Anksčiau šokoladas buvo skanėstas, kuriuo mėgautis galėjo tik turtingieji, tačiau šiandien šokolado pasirinkimą turime išties milžinišką: pieniškas, juodas, baltas ir taip pat su įvairiais priedais.
Tai vienas iš desertų, kuris daugeliui žmonių suteikia komforto jausmą. Taip yra dėl to, kad valgant šokoladą smegenyse išsiskiria serotoninas – medžiaga, kuri padeda atsipalaiduoti.
Šiame straipsnyje pateiksime jums keletą įdomių faktų apie šokoladą, taip pat jo naudą ir žalą.
Įdomūs faktai
- Kuomet Belgijos mokslininkai tyrinėjo pardavimų apimtis knygynuose, jie pastebėjo, kad šokolado kvapas padeda parduoti daugiau meilės romanų.
- Prancūzijoje atlikus apklausą paaiškėjo, kad daugeliui moterų intymumas ir šokolado valgymas sukelia labai panašius jausmus.
Šokolado nauda
- Teigiamai veikia širdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį.
- Šokolade yra randama medžiaga teobrominas, kuris plečia kraujagysles ir mažina kraujospūdį. Todėl šokoladas saikingomis dozėmis naudingas sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
- Naudingas smegenims, gerina mąstymo procesus ir padeda pagerinti koncentraciją.
- Gerina nuotaiką. Kai valgome šokoladą, mūsų organizmas gamina serotoniną – hormoną, kuris veikia centrinę nervų sistemą ir sukelia euforijos būseną, atpalaiduoja.
- Padeda sumažinti kosulį. Pamažu suvalgius kelias plyteles šokolado, galite sumažinti gerklės skausmą.
- Padeda stiprinti imuninę sistemą.
- Turi kofeino ir teobromino – stimuliatorių, padedančių įveikti nuovargį.
- Mažais kiekiais teigiamai veikia vaikų protinius gebėjimus.
- Padeda išlaikyti jaunystę ir grožį dėl kakavos pupelėse esančių antioksidantų.
- Šokolado saldumas nesukelia ėduonies, veikia antibakteriškai ir neleidžia kauptis apnašoms, tačiau valyti dantis vis tiek reikia!
Sužinojus apie visas šias gerąsias šokolado savybes, tampa aišku, kodėl šis produktas yra įtrauktas į dietą tų žmonių, kurie dirba fizinius ir ištvermės reikalaujančius darbus.
Šokolado žala
- Skatina svorio augimą, nes šis produktas yra labai kaloringas. 100 g šokolado yra apie 400-500 kalorijų.
- Daug šokolado valgantiems vyresnio amžiaus žmonėms tai gali neigiamai paveikti kaulinį audinį ir padidinti riziką išsivystyti osteoporozei.
- Jei šokoladą valgysite vakare, tai gali per daug stimuliuoti nervų sistemą ir sukelti nemigą.
- Šokoladas kenkia tiems, kurie turi virškinimo trakto ligų ar turi didelę riziką susirgti diabetu.
- Paūmėjus gastritui, pepsinei opai ir cholecistitui, porą savaičių reikėtų susilaikyti nuo šokolado. O susidūrus su kasos ligomis – šokolado nevalgyti mėnesį ar net du.
Kiti faktai apie šokoladą
- Šokoladas labai greitai sugeria kvapus, todėl jį reikėtų laikyti atokiau nuo prieskonių ar kvepalų.
- 100-125 g šokolado yra daugiau kofeino nei puodelyje tirpios kavos.
- Šokoladas yra labai naudingas derinant jį su arbata. Dviguba flavonoidų dozė neleidžia susidaryti trombams, teigiamai veikia kraujagysles ir širdies būklę.
- Sausas raudonas vynas ir juodas 80 proc. šokoladas yra itin mėgstamas derinys tarp gurmanų.
- Tuo tarpu pieniškas šokoladas puikiai tinka prie baltojo vyno.
- Dar vienas keistas, bet daugeliui patinkantis derinys – šokoladas su vaisiais ir prieskoniais (ypač pipirais) ir tamsus alus.