Cukrus ir miltai nėra patys geriausi draugai tiems, kurie rūpinasi savo sveikata ar laikosi dietos. Bet juk norite pasimėgauti gardžiais ir kvapniais blynais! Pasirodo, nebūtina kepti blynų iš miltų ir cukraus. Dietų šalininkai jau seniai rado alternatyvą!
Blynai su obuoliais
- Nulupkite ir pašalinkite dviejų vidutinio dydžio obuolių šerdis. Obuolius sutarkuokite daržovių tarka. Jei obuoliai per daug sultingi, galite juos išspausti.
- Smulkintuvu sumalkite 100 g avižinių dribsnių. Galite padaryti taip, kad liktų gabalėlių, arba sumalti iki miltų konsistencijos.
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius ir obuolius, įmuškite 1 kiaušinį ir įdėkite 3 valgomuosius šaukštus tiršto jogurto.
- Vietoj cukraus naudokite bet kokį saldiklį arba medų. Jogurtą taip pat galite pakeisti smulkintuvu sutrintu bananu.
- Įberkite 0,5 šaukštelio valgomosios sodos. Jei mėgstate, įberkite šiek tiek cinamono.
- Išmaišykite masę iki vientisos masės, tada kepkite kaip įprastus blynelius.
Juos galite kepti saulėgrąžų aliejuje arba visai be aliejaus. Įsitikinkite, kad keptuvė yra nelimpanti.
Blynai su cukinijomis
Šiam receptui net nereikia avižinių dribsnių.
- Sutarkuokite cukiniją stambia daržovių tarka, o morką – smulkia tarka (ne daugiau kaip 25 proc. visos masės). Jei nemėgstate morkų, galite naudoti tik cukinijas.
- Daržoves pasūdykite ir išmaišykite. Palikite 20 minučių pastovėti ir tada gerai išspauskite sultis.
- Bet kokios rūšies sūrį sutarkuokite stambia tarka. 1 kg daržovių reikia 150-200 g sūrio. Galima naudoti lydytą arba kietąjį sūrį.
Jei naudosite rūkytą sūrį, blynai įgaus išskirtinį pikantišką skonį.
- Į daržovių mišinį įmuškite plaktus kiaušinius. 1 kg daržovių įmuškite 2 didelius arba 3 mažus kiaušinius.
- Gerai išmaišykite visus ingredientus, pagal skonį įberkite česnako, druskos ir mėgstamų prieskonių.
Kepkite blynelius orkaitėje, paskleisdami juos ant kepimo skardos arba įdėdami į keksiukų formeles. Kepimo temperatūra turi būti apie 180 laipsnių. Laikas – 20 minučių.
Jei nenorite kepti orkaitėje, galite kepti keptuvėje įjungę mažiausią kaitrą ir uždengę dangčiu. Jei blynai limpa, rankomis suformuokite iš jų paplotėlius ir apvoliokite juos džiūvėsėliuose.
Daugelyje patiekalų miltus galite pakeisti maltais avižiniais dribsniais, o cukrų – pakaitalais, pavyzdžiui, datulėmis ar bananais. Kartais kiaušinius reikia naudoti tik tam, kad kepant sudedamosios dalys išlaikytų savo formą.
Tai yra svarbiausios dietos paslaptys. Naudodamiesi jomis, galite eksperimentuoti su įvairiais patiekalais ir pritaikyti juos savo poreikiams.