Ką daryti, kad Briuselio kopūstai nebūtų kartūs? Iš tiesų tai visai nesunku. Mėgaukitės šia daržove ir kurkite skanius patiekalus.
Briuselio kopūstai – tikras vaikystės košmaras. Perkepta žalia daržovė tikrai nebūna skani. Tačiau suaugus jai verta suteikti dar vieną galimybę. Šį kartą pabandykite tinkamai išvirti Briuselio kopūstus.
Kaip pagerinti kopūstų skonį?
Dažniausiai daugelį žmonių atbaido jo intensyvus kvapas ir kartus poskonis. Tačiau tinkamai verdant šią daržovę galite jo atsikratyti. Pirmiausia, žinoma, nuplaukite daržovę ir atsikratykite gelsvų, pažeistų lapų. Tada peiliu padarykite kryžių daržovėje. Taip bus daug lengviau atsikratyti Briuselio kopūstų kartumo.
Kitas žingsnis – užvirkite vandenį puode. Į puodą įdėkite:
- druskos ir cukraus;
- arba žiupsnelį cinamono;
- arba dvi nuluptas morkas;
- arba įpilkite šiek tiek pieno.
Dėl šių priedų Briuselio kopūstai bus saldūs, o ne kartūs. Į verdantį vandenį sudėkite Briuselio kopūstus ir neuždengę virkite apie 5-7 minutes. Jie turėtų būti šiek tiek traškūs. Žinoma, kopūstų kietumą galite tikrinti naudodamiesi šakute.
Briuselio kopūstų maistinė vertė
Ši daržovė turi mažai kalorijų. 100 gramų Briuselio kopūstų yra tik apie 40 kcal. Be to, šiuose kopūstuose yra:
- B grupės vitaminų;
- beta karotino;
- didelis folio rūgšties kiekis;
- vitaminų K, E, C;
- geležies, mangano, cinko, fosforo, seleno, kalcio.
Ko nežinote apie Briuselio kopūstus?
- Jie buvo auginami senovės Romoje.
- Jų pavadinimas kilęs iš Belgijos, nes XVI amžiuje šioje šalyje Briuselio kopūstai buvo itin populiarūs.
- Jie tebėra populiarumo viršūnėje Didžiojoje Britanijoje, kur kasmet užauginama apie 82 tonos šių daržovių. Būtent britai suvalgo daugiausia Briuselio kopūstų Europoje.
- Milžiniškus Briuselio kopūstus 1992 metais užaugino velsietis. Jie svėrė daugiau nei 8 kilogramus.
- Nors Briuselio kopūstai iš pirmo žvilgsnio atrodo vienodi, jų yra daugiau nei 100 rūšių.