brokolius, smulkintas petražoles, kiaušinius, avižas, sėklas, druską ir pipirus. Galiausiai įmaišykite džiūvėsėlius, kad gautųsi tinkama konsistencija kukuliams formuoti.
Iš tešlos formuokite atskirus kotletukus ir kepkite juos alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.
Taip pat galima rinktis ir keptą orkaitėje variantą. Sudėkite kukulius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūroje orkaitėje, kol jie taps auksinės spalvos. Kepdami kukulius apverskite, kad jie paruduotų ir iš kitos pusės.
SVEIKI IR SKANŪS LANGOŠAI
Jums reikės:
- 200 g avižinių dribsnių
- 150 ml pieno
- 1 kiaušinio
- žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
Avižinius dribsnius užpilkite šiltu pienu ir palikite 15 minučių. Sudėkite kitus ingredientus ir gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa tešla. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštelį aliejaus ir sluoksniuokite tešlą – galite padaryti kelis mažus arba vieną didelį langošo paplotėlį. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir apkepkite taip pat ir kitą pusę.
Juos taip pat galite kepti visiškai be aliejaus nepridegančioje keptuvėje storu dugnu.
Patiekite su mėgstamais priedais, pvz.: įtrintus česnaku, pateptus grietine ir apibarstytus sūriu.
CITRININIAI VARŠKĖS SAUSAINIAI
Jums reikės:
- 250 g neriebios varškės
- 100 g avižinių dribsnių
- 1 vidutinio dydžio obuolio
- 1 banano
- 1 arbatinio šaukštelio medaus
- 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
Sumaišykite varškę su medumi, avižiniais dribsniais, druska ir palikite 30 minučių pastovėti.
Tuo metu nulupkite ir sutarkuokite obuolį stambia tarka, supilkite citrinos sultis ir šakute sutrintą bananą bei sumaišykite. Tada vaisių mišinį sumaišykite su varške, kad visi ingredientai susimaišytų ir susidarytų vientisa tešla.
Nustatykite 180 laipsnių temperatūrą orkaitėje. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir drėgnomis rankomis formuokite ovalo formos tešlos paplotėlius, dėdami juos ant skardos vienodais tarpais.
Kepkite 30 minučių.
Skanaus!