Arbata, pagaminta iš džiovintų kininio arbatmedžio (Camellia sinensis) lapų, buvo auginama ir vartojama dar 350 m. pr. m. e. Jos lengvas ir gaivus skonis yra įtrauktas į daugumos pasaulio gyventojų kasdienę mitybą, o didelis antioksidantų kiekis suteikia daug naudos sveikatai, įskaitant, savybę kontroliuoti cholesterolio kiekį.
Tam tikros žolelių arbatos taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį.
Žalioji arbata
Pasak Merilendo universiteto medicinos centro, žaliosios arbatos polifenoliai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, neleidžiant jo pasisavinti.
Remiantis tyrimu, paskelbtu 2009 m. rugpjūčio mėn. Arquivos Brasileiros Cardiologia numeryje, žalioji arbata mažina bendrojo cholesterolio ir mažo tankio lipoproteinų, arba MTL, blogojo cholesterolio kiekį. Dalyviai nuo 21 iki 71 metų, kurių visų buvo padidėjęs cholesterolio kiekis, 8 savaites kasdien vartojo 250 miligramų žaliosios arbatos ekstrakto.
Rezultatai parodė, kad bendras cholesterolio kiekis sumažėjo 4,5 proc., o MTL cholesterolio kiekis sumažėjo 3,9 proc. Žalioji arbata neturėjo įtakos trigliceridams arba didelio tankio lipoproteinams, dar vadinamiems DTL, gerosios cholesterolio formoms.
Juodoji arbata
2012 m. gegužės mėn. žurnale „Preventive Medicine“ paskelbtame tyrime juodoji arbata sumažino trigliceridų kiekį 36 proc., o padidino DTL – 20 proc.
Dalyviai gėrė tris puodelius juodosios arbatos per dieną 12 savaičių. Juodoji arbata taip pat padidino antioksidantų kiekį ir sumažino cukraus kiekį kraujyje 18 procentų. Mokslininkai padarė išvadą, kad juodoji arbata sumažina širdies ligų riziką.
Juodoji arbata taip pat padeda išlaikyti neužsikimšusias arterijas žmonėms, kurių cholesterolio kiekis yra aukštas, teigia Linuso Paulingo institutas.
Išgėrus apie 5 puodelius juodosios arbatos per dieną, pagerėja kraujagyslių sienelių funkcija, todėl jos plečiasi ir pagerėja kraujotaka.
Oolong (ulongo) arbata
2006 m. lapkričio mėn. Europos klinikinės mitybos žurnale paskelbtame tyrime nustatyta, kad oolong arbata, iš dalies fermentuota arbata, mažina cholesterolio kiekį, užkertant kelią riebalų pasisavinimui.
Dalyviai valgė riebius bulvių traškučius, dalis gėrė oolong arbatą (750 mililitrų), o kita dalis – vandenį. Rezultatai atskleidė, kad tų, kurie vartojo arbatą, cholesterolio kiekis buvo žymiai mažesnis.
Kitos žolelių arbatos
Pipirmėčių arbata gali sumažinti cholesterolio kiekį, skatindama tulžies, pagamintos iš cholesterolio, sekreciją, teigiama 2011 m. rugpjūčio mėn. žurnale „Journal of Digestive Disorders“ paskelbtame tyrime su gyvūnais.
2011 m. žurnale „Evidence Based Complementary and Alternative Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad pipirmėčių ekstraktas sumažino MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekį bei žymiai padidino DTL cholesterolio kiekį diabetu sergančių laboratorinių gyvūnų organizme.
Raudonoji arbata (Rooibos), pagaminta iš mažų, adatą primenančių Pietų Afrikos raudonojo krūmo lapų, taip pat pasižymi cholesterolio kiekį mažinančia savybe. Apie raudonosios arbatos naudą byloja tyrimas, atliktas su gyvūnais, paskelbtas 2011 m. kovo mėnesio Phytomedicine numeryje.
Taip pat rooibos ekstrakte buvo aptikti 25 skirtingi fenolio junginiai, kurie sumažino trigliceridų ir laisvųjų riebalų rūgščių kiekį. 2011 m. sausio mėn. žurnale „Journal of Ethnopharmacology“ paskelbtame klinikiniame tyrime savanoriai, kuriems grėsė širdies liga, šešias savaites vartojo šešis puodelius raudonosios arbatos (rooibos) per dieną. Anot tyrimo organizatorių, tiriamųjų organizme sumažėjo MTL cholesterolio ir trigliceridų kiekis ir žymiai padidėjo DTL cholesterolio kiekis.