Ruošdamos tešlą įmaišykite TAI ir pastebėsite skirtumą.
Tešla iš tikrųjų bus lengvai minkoma, o kepinys bus purus ir minkštas.
Iš nurodyto ingredientų kiekio išeis apie 1,5 kg tešlos.
Aš paprastai sunaudoju ją visą iš karto, bet galima laikyti ir šaldiklyje. Tačiau visada geriau tešlą gaminti šviežią. Jei tešlos kiekis jums atrodo per didelis, visus ingredientus sumažinkite per pusę.
Jums reikės:
Raugui:
- 10 g sausų mielių (30 g šviežių).
- 0,5 puodelio šilto vandens
- Pusės valgomojo šaukšto cukraus pudros
- Poros šaukštų paprastų miltų
Tešlai:
- 1 kg persijotų paprastų miltų
- 2 valgomųjų šaukštų degtinės
- 2 kiaušinių
- 200 g sviesto (iš anksto ištraukite jį iš šaldytuvo, kad būtų minkštas)
- 2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- 1,5 puodelio pieno
- 3 šaukštų grietinės
- 0,5 puodelio cukraus pudros
- Šaukštelio druskos
Gaminimo eiga:
Šiltame, bet ne karštame vandenyje ištirpinkite mieles ir cukrų.
Įberkite porą šaukštų miltų (plius minus) ir atkreipkite dėmesį į konsistenciją – mišinys turi būti tirštas, kaip grietinė.
Kol kas atidėkite mišinį į šalį, kad mielės aktyvuotųsi.
Kol kas tešlai galite išplakti kiaušinius su cukrumi.
Kai raugas pakils, sudėkite jį į kiaušinių mišinį ir išmaišykite.
O tada į mišinį supilkite degtinę, aliejų ir sviestą, grietinę ir druską.
Viską išmaišykite plaktuvu.
Dabar atėjo eilė miltams.
Dėkite juos dalimis, maišydami tešlą maišytuvu.
Kai tešla sutirštės, pradėkite minkyti rankomis.
Šiame etape įmaišykite tik pusę nurodyto miltų kiekio.
Uždenkite tešlą ir palikite valandai pakilti.
Praėjus šiam laikui, suberkite likusius miltus ir gerai išmaišykite.
Vėl uždenkite ir palikite pakilti dar valandai.
Praėjus šiam laikui, tešla bus iškilusi.
Ji ne tik pakils beveik 3 kartus, bet ir bus puri.
Dabar ją jau galite minkyti ir formuoti bet kokius vyniotinius, pyragus, pyragaičius ir iš esmės bet kokius tešlos gaminius.
Linkime gero skonio!