Home Sveikata Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti barščius?

Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti barščius?

0
Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti barščius?

Barščiai – patiekalas, kuris yra populiarus visame pasaulyje. Šio patiekalo rūšių yra daugybė: turbūt kiekviena šeimininkė turi savo barščių gaminimo receptą.

Vis dėlto, galima išskirti kelias pagrindines barščių rūšis:

Raudonieji barščiai. Šie barščiai gaminami iš burokėlių, kurie suteikia patiekalui ypatingą spalvą ir saldoką skonį.

Šalti barščiai. Šie barščiai – tikras išsigelbėjimas vasarą, kada tenka kęsti karščius. Įvairūs šalti barščiai gali būti ruošiami vandens, kefyro, išrūgų ar giros pagrindu.

Žali barščiai. Tokie barščiai ruošiami iš šviežių rūgštynių, suteikiančių patiekalui rūgštų skonį. Tokiuose barščiuose yra itin didelis vitaminų kiekis.

Kad ir kokią barščių rūšį pasirinksite, bet kuriuo atveju šis patiekalas bus sotus, skanus ir maistingas.

Daržovėse, iš kurių gaminami barščiai, yra didelis įvairių mikroelementų ir vitaminų kiekis.

Šis patiekalas  gali pagerinti skrandžio ir kepenų veiklą.

Kuo naudingos barščių sudedamosios dalys?

  • Kopūstuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C, K ir U.
  • Burokėliuose yra azoto ir betaino. Tai – medžiagos, kurios užtikrina tinkamą žarnyno funkcionavimą.
  • Bulvės – kalio šaltinis.
  • Morkose yra karotino ir vitamino A.
  • Svogūnai yra puikūs antioksidantai.
  • Česnakai – fitoncidų šaltinis.
  • Pomidorų pastoje yra likopeno.
  • Krapai ir petražolės yra folatų ir apiginų šaltinis – medžiagų, skatinančių ląstelių išsivalymą.

Barščiuose taip pat gausu baltymų, kurie į juos patenka iš mėsos, iš kurios verdamas sultinys. Baltymai suteikia žmogaus organizmui energijos.

Šis patiekalas padeda iš organizmo pašalinti toksinus.

Sultinį geriausia virti iš jautienos arba vištienos. Kiaulienos barščiai bus per daug kaloringi, o tai gali neigiamai paveikti žmogaus organizmą. Verdant sultinį būtina pašalinti pilkas putas, kurios susidaro verdant mėsą.

Tiems, kurie nemėgsta barščiuose virtų svogūnų, verdant sultinį galima įdėti svogūno galvutę, o tada, kai sultinys išvirs, svogūną išimti ir išmesti.

Apie barščių naudą galima kalbėti labai ilgai, tačiau svarbu pabrėžti pagrindinius šio patiekalo privalumus.

Taigi, kuo naudingi barščiai?

  • Mažina kraujospūdį.
  • Apsaugo širdį ir kepenis.
  • Gerina ir saugo virškinimo sistemą.
  • Išvalo kraują.
  • Sumažina vėžio riziką.
  • Palaiko odos sveikatą.
  • Padeda numesti svorio.
  • Sumažina diabeto išsivystymo riziką.

Barščiuose yra optimalus visų gyvybiškai svarbių vitaminų ir fermentų kiekis, todėl tai užtikrina tinkamą organizmo funkcionavimą.

Kaip bebūtų keista, barščiuose verdamos daržovės tampa dar sveikesnės nei tada, jei jos būtų ruošiamos atskirai.