Pistacijos yra puikus augalinių baltymų, taip pat daugelio maistinių medžiagų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Jei norite būti sveiki ir gražūs, būtinai valgykite jas bent kartą per savaitę mažomis porcijomis.
Pistacijose yra šių medžiagų:
- Nesočiųjų riebalų,
- Omega-3 riebalų rūgščių,
- Skaidulų,
- Vitamino E,
- L-arginino.
Pistacijos taip pat gali būti naudingos dantims ir dantenoms, nes jose yra mikroelementų, tokių kaip fosforas, magnis, kalis, cinkas ir kalcis. Pistacijų nauda yra visapusė.
Širdies sveikata
Pistacijos mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Jose gausu antioksidantų, taip pat yra vitaminų A ir E. Jos mažina uždegimus, saugo kraujagysles, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Diabeto prevencija
Pistacijų nauda ir žala – daugelio mokslininkų ir mitybos specialistų tirta tema. Pistacijų vartojimas gali padėti išvengti II tipo diabeto. Vienoje stiklinėje pistacijų yra 60 procentų rekomenduojamos paros fosforo normos. Taip pat šis mineralas paverčia baltymus aminorūgštimis, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Kraujo gamyba ir pernešimas
Pistacijos yra vitamino B6 šaltinis. Vitaminas B6 yra svarbus, jis dalyvauja hemoglobino, baltymo, atsakingo už kraujo judėjimą, formavime.
Sveika nervų sistema
Vitaminas B6 teigiamai veikia nervų sistemą. Jis vaidina svarbų vaidmenį kuriant mieliną, izoliacinį apvalkalą aplink nervų skaidulas. Be to, vitaminas B6 skatina serotonino, melatonino, epinefrino ir gama amino rūgšties sintezę.
Akių sveikata
Riešutų nauda regėjimui yra neabejotina. Pistacijose yra karotinoidų, kurių nėra daugumoje riešutų, taip pat gausu liuteino. Šie antioksidantai apsaugo audinius nuo laisvųjų radikalų žalos. Valgydami pistacijas dabar galite išvengti regėjimo problemų.
Švytinti oda
Pistacijos yra vitamino E šaltinis. Vitaminas E, tai – galingas riebaluose tirpus antioksidantas, reikalingas ląstelių membranų vientisumui palaikyti, jis padeda pagerinti odos būklę. Vitaminas E saugo odą nuo ultravioletinių spindulių, kasdien suteikia apsaugą nuo priešlaikinio senėjimo ir odos vėžio.
Didelis baltymų kiekis
Pistacijose yra daug baltymų, palyginti su kitais riešutais, tokiais kaip migdolai, anakardžiai, lazdyno riešutai ir graikiniai riešutai. Baltymų kiekis pistacijose yra 6 g 30 gramų, tai yra didžiausias, palyginti su kitais riešutais. Pistacijų riebumas taip pat yra mažiausias, palyginti su kitais riešutais – tik 13 gramų 30 gramų.