Silkė – žuvis, kurią mėgsta daugelis. Ji gali būti sūdoma, kepama, marinuojama ir pan. Tačiau verta pagalvoti apie silkės naudą sveikatai. Ar silkė gali pakenkti organizmui?
Pažvelkime į pagrindines silkių savybes išsamiau.
Silkių nauda žmogaus organizmui
Jei valgysite šį produktą, jūsų kūnas gaus daug naudos.
- Vertinga sudėtis. Silkėse yra daug vertingų įvairių grupių mikroelementų ir vitaminų. Šie komponentai teigiamai veikia žmogaus sveikatos būklę. Galėsite papildyti jų atsargas organizme, todėl į savo racioną verta įtraukti žuvį.
- Širdies sveikatos gerinimas ir kraujagyslių stiprinimas. Silkėse gausu vertingų omega-3 rūgščių, kurios stiprina kraujagysles, taip pat teigiamai veikia širdies sveikatą. Be to, produktas gali sumažinti kraujospūdį, todėl jūsų savijauta žymiai pagerės.
- Kova su uždegimu. Dėl vertingos sudėties silkės pagerina ūminių uždegiminių procesų eigą. Be to, sulėtėja ir lėtinio uždegimo veikla, tad silkės yra puiki profilaktinė priemonė nuo vėžio.
- Psichikos stiprinimas. Omega-3 rūgštys, kurių silkėse gausu, teigiamai veikia emocinį foną, todėl vartojant silkes nekankins staigūs nuotaikos pokyčiai ir depresinės būsenos.
- Su amžiumi susijusių ligų profilaktika. Senėjimas sukelia smegenų veiklos pablogėjimą, taip pat nemalonių ligų atsiradimą. Jei pagyvenęs žmogus reguliariai valgo silkes, jis gali išvengti daugelio ligų. Be to, žuvyse gausu vitamino D, kuris daro kaulus tvirtus ir sveikus.
- Anemijos profilaktika. Anemija gerokai pablogina bendrą žmogaus savijautą. Silkė padidina raudonųjų kraujo kūnelių skaičių. Tai ypač svarbu, kai kalbama apie nėštumo laikotarpį.
Be to, žuvis padeda palaikyti skydliaukės sveikatą. Šis organas labai svarbus, nes nuo jo priklauso jūsų savijauta.
Dėl minėtų naudingųjų savybių į savo racioną tikrai turėtumėte įtraukti silkes.
Ar silkės gali pakenkti sveikatai?
Žinoma, silkės gali būti naudingos jūsų organizmui. Tačiau egzistuoja ir keletas išimčių.
- Apsinuodijimo gyvsidabriu pavojus. Daugelyje žuvų rūšių yra per daug gyvsidabrio. Jei piktnaudžiaujate silke, yra didelė rimto apsinuodijimo rizika.
- Alergija. Žuvis laikoma gana alergizuojančiu produktu. Gali varginti dilgėlinė, niežulys, virškinimo sistemos gleivinės dirginimas, vidurių užkietėjimas.
Niekada nevalgykite silkių, jei reikia vartoti monoaminooksidazės inhibitorius. Produktas žymiai sumažina veiksmingą vaistų poveikį ir net veikia toksiškai.