Beveik visi mėgsta pomidorus. Šių daržovių auginimas savarankiškai sklype, balkone ar sode – puiki priežastis didžiuotis. Tačiau pomidorai, žinoma, yra kaprizingas augalas. Būtent todėl verta naudoti natūralų, efektyvų purškalą pomidorams!
Ekologiškas purškalas pomidorams
Pomidorai yra reiklūs auginimui, todėl dažnai tampa grybelinių ligų, amarų ar parazitų aukomis. Norint to išvengti, verta pradėti naudoti ekologiškus purškalus. Juos nesunkiai pasigaminsite patys.
1. Pomidorų purškalas su dilgėlių mėšlu
Į statinę arba plastikinį kibirą suberkite 1 kg dilgėlių (geriausiai tiks jauni ūgliai su lapeliais). Viską užpilkite 10 litrų vandens (tiks lietaus vanduo). Tada uždenkite indą marle ir padėkite į tamsesnę vietą maždaug 2 savaitėms (kai nuo paviršiaus išnyks putos, vadinasi, skystas mėšlas yra paruoštas). Nepamirškite kasdien maišyti mišinio. Pomidorus galite laistyti arba purkšti skystu mėšlu. Jis veiksmingai padeda kovoti su amarais. Pavėsingoje vietoje galite jį laikyti apie 1,5 mėnesio.
2. Mielių purškalas ant pomidorų
Purškimui galite naudoti ir kepimo mieles. Vieną kubelį ištirpinkite 10 litrų vandens, palaukite valandą ir pradėkite dirbti. Purškimas turėtų būti atliekamas kartą per savaitę. Galima vartoti profilaktiškai arba pastebėjus pirmuosius grybelinės ligos simptomus.
3. Asiūklių srutos
Džiovintus (100 g) arba šviežius augalus (500 g) užpilkite vandeniu (apie 5 l) ir palikite (geriausia šiek tiek pavėsingoje vietoje) maždaug 3-4 savaitėms. Kai lapai pradeda atsiskirti nuo stiebų, tai yra ženklas, kad preparatas yra paruoštas. Atskieskite jį santykiu 1:5 ir purkškite pomidorus. Skystame mėšle esantis silicis sustiprins augalus ir užkirs kelią pelėsiui bei vėlyvajam puvimui.
4. Mėšlas iš taukės
Sumaišykite 1 kg taukės su 10 litrų vandens. Palikite viską 10-15 dienų. Tada mišinį nukoškite. Prieš laistymą ar purškimą skystą mėšlą reikia atskiesti (pusė litro mišinio 10 litrų vandens). Taukė padeda kovoti su parazitais ir paskatina pomidorus gausiau žydėti.