Antradienis, 26 lapkričio, 2024

Naujausi

Pomidorų sultys: kuo jos naudingos ir kaip jas teisingai vartoti?

Viena iš sulčių rūšių, mums pažįstama nuo vaikystės, yra pomidorų sultys. Vieni jų nekenčia, kiti – myli. Tačiau reikėtų žinoti, kad jos labai sveikos ir maistingos, todėl verta jas įtraukti į savo valgiaraštį ir net pabandyti jas pamėgti.

Ar galite jas pasigaminti namuose? Kaip ir su kuo gerti pomidorų sultis, kad jų nauda būtų didesnė? Kokiomis ligomis sergant, sultis reikėtų vartoti atsargiai? Pakalbėkime apie tai.

Pradėkime nuo pomidorų sulčių privalumų. Jos turi vitamino C, nors ir ne tiek, kiek jo yra šviežiuose, termiškai neapdorotuose pomidoruose; taip pat jose yra randami antioksidantai likopenai, kurie tiesiog atsiranda didesniais kiekiais veikiant šilumai; B grupės vitaminai, stiprinantys nervų sistemą, gerinantys odos, plaukų ir nagų būklę, aktyvinantys medžiagų apykaitą; taip pat sultyse gausu geležies, kalcio, magnio, kalio, reikalingų kraujui, širdžiai ir raumenims.

Pomidorų sultys yra geras pasirinkimas tiems, kas laikosi dietos, nes jos turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, gerinančių virškinimą.

Norint išgauti pomidorų sultis iš pirktų ar savo sode nuskintų pomidorų, vaisiai pirmiausia susmulkinami elektriniu smulkintuvu, o gauta masė išverdama. Taip iš paruoštų sulčių pašalinama nemaža dalis vitamino C, tačiau tuo pačiu vitaminas A įgauna organizmui lengviau pasisavinamą formą, o skaidulos, magnis, kalcis ir kiti mineralai niekur nedingsta.

Apdorojus bent penkis kilogramus prinokusių vaisių su saldžiu minkštimu, iš pomidorų galite gauti apie tris su puse litro skanių sulčių. Juos iki vientisos masės sumalkite trintuvu, tyrę supilkite į puodą, palaukite, kol masė užvirs ant stiprios ugnies, sumažinkite ugnį ir virkite apie ketvirtį valandos.

Susidariusios sultys, jei į jas įbersite reikiamą kiekį cukraus ir druskos, iš anksto sterilizuotuose ir sandariai uždarytuose induose gali būti laikomos apie dvejus-trejus metus.

Jei norite sutaupyti laiko ir pirkti pomidorų sultis parduotuvėje, būkite labai atidūs: aukščiausios kokybės gaminys gaminamas iš pomidorų tyrės, o ne vandeniu praskiestos pomidorų pastos. Ilgai atidaryta pakuotė su įsigytomis sultimis negali būti laikoma, todėl gėrimą reikia išgerti kuo greičiau.

Ką dėti į pomidorų sultis, kad jos būtų skanesnės ir sveikesnės? Tradiciškai į stiklinę sulčių įberiama šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų: tai suteikia gėrimui pikantiškumo, o skonis tampa intensyvesnis.

Jei iš pomidorų sulčių porcijos norite gauti naudingesnio vitamino A, įpilkite ko nors riebaus: geras sprendimas – truputis augalinio aliejaus ar grietinės. Smulkinti žalumynai taip pat bus geras priedas prie pomidorų sulčių, taip pat kapotos saliero šaknys.

Žinoma, iš pomidorų sulčių galima gaminti ir padažus, kokteilius, maišyti su kitų rūšių daržovių sultimis. Bet jei esate alergiškas pomidorams, sergate skrandžio opa, inkstų ligomis, pomidorų sultimis geriau nepiktnaudžiaukite.

Jose esantys oksalatai gali išprovokuoti šlapimo pūslės akmenligę, o rūgščių gausa – rėmenį ir skrandžio skausmą. Optimalu bus išgerti stiklinę pomidorų sulčių su tinkamais priedais iš karto po valgio arba kiek vėliau, kad paskatintų virškinimą. Tačiau pomidorų sulčių geriau negerti prieš valgį.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Nedėkite šių žaisliukų ant kalėdinės eglutės: jie jau pasenę ir nepatiks Gyvatei

Iki žiemos švenčių liko visai nedaug laiko! Todėl jau dabar verta galvoti, kaip papuošti kalėdinę eglutę. Specialistai teigia, kad, kaip ir bet kurioje gyvenimo srityje,...

Kaip suvilioti kiekvieną Zodiako ženklą?

Kaip suvilioti kiekvieną Zodiako ženklą? Atraskite jų slaptąjį kodą Ar norite sužinoti, kaip pavergti kažkieno širdį, remiantis jų Zodiako ženklu? Kiekvienas ženklas turi unikalų asmenybės...
---