Medaus pyragas dažnai prilyginamas viso savaitgalio projektui – kepti lakštus, gaminti pertepimą, leisti viskam „susistovėti“… Tačiau yra ir paprastesnių būdų pagaminti skoniu ne prastesnį desertą. Kūrybingi kulinarai prigalvoja įvairiausių receptų, kurie, iš pirmo žvilgsnio, visai neprimena „Medučio“, tačiau paragavus – maloniai nustebsite. Būtent toks yra ir šis desertas. Išbandykite!
Ingredientai
- 130 g sviesto
- 0,5 a. š. druskos
- 1 valg. š. sodos
- 300 g 20% ar riebesnės grietinėlės
- 80 g juodojo šokolado
- 2 kiaušiniai
- 100 g medaus
- 220 g miltų
- 250 g kondensuoto pieno
Gaminimo eiga
1. Sviestą ir kiaušinius sudėkite į puodą storu dugnu. Į juos įpilkite druskos ir medaus. Puodą su turiniu padėkite į vandens vonią ant vidutinės ugnies.
2. Retkarčiais pamaišydami užvirkite masę. Kai sviestas visiškai ištirps ir susidarys vienalytė masė, įpilkite į ją sodos. Dabar maišykite. Kai mišinys pradės putoti, įpilkite šiek tiek miltų.
3. Vėl viską išmaišykite iki vientisos masės. Masę nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite. Likusius miltus supilkite į ruošinį. Tešlą maišykite silikonine mentele.
4. Paruoštą tešlą padalykite į 8 lygias dalis. Iškočiokite, naudokite miltus, jei reikia. Iškočiotus pyrago lakštus apkepkite sausoje keptuvėje iš abiejų pusių.
5. Pakaks 1–2 minučių iš kiekvienos pusės. Gataviems lakštams nupjaukite nelygius kraštus. Dabar pagaminkite pertepimą. 20% riebumo grietinę sumaišykite mikseriu su kondensuotu pienu. Viskas!
6. Sutepkite lakštus kremu. Sutepkite juo ir pyrago viršų bei kraštus. Desertą papuoškite šokoladiniu tinkleliu. Norėdami tai padaryti, ištirpinkite šokoladą vandens vonelėje, supilkite į konditerinį maišelį.
7. Ant torto paviršiaus nubrėžkite spiralę. Ant jos dantų krapštuku nubrėžkite 8–10 linijų iki centro. Paruoštą pyragą padėkite į šaldytuvą 4–5 valandoms arba nakčiai.
Jei atvirai, nesu labai darbšti kulinarė. Jei turėsiu galimybę nusipirkti jau paruoštą tortą, būtinai ja pasinaudosiu. Tačiau medaus pyragas keptuvėje iškart užkariavo mano širdį. Juk tai tokia puiki proga parodyti savo kulinarinius gabumus, taip pat palepinti šeimą naminiu maistu. Receptas patikrintas, rekomenduoju!