Tiesa, gartraukio šveitimas tikrai nėra lengvas darbas, mat ant jo kaupiasi riebalai ir įvairios apnašos. Nebent žinote kokį nors veiksmingą valymo būdą. O jeigu gartraukio šveitimas jums vis dar iššūkis, netrukus pasidalysime veiksmingais patarimais, ir gartraukio valymas jūsų nebegąsdins.
Kodėl ant gartraukio kaupiasi riebalai?
Nors priežastis gana akivaizdi, bet jei visgi kyla klausimų, mes akimirksniu atsakysime. Kai ką nors gaminate ant viryklės, riebalai, kuriuose ruošiate maistą – nesvarbu ar tai sviestas, ar aliejus, ar alyvuogių aliejus – iš dalies susigeria į mėsą/daržoves, tiksliau į tai ką turite puode ar keptuvėje, o dalis pasišalina – garų pavidalu. Garai nusėda ant gartraukio kartu su visomis smulkiomis priemaišomis.
Kaip dažnai reikia valyti gartraukį?
Jei nevalote gaubto iš karto (arba tai darote retai), riebalai ir apnašos išdžiūsta, todėl nešvarumų ir riebalų pašalinimas tampa sudėtingas ir reikalaujantis nemenkų pastangų – bent jau naudojant tradicines valymo priemones. Tačiau į pagalbą skuba du produktai, kuriuos tikriausiai jau turite savo virtuvėje.
Veiksmingos gartraukio valymo priemonės
Taigi, jei norite džiaugtis švariu gartraukiu, jums reikės – acto, sumaišyto su vandeniu arba… aliejumi. Ko gero, antroji priemonė jus nustebino. Ar tikrai? Ar turėčiau tepti dar daugiau riebalų ant daikto, kuris jau ir taip riebaluotas? Ar šis būdas tikrai veiksmingas? Galbūt tai skamba prieštaringai, bet jei sudžiūvusį aliejų patepsite aliejumi, pirmasis pastarojo dėka atkibs, todėl bus lengviau jį pašalinti iš visų gartraukio dalių. Jei norite tuo įsitikinti, jums reikia tiesiog pabandyti.
Taip pat teks atlikti valymo darbus žingsnis po žingsnio. Pirmiausia nuimkite groteles nuo gartraukio ir įstatykite į kriauklę, vonią arba dušą. Paruoškite paprastą acto ir vandens tirpalą santykiu 1:1 ir jame pamirkykite kempinę. Arba tiesiog užpilkite aliejaus ant kempinės.
O tada ant grotelių užtepkite aliejaus / atskiesto acto ir palikite kelias minutes. Tada viską nušveiskite šiurkštesne kempinės puse, o po to nuvalykite popieriniu rankšluosčiu. Ir viskas, grotelės bus švarios. Kalbant apie gaubto korpusą, su juo darykite lygiai tą patį, išskyrus jo nuėmimą.
Atminkite, kad gartraukį valyti derėtų kartą per savaitę, jei nenorite, kad riebalai išdžiūtų.