Daugelis yra svajoję apie naminę duoną, tačiau jos gaminimo procesas yra gana ilgas ir sudėtingas. Be to, iš pirmo karto ne visada pavyksta pagaminti skanų raugą. Tačiau pagal šį receptą duoną išsikepsite greitai, ji bus traški ir labai skani!
Jums reikės:
- 1 kg paprastų miltų
- 600 ml drungno vandens
- 40 g mielių
- 1 valgomo šaukšto druskos
- 1 šaukštelio cukraus
- Nesmulkintų kmynų
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
Visų pirma paruošiame mieles. Į šiltą vandenį sudėkite mieles ir įdėkite cukraus, leiskite joms pakilti apie 15 minučių.
Pasiimkite atskirą dubenį, kuriame sumaišykite 800 g miltų (likutis bus panaudotas pabarstymui), druską ir juoduosius pipirus.
Į kitą dubenį įpilkite drungno vandens ir pamažu įmaišykite paruoštas mieles. Šį mišinį taip pat palaipsniui maišykite su miltais.
Minkykite tešlą, iki kol jis taps nebelipni.
Padalinkite tešlą į dvi dalis, nes iš jos kepsite du kepalus duonos. Ant švaraus ir sauso paviršiaus pabarstykite miltų ir suformuokite norimą duonos formą.
Apdėkite kepimo skardą kepimo popieriumi ir padėkite paruoštus kepalus. Apdenkite juos sausu rankšluosčius ir leiskite pastovėti apie 15 minučių.
Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.
Kuomet orkaitė bus paruošta, atidenkite kepalus, jų paviršių aptepkite drungnu vandeniu sumaišytu su trupučiu druskos, tuomet apibarstykite kmynais.
Sudėkite į orkaitę ir kepkite lygiai 30 minučių.
Ištraukus dar kartą patepkite duonos plutą drungnu vandeniu su druska. Taip pluta išliks traški.
Skanaus!