Keptos daržovės – patiekalas, kuris yra populiarumo viršūnėje kiekvienu metų laiku. Yra daug būdų jas paruošti, kad tiktų kiekvieno skoniui.
Karštos, sultingos ar aštrios, minkštos ar traškios – yra daug būdų, kaip jas pagaminti skaniai ir įvairiai. Surinkome keletą skirtingų, bet nuostabių receptų keptoms daržovėms paruošti.
Daržovės, keptos folijoje
Šis receptas geriausiai tinka, jei ketinate daržoves sutrinti į košę. Nes naudojant tokį kepimo būdą plutelės nebus, o daržovės bus minkštos, švelnios ir neperdžiūvę.
Pavyzdžiui: moliūgai ir morkos, kepti folijoje
Būtinai nuplaukite, nuskuskite ir išvalykite moliūgus ir morkas, įtrinkite juos su sviestu, prieskoniais ir suvyniokite į foliją.
Kepkite, kol jie suminkštės ir neišleis sulčių. Sudėkite į sietelį, įpilkite porą lašų apelsinų sulčių arba įberkite porą gramų žievelės ir sutrinkite į košę.
Tokios daržovių košės gali būti naudojamos su mėsa arba kaip pyrago įdaras. Naudokite kepant sūrio pyragą, blynus ar verdant uogienes.
Traškios daržovės
Jos gali būti patiekiamos su mėsa arba kaip atskiras patiekalas. Bet nepamirškite prie daržovių pagaminti padažo.
Keptos bulvės su grybais ir moliūgais
Moliūgus reikia nulupti ir išimti sėklas, supjaustyti kubeliais. Bulvės reikia supjaustyti į keturias dalis, o grybus – per pusę. Augalinį aliejų sumaišykite su druska, pipirais ir paprika. Išspauskite pusę česnako skiltelės ir užmarinuokite daržoves šiame aliejuje.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, sudėkite daržoves ant kepimo skardos ir kepkite, kol apskrus. Labiausiai tinka su grietinėlės arba pomidorų padažu.
Daržovių apkepas
Jo privalumas yra tai, kad daržovės sugeria kitų daržovių skonį, susimaišo su prieskoniais ir sukuria pilnavertį patiekalą.
Užkepėlė su pomidorų pasta
Jums reikės:
1 paprikos
1 cukinijos
1 baklažano
3 bulvių
šiek tiek aliejaus ir prieskonių
poros šaukštų pomidorų padažo
česnako skiltelės
Pirmiausia nuplauname visas daržoves, supjaustome jas plonomis, bet plačiomis juostelėmis ir marinuojame. Marinatas pagaminamas iš česnako, prieskonių ir augalinio aliejaus.
Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, sutepkite nedidelę formą aliejumi. Daržovės turi būti išdėstytos apskritimu – nuo krašto iki centro pakaitomis bulvės, paprikos, baklažanai ir cukinijos.
Padarykite vieną apskritimą, užtepkite pomidorų pasta. Padarykite sekantį apskritimą, vėl užtepkite pomidorų pasta – ir t.t. tol, kol užpildysite formą. Kepkite, kol viršuje atsiras ryški auksinė plutelė, valgykite, kol patiekalas dar karštas.
Įdarytos keptos daržovės
Kitas būdas kepti daržoves, kad patiekalas būtų pilnavertis ir sotus, tai jas įdaryti. Įdaras gali tapti įvairios kruopos, sūris, kitos daržovės, makaronai, mėsa, kiaušiniai.
Pavyzdžiui, bulvės kepamos įdarytos kietuoju sūriu ir grybais, paprikos – su sūriu, kruopomis ir mėsa, cukinijos ir baklažanai – su visais aukščiau išvardytais įdarais. Juk tai yra populiariausios įdarytos daržovės!
Įdaryti baklažanai:
Jums reikės:
2 baklažanų
150 g makaronų
sojos padažo
50 g kieto sūrio
poros šaukštų pomidorų padažo
česnako skiltelės
prieskonių
augalinio aliejaus
pusės paprikos
Baklažanus perpjaukite į 2 dalis ir išskobkite vidurį. Sumaišykite sojų padažą, augalinį aliejų ir susmulkintą česnaką. Pamarinuokite baklažanų puseles šiame mišinyje.
Tuo tarpu išvirkite makaronus, patroškinkite smulkiai supjaustytą papriką su pomidorų pasta. Sumaišykite makaronus su prieskoniais, smulkiai tarkuotu sūriu, supilkite padažą ir gerai išmaišykite.
Baklažanus įdarykite makaronais su padažu ir kepkite apie 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje, kol baklažanai iškeps.
Kiaušiniais ir sūriu įdarytos paprikos
Greitai paruošiami pusryčiai, kurie tikrai taps jūsų mėgstamiausiais. 1 paprikai reikalingi 2 kiaušiniai, prieskoniai, šiek tiek augalinio aliejaus ir 40 g kieto sūrio.
Paprikas perpjaukite per pusę ir išvalykite sėklas. Iš visų pusių aptepkite augaliniu aliejumi, sumaišytu su prieskoniais. Į kiekvieną pusę įmuškite po kiaušinį. Sutarkuokite sūrį ir pasiskirstykite ant kiaušinio. Kepkite 15 minučių orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje.
Keptos daržovės su kruopomis
Yra vienas patiekalas, į kurį įeina ne tik daržovės, bet ir sūris, kiaušiniai, kruopos, žalumynai, mėsa. Tokie patiekalai gaminami daug dažniau.
Taip pat jį galite valgyti šaltą, o vienas didelis indas su patiekalu puikiai pamaitins visą šeimą.
Ryžių užkepėlė
Vienam vidutinio dydžio kepimo indui reikės:
250 g ryžių
1 saldžiosios paprikos
5 didelių pievagrybių
1 kiaušinio
100 g kieto sūrio
prieskonių
augalinio aliejaus pagal skonį
Išvirkite ryžius ir palikite atvėsti. Papriką supjaustykite mažais kubeliais. Išplakite kiaušinį ir sumaišykite jį su ryžiais. Tada sudėkite daržoves ir norimus prieskonius. Supilkite sūrį ir sumaišykite su ryžiais.
Ištepkite kepimo indą augaliniu aliejumi ir sudėkite ryžių mišinį. Užbarstykite likusį sūrį. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol sūris taps auksinės spalvos.
Užkepėlė su manų kruopomis ir vištiena
Reikės:
vištienos krūtinėlės
200 g žiedinių kopūstų
100 g brokolių
1 kiaušinio
100 g manų
Provanso žolelių
augalinio aliejaus
apie 100 g kieto sūrio
Vištienos krūtinėlę išvirkite ir atvėsinkite. Išvirkite manų košę , atvėsinkite ir sumaišykite su žaliu išplaktu kiaušiniu.
Brokolius ir žiedinį kopūstą supjaustykite nedideliais gabalėliais, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 20 minučių. Tada sumaišykite su prieskoniais ir nedideliu kiekiu augalinio aliejaus.
Vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais, sutarkuokite sūrį ir sumaišykite abu komponentus su manų kruopomis.
Kepimo indą ištepkite augaliniu aliejumi ir pabarstykite sausomis manų kruopomis. Daržoves supilkite į formą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, kol pasidengs auksine plutele.