Tiek arbūzas, tiek melionas yra populiarūs vaisiai, kuriuos mėgsta daugelis. Bet kuris iš jų yra naudingesnis? Kad atsakyti į šį klausimą, svarbu išsamiau pasidomėti jų sudėtimi ir naudingomis savybėmis.
Arbūzas
Arbūzas priklauso moliūgų šeimai. Jo sudėtyje galite rasti folio rūgšties, vitaminų C, PP, E, A, kalio, fosforo, vario, molibdeno, natrio, magnio, vario, kobalto, silicio, geležies ir kitų organizmui svarbių medžiagų.
Taip pat arbūzuose yra nedidelis jodo, fluoro, chromo ir seleno kiekis. Juose taip pat yra aminorūgščių, tokių kaip lizinas, argininas, triptofanas ir valinas. Būtent dėl naudingų medžiagų gausos šį produktą verta įtraukti į savo kasdienę mitybą.
Arbūzų nauda ir žala
Arbūzas padeda normalizuoti kraujospūdį, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, padeda pašalinti inkstų akmenis, sumažina šilumos smūgio riziką, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, didina vyrų libido, stiprina imuninę sistemą, padeda atsikratyti viršsvorio.
Tačiau nepaisant daugybės arbūzo privalumų, reikėtų atsižvelgti ir į jo vartojimo trūkumus. Ekspertai perspėja, kad jei arbūzų valgysite per daug, gali pasireikšti viduriavimas ir pykinimas.
Kada arbūzų geriau nevalgyti?
Specialistai sako, kad valgyti arbūzų nereikėtų, jei yra sutrikusi inkstų veikla, sergate cukriniu diabetu arba inkstų akmenlige, viduriuojate ar turite kepenų veiklos sutrikimų.
Taip pat svarbu žinoti, kad arbūzuose gali kauptis pavojingi nitratai. Todėl juos geriausia pirkti tik sezono metu ir iš patikimų tiekėjų.
Melionas
Melione yra beveik visų grupių vitaminų. Taip pat ir kitų naudingų medžiagų tokių kaip kalcis, silicis, chloras, magnis, fosforas, jodas, chromas, kobaltas ir geležis. Silicio yra daugiausia būtent šiame vaisiuje, 100g meliono yra net 250 proc. rekomenduojamos silicio paros normos.
Meliono nauda ir žala
Melionas iš organizmo padeda pašalinti atliekas ir toksinus, atkuria hormonų lygį moterų organizmuose, turi diuretiko poveikį, ramina, gerina sąnarių sveikatą, sumažina kataraktos išsivystymo riziką, turi antivėžinių savybių.
Tačiau kaip ir visi kiti produktai, melionas gali pakenkti sveikatai, jei vartojate jį netinkamai. Jei melioną vartosite dideliais kiekiais ir per dažnai, gali kilti problemų su šlapinimusi ir viduriavimu.
Kas naudingiau: arbūzas ar melionas?
Abu vaisiai turi didelį vandens kiekį ir yra panašios maistinės vertės. Tačiau svarbu suprasti, kad šių produktų naudingosios savybės skiriasi. Norint pagerinti sąnarių būklę, geriau valgyti melioną, o jei kamuoja aukštas kraujospūdis – arbūzą.
Kaip vartoti šiuos vaisius?
1) Negerkite vandens prieš ar po šių vaisių valgymo;
2) Vaisius valgykite tik praėjus 2 val. po pagrindinio patiekalo;
3) Nevalgykite daugiau nei 800 g meliono ir 1 kg arbūzo per dieną;
4) Nevalgykite šių vaisių kartu su raugintais pieno produktais.