Avokadas yra iš Amerikos kilęs vaisius, savo forma primenantis kriaušę.
Kadangi avokaduose apstu riebalų, dauguma žmonių juos valgo retai, manydami, kad jie kenksmingi sveikatai. Tačiau tai toli gražu nėra tiesa!
Avokadų nauda
Avokaduose gausu sveikųjų riebalų, kuriuos organizmas lengvai įsisavina. Juose taip pat yra vitaminų A, B1, B2, C, E, PP, K, H, pantoteno rūgšties ir folio rūgšties, kalcio ir fosforo.
Vitaminai A ir E tirpsta riebaluose, todėl puikiai dera su avokaduose esančiais riebalais, nes ištirpusius juos geriau įsisavina organizmas. Dėl šios priežasties avokadai yra idealus ingredientas salotoms, nes juose esantys riebalai taip pat padeda ištirpinti vitaminus, esančius kituose patiekalo ingredientuose.
Avokaduose esanti ląsteliena ir riebalai palaiko sotumo jausmą ilgiau nei bet kuris kitas riebus užkandis. Dėl to, vartodami avokadus galite efektyviau susidoroti su viršsvoriu, o sviestą pakeisdami avokadų pasta, galite išvengti papildomų kalorijų.
Avokaduose yra naudingų riebalų rūgščių, ypač oleino rūgšties ir fitosterolių. Šios medžiagos skatina normalią kraujotakos sistemos veiklą.
Šis vaisius taip pat mažina kraujospūdį dėl jame esančio didelio kalio kiekio bei yra ypač naudingas moterims, planuojančioms pastoti, nes avokaduose gausu folio rūgšties, kuri užtikrina normalų vaiko vystymasi.
Taip pat avokaduose esančios riebalų rūgštys ir sotieji riebalai skatina smegenų veiklą: didina koncentraciją, gerina nuotaiką ir savijautą. Tyrimai parodė, kad žiurkės, reguliariai maitinamos avokadų aliejumi, rečiau sirgo širdies ligomis.
Avokaduose yra daugybė antioksidantų, įskaitant liuteiną, seleną, glutationą, vitaminus A ir E, todėl jų įtraukimas į mitybą padeda sulėtinti senėjimo procesus. Liuteinas ir vitaminas A stiprina akis, glutationas naudingas kepenims, o vitaminas E yra laikomas jaunystės vitaminu!
Be to, mažas gliukozės kiekis avokaduose padeda sumažinti ir cukraus kiekį kraujyje.
Avokadas yra itin sveikas produktas, kurį vertėtų įtraukti į savo kasdienę mitybą. Avokadus galite dėti į įvairius patiekalus ir užkandžius, kuriems nereikia terminio apdorojimo, nes termiškai apdorojant prarandamos naudingosios jų savybės.
Avokadų trūkumai
Nėra priežasčių, kodėl šio vaisiaus nereikėtų įtraukti į savo asmeninį mitybos planą, tačiau, kaip ir bet kuris produktas, jis taip pat turi keletą „minusų“.
Pirma, avokadai pasižymi specifiniu skoniu, kuris gali patikti ne visiems.
Antra, avokadai yra minkštos konsistencijos, dėl kurios vaisiai ilgai neišlieka švieži.
Trečia, avokadai yra ganėtinai brangūs.
Tačiau visi išvardyti avokado trūkumai nublanksta, palyginus su daugybę naudingų jo savybių.