Home Sveikata Ar galima valgyti keptus svogūnus, jei sergate cukriniu diabetu?

Ar galima valgyti keptus svogūnus, jei sergate cukriniu diabetu?

0
Ar galima valgyti keptus  svogūnus, jei sergate cukriniu diabetu?

Svogūnai yra puiki gydomoji ir profilaktinė priemonė.  Šios prieskoninės daržovės gana dažnai naudojamos kovojant su įvairiomis ligomis.

Ekspertai teigia, kad kepti svogūnai yra naudingi sergant cukriniu diabetu.

Naudingosios savybės

Keptuose svogūnuose yra daug naudingų komponentų, tokių kaip:

  • fermentai;
  • ląsteliena;
  • flavonoidai;
  • mikroelementai.

Gydytojai teigia, kad svogūnai turi įtakos gliukozės kiekiui kraujyje:

  1. Svogūnuose gausu mikroelementų, kurie normalizuoja gliukozės kiekį kraujyje. Jie taip pat padeda sustiprinti imunitetą.
  2. Cisteinas ženkliai sumažina gliukozės kiekį kraujyje.
  3. Jodas gerina medžiagų apykaitą.

Prieš skirdami tinkamą dietą gydytojai visada atsižvelgia į paciento būklę. Dietą gali sudaryti tik jūsų būklę įvertinę endokrinologai.

Taip pat svarbu žinoti, kad kepti svogūnai gali turėti ne tik teigiamą, bet ir neigiamą poveikį jūsų organizmui.

Keptų svogūnų žala

Svogūnuose gausu eterinių aliejų, kurie gali padaryti didelę žalą organizmui. Gydytojai rekomenduoja atsisakyti keptų svogūnų sergantiems astma, pankreatitu ar gastritu.

Jei svogūnus vartosite nesaikingai, tai taip pat turės neigiamų pasekmių. Tai gali išprovokuoti kraujospūdžio padidėjimą arba padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

Kaip vartoti keptus svogūnus sergant diabetu?

Sergantys diabetu tikrai gali valgyti keptus svogūnus, tačiau rekomenduojama dienos norma nustatoma individualiai. Įprastai rekomenduojama dienos norma neviršija 100 g.

Svogūnus galima kepti su lukštais arba be jų. Naudinga žinoti, kad svogūnų lukštuose taip pat yra naudingų savybių.

Prieš kepdami svogūnų lukštuose padarykite nedidelius įpjovimus ir įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Suvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje.

Taip iškepti svogūnai puikiai dera su mėsos ar žuvies patiekalais.

Svogūnų tinktūra

Tinktūros paruošimo procesas susideda iš kelių etapų:

  1. Supjaustykite 2 keptus svogūnus.
  2. Užpilkite 2 litrais vandens.
  3. Uždengtą indą laikykite vėsioje vietoje.
  4. Įpilkite 15 ml acto.

Šią infuziją reikia vartoti mažomis dozėmis 14 dienų.

Svogūnų padažas

Tai – dar vienas populiarus receptas:

  1. Supjaustykite 5 svogūnus ir užpilkite 100 ml aliejaus ir vandens.
  2. Mišinį supilkite ant folijos ir suvyniokite.
  3. Svogūnus kepkite 150 laipsnių temperatūroje 45 minutes.
  4. Susmulkinkite trintuvu iki vientisos masės.
  5. Įberkite šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir kepimo sodos.
  6. Mišinį užpilkite 200 ml natūralaus jogurto ir užvirinkite.

Kepti svogūnai puikiai tinka diabetu sergantiems žmonėms, tačiau atminkite, kad kepti svogūnai nerekomenduojami tam tikromis kitomis ligomis sergantiems žmonėms. Jei dvejojate, ar vartoti keptus svogūnus yra saugu, pasitarkite su gydytoju.