Home Sveikata Grietinės nauda ir žala sveikatai

Grietinės nauda ir žala sveikatai

0
Grietinės nauda ir žala sveikatai

Apie naudingąsias grietinės savybes sklando legendos. Todėl verta išsamiau pakalbėti apie šį produktą ir jo vartojimo ypatumus, kurie turi tiesioginį poveikį bendrai organizmo būklei. 

 Ką reikia žinoti apie grietinę 

Grietinė – fermentuotas pieno produktas, kuriame yra daug riebalų. Dažniausiai parduotuvės lentynos mums siūlo rinktis nuo 10 iki 30% riebumo grietinę. Būtina atsižvelgti į riebalų kiekį, nes būtent jis lemia skirtingą poveikį žmogaus organizmui. 

Paprastas pavyzdys: gausus grietinės vartojimas gali išprovokuoti virškinimo trakto problemas. 

 Būtina atkreipti dėmesį į sudedamąsias dalis 

Prieš aptariant naudingąsias grietinės savybes, verta išsamiau išanalizuoti grietinės pasirinkimo ypatybes. Dauguma žmonių pirkdami produktą atkreipia dėmesį tik į kainą ir riebalų kiekį. Kodėl gi nepažvelgus į sudedamąsias dalis? 

Kiekvienas gamintojas nurodo tikrąją grietinės sudėtį. Jei produkte nėra natūralių komponentų, apie kokią naudą organizmui galime kalbėti? Tik atsakingai išsirinkta grietinė gali būti sveika ir maistinga. 

Naudingosios savybės 

grietinė

Visų pirma grietinė išsiskiria dideliu vitaminų kiekiu. Taip pat produkto sudėtyje galite rasti: kalio, kalcio, amino rūgščių, cinko ir kt. 

Šviežia grietinė pagerina plaukų, odos ir nagų būklę. Taip pat ji teigiamai veikia virškinimo sistemą. Jei grietinė naudojama įvairiems patiekalams ruošti ir yra ilgai termiškai apdorojama, daugelis naudingųjų bakterijų tiesiog žūsta. 

Vartojimo kontraindikacijos 

Grietinė negali būti vadinama idealiu produktu, kuris turi būti įtrauktas į kiekvieno žmogaus mitybos racioną. Derėtų prisiminti keletą kontraindikacijų: 

  • jaunesniems nei 2 metų vaikams grietinės geriau neduoti, net jei kalbame apie mažą riebalų kiekį. Vaiko virškinimo traktas kol kas nėra pajėgus tinkamai suvirškinti grietinę, dėl to jis patiria padidėjusį krūvį;  
  • sergantiems gastritu, reikia būti atsargiems. Neretai pasitaiko situacijų, kai pavartojus grietinės, paaštrėja ligos simptomai; 
  • taip pat grietinę verta pašalinti iš mitybos raciono, jei turite problemų dėl tulžies pūslės ir kepenų; 
  • grietinės perteklius gali išprovokuoti pilvo skausmą ir sunkumo jausmą. Kiekvienas turėtų suprasti, kad grietinė nėra itin lengvas produktas, todėl gali būti sunkiai virškinamas. 

Kalbant apie grietinės kaloringumą, daugelis žmonių daro klaidą. Paprastai grietinė dažnai naudojama kaip užpilas vietoj majonezo. O nuo kada grietinę galima vadinti nekaloringu produktu? Todėl prieš renkantis grietinę, verta atsižvelgti į jos riebumą, sudedamąsias dalis ir kontraindikacijas sveikatai.