Neįprastą kvapnų gėrimą, turintį visą puokštę skirtingų savybių ir poveikio žmogaus organizmui, viduramžiais atrado arabai, maldami ir skrudinę medžio, vėliau pavadinto kavamedžiu, sėklas.
Europa greitai perėmė iniciatyvą ir nuo tada kava tvirtai įrašė į žmonijos mėgstamiausių gėrimų sąrašą. Iki XXI amžiaus atsirado daugybė skirtingų jos paruošimo receptų, įskaitant naudojant cukrų, pieną, grietinėlę ir net įvairius prieskonius (pvz., kardamoną).
Dabar dviejų labiausiai paplitusių rūšių kava – „Arabica“ ir „Robusta“ yra visur paplitęs gėrimas. Iš šių pupelių gaminami įvairūs deriniai, parduodamos ir pupelės, ir malta kava ar tirpios kavos rūšys.
Kava pupelėmis išsaugo daugiausia naudingų meždiagų. Joje yra daugiausiai maistinių medžiagų (kofeino, teofilino, teobromino, riebalų rūgščių, B grupės vitaminų, mikroelementų ir t. t.), tačiau taip ji gali būti saugoma gana trumpai. Priešingu atveju prarandamos organoleptinės produkto savybės, sumažėja naudingųjų medžiagų koncentracija.
Priešingai, tirpią kavą galima laikyti ilgą laiką, ją galima paruošti lengvai, greitai, tačiau grūdų apdorojimo aukštoje temperatūroje metu susidaro akrilamidas. Dažnai vartojant gėrimą, ši medžiaga kenkia nervų sistemai ir netgi padidina tikimybę susirgti vėžiu.
Senovėje buvo tikima, kad kava yra tolygu rami siela, žvalus protas ir puikus virškinimas. Dabar nustatyta, kad kompleksinis gėrimo poveikis atpalaiduoja lygiuosius raumenis, malšina bronchų spazmus, užkerta kelią vidurių užkietėjimui, normalizuoja žarnyno judrumą, suteikia vidutinį diuretikų poveikį, padidina rūgšties kiekį skrandžio sultyse, didina kraujagyslių sienelių elastingumą, padidina širdies susitraukimų dažnį, padidina kraujospūdį. Tačiau pagrindinis kavos poveikis – gerina atmintį, dėmesį, padidina intelektinių procesų intensyvumą. Tokį poveikį sunku pervertinti. Per daug linksmumo, budrumo tiesiog nebūna!
Be galingo teigiamo psichiką stimuliuojančio poveikio, kava sumažina tikimybę susirgti kepenų ciroze, Alzheimerio liga, Parkinsono liga, 2 tipo cukriniu diabetu, apsaugo nuo tulžies pūslės akmenų susidarymo, geriant saikingai apsaugo nuo širdies nepakankamumo. Kavos pupelėse esantys antioksidantai detoksikuoja organizmą, saugo ląsteles nuo aplinkos pažaidos, kaupdami laisvuosius radikalus.
Taip pat kava teigiamai veikia akies tinklainę, aprūpindama deguonimi regos organus. Tačiau išgėrus daugiau nei 2–3 puodelius kavos per dieną, gali išsivystyti nemiga, ji gali išprovokuoti nerimą, padidėti cholesterolio kiekis kraujyje, pablogėti kraujo krešėjimas, kava gali neigiamai paveikti virškinamąjį traktą, net iki opų susidarymo. Gali sumažėti būtinų mineralų pasisavinimas, mažesnė tikimybė pastoti.
Todėl verta prisiminti ir aiškiai suprasti, kad bet kuri biologiškai aktyvi medžiaga gali būti ir vaistas, ir nuodas, viskas priklauso nuo aplinkybių, dažnumo, vartojimo (naudojimo) kultūros. Tas pats, žinoma, galioja ir kavai! Šiuo metu yra rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 2–4 puodelius kavos per dieną – tai, saugus kiekis, kuris suteikia maksimalią naudą ir leidžia išvengti kenksmingų kavos savybių.