Home Patarimai Kuriems žmonėms naudinga valgyti žalias saldžiąsias paprikas, o kurie turėtų jų vengti?

Kuriems žmonėms naudinga valgyti žalias saldžiąsias paprikas, o kurie turėtų jų vengti?

0
Kuriems žmonėms naudinga valgyti žalias saldžiąsias paprikas, o kurie turėtų jų vengti?

Žalios paprikos yra produktas, pasižymintis unikaliu sveikatai naudingų savybių deriniu.

Šią daržovę dėl neįprasto skonio mėgsta daugelis žmonių. Todėl verta išsamiau panagrinėti šios daržovės naudą ir žalą, pabrėžiant tik pagrindinius niuansus.

Sudėtis

Įvertinus paprikos sudėtį, gali pasirodyti, kad ši daržovė yra iš tiesų labai puikus produktas. Sudėtyje galima rasti:

  • Lengvai virškinamų angliavandenių. Tai sacharozė, fruktozė, gliukozė ir kt.

  • Aminorūgščių: glicino, prolino, cisteino ir kitų.
  • Mineralinių medžiagų. Tokių kaip: manganas, kalis, varis, cinkas, fosforas ir kt.
  • Pakaitinių aminorūgščių.
  • Nepakeičiamų aminorūgščių ir daugelį kitų.

Žaliosios paprikos pasižymi naudinga ir subalansuota sudėtimi.

Naudingos savybės

Iš pradžių verta atkreipti dėmesį į pagrindinę paprikų savybę: jos sukelia deginantį pojūtį. Paprikos turi alkoloido, kuris šiai daržovei suteikia aštrumo. Ir kuo daugiau šio komponento, tuo aštresnė paprika. Specialistai jau seniai pastebėjo, kad aštrumas yra naudingas organizmui, jei vartojamas saikingai ir tinkamai. Keletas pagrindinių sveikatai naudingų savybių:

  • Teigiamai veikia virškinimo sistemą;
  • Mažina kraujospūdį;
  • Didina apetitą;
  • Atstato miego sutrikimus;
  • Gerina atmintį;
  • Padeda pagerinti koncentraciją;
  • Teigiamai veikia nagų ir plaukų būklę.

Verta pažymėti, kad kiekvienas paprikos sudėties ingredientas teikia tam tikrą naudą. Tačiau daržovės turi tik profilaktinį poveikį. Tikėtis rimtų teigiamų pokyčių organizme iš jos vartojimo neverta.

Kokia forma reikėtų vartoti žaliąsias paprikas?

Saldžiąsias paprikas geriausia valgyti šviežias. Net ir apdorotos jos išlaiko didžiąją dalį sveikatai naudingų medžiagų. Jai puikiai tinka šie saugojimo būdai:

  • Šaldymas.
  • Džiovinimas.
  • Vytinimas.
  • Sūdymas.
  • Marinavimas.

Jei išsamiau stabteltume prie konservavimo, paprikos net ir po terminio apdorojimo išlaiko apie 70% visų vitaminų, o tai yra puikus rezultatas. Jei šią daržovę troškinsite ar kepsite, išliks tik apie 30% naudingųjų medžiagų.

Paprikų žala

Nepaisant didžiulės naudos, paprika turi ir kontraindikacijų, kurių taip pat nereikėtų ignoruoti. Ekspertai rekomenduoja susilaikyti nuo šios daržovės vartojimo žmonėms, turintiems toliau išvardytų problemų:

  • Skrandžio rūgštingumo padidėjimą;
  • Kolitą;
  • Gastritą;
  • Inkstų ligą;
  • Opą;
  • Hipertenziją;
  • Tachikardiją ir kt.

Taip pat verta prisiminti, kad paprikas vartoti reikia su saiku. Veikliųjų medžiagų perteklius nieko gero neduotų. Taigi, visada reikėtų stebėti, kiek paprikų suvartojote. Net jei žmogus yra sveikas ir neturi jokių problemų, per didelis paprikų suvartojimas gali sukelti:

  • Viduriavimą;
  • Pilvo pūtimą;
  • Pilvo skausmus ir kitus negalavimus.

Kokia yra paprikų suvartojimo dienos norma?

Svarbi taisyklė – niekada nevartoti daugiau kaip 200 g paprikų per savaitę. Vasarą paprikos puikiai paskanina salotas. Žiemą jas galima valgyti šaldytas arba bet kaip kitaip išlaikytas. Vaikams žaliąsias paprikas reikėtų valgyti atsargiai – iki 1 metų amžiaus jas valgyti draudžiama.

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].