Migdolų riešutai yra paplitę visame pasaulyje, tačiau jų nauda ir žala daugeliui žmonių nėra iki galo aiški. Taip pat daugelis nežino, kad yra kelios migdolų rūšis, o viena iš jų – mirtinai nuodinga. Parduotuvėje žmonės taip pat gali rinktis dviejų rūšių riešutus – nuluptus ir su apvalkalu. Ekspertai rekomenduoja visiems rinktis antrąjį variantą, kadangi apvalkalas yra skirtas apsaugoti patį riešutą nuo žalingo aplinkos poveikio ir išsaugoti visas naudingiausias riešuto savybes. Migdolai taip pat yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi organizmui. Daugelyje įvairių šaltinių galima rasti informacijos apie jų naudingąsias savybes, tačiau ar šie riešutai turi ir neigiamą pusę?
Naudingos migdolų savybės
Riebiosios rūgštys sudaro nuo 50 iki 70 proc. visos migdolų sudėties, antroje vietoje yra baltymai, kurių yra apie 30 proc., toliau – angliavandeniai ir vitaminai.
Tuo tarpu pačios riebiosios rūgštys sudarytos iš 80 proc. oleino rūgšties, 15 proc. linolo ir 5 proc. įvairių vitaminų fermentų ir baltymų komponentų. Migdoluose taip pat gausu medžiagų, panašių į elastiną ir kolageną, kurios reikalingos norint palaikyti gražią odą.
Būtent dėl to migdolai turėtų būti itin patrauklus maistas moterims. Reguliariai valgant riešutus, galima išlaikyti natūralų viso kūno odos grožį ir aprūpinti ją visais reikalingais maistiniais komponentais.
Didelė vitamino E ir kalcio dalis taip pat daro migdolus puikia priemone atkurti regėjimą. Daugelis mokslininkų taip pat išskiria šių riešutų naudą sergant tokiomis ligomis kaip anemija, nemiga, skrandžio opos, didelis rūgštingumas, traukuliai.
Sergant šiomis ligomis, žmogui reikėtų suvalgyti po 10-15 migdolų tris kartus per dieną. Šiuos riešutus reikėtų valgyti ir vaikams, kurių augimas dėl tam tikrų priežasčių yra sulėtėjęs. Panašų efektą turi ir anakardžių riešutai.
Reguliarus migdolų vartojimas žymiai sumažina ir širdies priepuolių riziką. Norint apsisaugoti nuo tokių ligų, pakanka juos vartoti bent porą kartų per savaitę, tačiau saikingai.
Šie riešutai yra naudingi ir vyresnio amžiaus žmonėms. Jie padeda sumažinti demencijos riziką ir apsisaugoti nuo per didelio cholesterolio kiekio.
Migdolų riešutų neigiamos pusės
Migdolų nauda yra akivaizdi, tačiau reikėtų pakalbėti ir apie jų neigiamas puses. Visų pirma, kadangi migdolų riešutų sudėtyje yra daug riebalų, nesunku atspėti, kad jie yra gana kaloringi.
Šimte gramų migdolų yra apie 580 kalorijų. Tokiam mažam maisto kiekiui tai yra gana daug. Taigi, tie, kuriems patinka migdolai arba planuoja juos įtraukti į savo dietą dėl naudingųjų savybių, turėtų tai daryti saikingai ir stebėti suvartojamų kalorijų skaičių.
Bet nepaisant didelio riebalų kiekio, šie riešutai visiškai neturi cholesterolio. Priešingai, migdolai prisideda prie jo pašalinimo iš organizmo.
Kiti patarimai
Visų pirma, pirkdami migdolus įsitikinkite, kad jie kokybiški. Antra, nukeliavę į šalis, kuriose migdolai auga natūraliai, neskubėkite jų skinti nuo medžio. Labai svarbu įsitikinti, kad tai – ne kartieji migdolai, kurie yra labai nuodingi ir dažnu atveju mirtini.
Kartieji migdolai yra naudojami tik eterinių aliejų gamybai, tuo tarpu saldieji yra tinkami valgymui. Žinoma, prieš vartodami šiuo riešutus taip pat turėtumėte įsitikinti, kad neturite alergijos. Net ir sveikiems žmonėms, persivalgius migdolų, tai gali sukelti galvos svaigimą ir pykinimą.