Pirmadienis, 25 lapkričio, 2024

Naujausi

Kodėl kartą per savaitę reikėtų suvalgyti saują graikinių riešutų

Graikinis riešutas yra daugelio šeimų mėgstamas produktas, jo yra daugybės žmonių, besirūpinančių savo sveikata, racione. Tik tinginys nėra girdėjęs apie jo naudingas savybes! Šis produktas yra labai vertinamas daugelyje pasaulio virtuvių dėl puikaus skonio ir naudingų elementų gausos.

Ką žinome apie riešutmedį?

Medis, ant kurio auga graikiniais riešutais vadinami vaisiai, priklauso riešutinių šeimai. Jo aukštis gali siekti iki 25 metrų. Iš sėklų išauginti augalai pradeda duoti vaisių po 10–12 metų. Medžio amžius gali siekti net 400 metų. Vaisiai sunoksta rugsėjį, o žydėti pradeda gegužę. Žievelė pilnos brandos momentu pradeda plyšti, atsiskirti ir kristi nuo paties riešuto. Pats procesas primena kaštonų augimą. Vieno riešuto svoris – 5–17 gramų.

Įdomūs faktai:

1. Didžiausias tiekėjas yra Jungtinės Amerikos Valstijos.

2. Lietuvoje galite įsigyti ir JAV, ir Čilėje ar Kinijoje užaugintų riešutų. Beje, jie puikiai auga ir Lietuvoje!

3. Naudingiausiais laikomi riešutai iš Prancūzijos.

4. Lietuvoje gerai augančios veislės: „Lake“, „Hansen“, „Mars“.

Naudingos savybės

Graikinių riešutų kalorijų kiekis visiškai atitinka gerą mėsos kepsnį, išskyrus tai, kad jų virškinimas yra kur kas lengvesnis. Riešutai naudojami kaip imuninės sistemos stiprinimo priemonė. Puikiai padeda smegenims dirbti ir tonizuoja streso metu.

1. Įrodyta nauda atminčiai. Riešutuose yra svarbiausių riebalų rūgščių – omega-3 ir 6, kurios dalyvauja reguliuojant atmintį.

2. Širdies ligų profilaktika taip pat įtraukta į graikinių riešutų naudingųjų savybių sąrašą.

Izraelio, JAV, Australijos ir Ispanijos mokslininkų tyrimai rodo, kad mažos riešutų porcijos kasdien sumažina cholesterolio kiekį, tuo pačiu – koronarinių ligų riziką.

3. Nedidelė sauja riešutų puikiai padeda vyro spermai aktyviau judėti.

4. Sumažina alkio jausmą. Riešutuose esančios skaidulos, riebalai ir baltymai leidžia ilgai jaustis sotiems.

5. Geros nuotaikos garantas. B grupės vitaminų gausa daro organizmą energingesnį. Tai taip pat svarbu ir norint sumažinti savo svorį. Kai žmogus yra kupinas energijos, jis labiau linkęs į fizinę veiklą, kad išlaikytų formą.

Neigiamos savybės

Neigiamos savybės yra ne visai tinkama formuluotė. Atvirkščiai, yra tam tikros naudojimo ribos, bet ne rimta žala sveikatai.  Vartojant per daug, dėl riebalų koncentracijos laikui bėgant atsiranda antsvoris. Kai kurie žmonės gali viduriuoti vartojant per daug riešutų, nes riešutuose yra daug aliejų. Atsisakyti naudoti yra rimtesnė priežastis – alerginė reakcija į produktą. Šiuo metu pasaulyje ši liga diagnozuojama 2 procentams gyventojų.

Kokia yra „rekomenduojama porcija“?

Produktas yra labai kaloringas: daugiau nei 500 kilokalorijų 100 gramų produkto. Tačiau, kaip jau minėta, šie riešutai labai naudingi organizmui. Dėl šios priežasties mokslininkams sunku nustatyti dienos suvartojimo normą. Vidutinė norma yra 30–50 gramų per dieną. Gaminant reikia atsiminti, kad vienoje 250 mililitrų stiklinėje telpa apie 160 gramų riešutų.

Laikymo būdai

Tik nupirktas produktas, gerai išdžiovintas, gali būti laikomas apie trejus metus. Nuluptus riešutus, atskirtus nuo lukšto, svarbu sunaudoti greičiau. Jie turėtų būti dedami į šaltą vietą, kurioje jie gali būti laikomi nuo šešių mėnesių iki metų. Gliaudyti riešutai iš parduotuvės praeina daugybę paruošimo etapų, kol pasiekia prekystalį. Jie užtikrina aukštą produkto saugumą, neprarandant naudingų savybių.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Testas, kuris pagaliau atsakys į klausimą, kas iš tikrųjų esate: intravertas, ekstravertas ar ambivertas

Ar kada nors susimąstėte, koks iš tikrųjų yra jūsų asmenybės tipas? Esate linkęs mėgautis vienuma kaip intravertas, energijos semiatės iš bendravimo kaip ekstravertas, ar...

Įmaišykite į vandenį šį 1 ingredientą: kojinės bus sniego baltumo net ir be baliklio

Išskalbti susipurvinusias baltas kojines yra tikrai nelengva. Net ir tada, jei šios kojinės būna ilgai mirkomos vandenyje, rezultatas ne visada yra būtent toks, kokio...
---