Dabar parduotuvėse galime rasti begalę įvairių užkandžių.
Derėtų prisiminti, jog vaisiai ir daržovės visuomet liks sveikiausiais užkandžiais, kuriuose gausu vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui.
Kiekvienam metų sezonui tinkamiausios yra vis kitos daržovės, tad verta žinoti, ką šiuo sezonu vertėtų labiausiai valgyti.
Ar kada nors girdėjote, jog vaisių ir daržovių spalva taip pat labai svarbi?
Žalia
Žaliosiose daržovėse gausu chlorofilo, kuris gali sumažinti vėžio pavojų ir išvengti regėjimo problemų.
Be to, žaliosiose daržovėse gausu vitaminų A, K, C bei folio rūgšties. Geriausi produktai: brokoliai, tamsiai žalios lapinės daržovės, briuselio kopūstai.
Geltonai žalia
Tokiose daržovėse ir vaisiuose gausu liuteino, kuris labai naudingas regėjimui.
Be to, šiuose produktuose gausu vitamino C, o labiausiai patariame vartoti kivius, špinatus ir avokadus.
Oranžinė ir ryškiai geltona
Šie vaisiai ir daržovės gerina imuninę sistemą ir mažina širdies, kraujagyslių, regėjimo ir vėžio ligų riziką.
Daržovėse gausu vitaminų A, C ir kitų, o geriausia valgyti abrikosus, morkas bei moliūgus.
Raudona
Pomidorai, spanguolės, vynuogės ir greipfrutai apsaugos jus nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Be to, šie produktai suteikia likopeno, kuris yra stiprus antioksidantas.
Mėlyna ir violetinė
Mėlynos uogos ir daržovės yra stiprūs širdies antioksidantai. Kuo spalva tamsesnė, tuo didesnis antioksidantų kiekis. Patariame vartoti mėlynes, gervuoges, slyvas.
Ką daryti, jei nėra spalvos?
Nesijaudinkite, jei produktas nepateko į šių spalvų sąrašą, nereiškia, kad yra nenaudingas. Teigiama, jog per dieną turime stengtis valgyti kuo įvairesnių spalvų daržoves ir vaisius.
Jei kažkokie produktai jums nepatinka – nevalgykite jų per prievartą, o pakeiskite tuo, ką mėgstate.