Vištienos filė dažniausiai naudojama salotoms, o kiauliena – kepsniams. Tiesa, paruošti sultingą vištienos kepsnį nėra lengva užduotis, mat vištiena ruošiant neretai tampa sausa. Galbūt mes tiesiog netinkamai ruošiame mėsą. Šiandien pasidalysime marinatu, kuris padės paruošti tobulą vištieną ir pakeis kulinarinio žaidimo taisykles.
Įsivaizduokite, kad garsus virtuvės šefas pasidalijo su jumis visomis gaminimo paslaptimis. Ir sumaišę tik keletą produktų, kuriuos rasite savo virtuvėje, paruošite nepaprastai sultingą ir gardžią vištieną. Išsipildys jūsų gastronominė svajonė. Tučtuojau atskleisime, ko jums prireiks.
Svarbu išsirinkti tinkamą indą
Kad mėsa išliktų švelni ir sultinga, svarbu ne tik marinatui naudoti Dižono garstyčias, bet ir pasirinkti tinkamą indą. Patariame rinktis indus, kurie nesioksiduoja: keramikos, stiklo, nerūdijančiojo plieno, emalio ar specialaus plastiko.
Nepatariame naudoti aliuminio indo, nes jis oksiduojasi ir suteikia mėsai specifinį skonį. Indo dydis taip pat labai svarbus, nes vištiena turi lengvai tilpti.
Kiek laiko reikia marinuoti vištieną?
Vištiena marinuojasi ir kepa kelis kartus greičiau nei, pavyzdžiui, kiauliena. Būtent todėl ekspertai pataria laikyti mėsą uždengus iki 2–3 valandų. Priklausomai nuo to, kokią paukštienos dalį ketinate kepti, turėtume atsižvelgti į marinavimo laiką.
- Visas paukštis marinuojamas visą naktį.
- Nugarėlė, krūtinėlė ir sparnai – 1–2 valandas.
- Blauzdelės ir šlaunelės – 2–4 valandas.
Šie patarimai bendri, tačiau visgi, jei yra galimybė, patariama mėsą marinuoti visą naktį.
Kaip pagaminti marinatą vištienai?
Jums reikės:
- 1 kg vištienos mėsos
- 0,5 litro kefyro
- 0,5 šaukštelio česnakų miltelių
- 1 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio kario
- 1 šaukštelio paprikos
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio dižono garstyčių
Gaminimas:
- Paimkite gilų indą. Į jį supilkite kefyrą. Suberkite papriką ir aitriuosius pipirus, druską ir garstyčias, juoduosius pipirus, česnakų miltelius ir karį. Viską sumaišykite.
- Įmerkite mėsą į marinatą ir gerai išmaišykite. Uždenkite indą lėkšte ir ant viršaus uždėkite sunkų daiktą. Tai leis vištienai gerai išsimarinuoti. Palaikykite mėsą per naktį, tada kepkite kaip įprastai.
Galite eksperimentuoti su marinato ingredientų sąrašu. Pavyzdžiui, įberti ciberžolės, šis prieskonis ne tik padarys mėsą skanesnę, bet ir suteiks jai auksinę spalvą.
Skonis ir aromatas taps ryškesnis, jei į kefyro mišinį įdėsite kalendros, mėtų, šalavijų, čiobrelių, rozmarinų, mairūnų ar bazilikų.
Dar kelios gudrybės, kurios pravers ruošiant vištieną
Jei nusipirkote šaldytą mėsą ir planuojate ją marinuoti, nelaukite, kol ji atitirps, marinatas puikiai susigers net į šaldytą mėsą.
Šis vištienos marinatas taip pat puikiai tiks ir kitai mėsai marinuoti, visgi žuvies marinuoti šiame marinate nepatariame, mat ji bus neskani.
Marinuotos mėsos kepimo būdą galite pasirinkti savo nuožiūra. Tačiau dažniausiai pasirenkamas kepimas ant grotelių. Iškepusi vištiena būna sultinga ir gardi.
Vištieną galite supjaustyti mažais gabalėliais, sudėti į šaldymo maišelį, užpilti marinatu ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių.
Egzistuoja daugybė vištienos marinavimo variantų. Kai kurie iš jų yra apgalvoti ir paruošti profesionalių virėjų, kiti – išradingų namų šeimininkių. Ir kiekvienas marinavimo būdas geras bei puikus. Tačiau žinodami, kaip naudoti garstyčias vištienai marinuoti, sužinosite, kaip pagaminti įstabaus skonio vištieną.