Rauginti kopūstai – sveikas patiekalas. Jie suteikia daug daugiau naudos nei švieži. Vargu ar galima pervertinti jo naudą. Fermentacijos metu kopūstai praturtinami vitaminais, organinėmis rūgštimis, antioksidantais ir probiotikais. Juose yra maistinių skaidulų, fosforo, cinko, magnio, geležies ir kalcio bei kitų žmogaus organizmui reikalingų naudingų medžiagų.
1. 100 g kopūstų yra tik 19 kalorijų. Juose probiotikų ne mažiau nei jogurte ar kefyre.
2. Rauginti kopūstai gerina virškinimo sistemos veiklą ir neleidžia vystytis vėžiui, opoms, gastritui ir gastroduodenitui. Sumažina patogeninių bakterijų augimą.
3. Probiotikų dėka atkuriama natūrali žarnyno mikroflora.
4. Kopūstai stiprina imuninę sistemą, tai įrodė specialistai. Juose yra naudingų bakterijų, kurios sukuria barjerą, neleidžiantį ligas sukeliančioms bakterijoms patekti į organizmą ir sukelti disbalansą. Jei nuolat ir saikingai valgote raugintus kopūstus, galite apsieiti be antibiotikų, nes nebus jokios priežasties juos skirti ir vartoti.
5. Rauginti kopūstai skatina svorio mažėjimą. Juose mažai kalorijų, bet daug skaidulų, reikalingų riebalams deginti ir svoriui mesti. Rauginti kopūstai ilgam suteikia sotumo jausmą.
6. Nuolat naudojant šį produktą normalizuojasi nervų sistemos funkcijos, todėl pagerėja nuotaika ir darbingumas. Tiesa tokia, kad kopūstuose yra magnio ir cinko. Tačiau rauginti kopūstai mažina vaistų, kurie skiriami nuo nervų ligų ir depresijos, veiksmingumą. Todėl teks pasitarti su gydytoju.
7. Raugintuose kopūstuose esantys antioksidantai ir mikroelementai apsaugo nuo vėžio.
8. Šie kopūstai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagyslių sieneles ir širdį.
9. Šiame produkte gausu kalio ir kalcio, todėl sumažėja osteoporozės rizika. Tai ypač pasakytina apie vyresnio amžiaus žmones.
10. Rauginti kopūstai dedami į sriubas, barščius, salotas, troškinami su mėsa ir kitomis daržovėmis. Terminio apdorojimo metu jie išlaiko savo naudingas savybes.
11. Raugintuose kopūstuose gausu geležies, kuri apsaugo nuo mažakraujystės. Be to, kopūstuose yra daug jodo, reikalingo smegenų veiklai. Jodo trūkumas kūdikio organizme lemia fizinio ir psichinio vystymosi vėlavimą.
Raugintų kopūstų žala
1. Raugintų kopūstų negalima vartoti sergant inkstų ligomis, skrandžio opalige, gastritu ir pankreatitu. Taip pat susidūrus su vidurių pūtimu, nes jie padidina dujų susidarymą.
2. Šiame gaminyje yra daug druskos, kuri sulaiko skysčių perteklių organizme. Todėl didėja apkrova širdžiai ir pakyla spaudimas, o vartojant didelį kiekį, gali atsirasti patinimas.