Šiuolaikinio žmogaus rykštė – didėjantis blogojo cholesterolio kiekis. Jei jo nekontroliuosite, širdies ir kraujagyslių sveikatos problemų išvengti nepavyks. Tačiau maisto produktų, kurie padidina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį žmogaus mityboje kasdien prekybos centrų lentynose atsiranda vis daugiau.
Lenkijos ekspertai iš Nacionalinio mitybos mokymo centro papasakojo, kaip galite sumažinti cholesterolio kiekį tiesiog normalizuodami savo mitybą.
Mityba
Dieta, anot specialistų, yra ne maisto kiekio ribojimas, o tinkamas jo pasirinkimas. Svarbu rinktis kokybišką ir pilnavertį maistą. Jei į savo įprastą mitybą įtrauksite sveiką maistą, bendrojo cholesterolio kiekis gali sumažėti 25%.
Ką riboti?
Visų pirma, reikia kuo labiau sumažinti riebios mėsos, pusgaminių ir riebių sūrių vartojimą. Gyvūninius riebalus reikėtų pakeisti augaliniais.
Ką įtraukti į mitybą?
Norėdami kontroliuoti cholesterolio kiekį, į savo racioną turite įtraukti tik keturis maisto produktus.
1. Avižinius dribsnius. Juose yra daug skaidulų.
2. Ankštinius augalus. Taip papildomas skaidulų šaltinis, bet kartu ir nekaloringas, sotus produktas.
Tai žirniai, pupelės ir avinžirniai. Jie pasotina, suteikia baltymų, tačiau neprisideda prie antsvorio ir riebalų atsiradimo.
3. Į savo racioną būtinai įtraukite riešutus. Produktai turėtų būti nesūdyti ir be kitų priedų. Jei pagalvojote apie populiarius užkandžius, kuriuos renkamės prie alaus ar kitų gėrimų – tai jie nepajėgs išspręsti cholesterolio problemos. Reikėtų rinktis natūralius riešutus be priedų.
4. Riebią žuvį. Tai nepakeičiamas riebiųjų Omega-3 šaltinis, kuris teigiamai veikia kraujagysles. Nors kai kurių riebalų (pvz., riebios kiaulienos) ir derėtų atsisakyti, tačiau apskritai riebalai yra svarbi mūsų mitybos dalis.