Penktadienis, 22 lapkričio, 2024

Naujausi

Kepti ar virti: koks kiaušinių ruošimo būdas pats kenksmingiausias

Dietologai teigia, kad ne visus kiaušinių ruošimo būdus galima vadinti naudingais – tarp jų yra ir kenksmingų. Nagi, išsiaiškinkime!

Anot Rsute.ru, kiaušiniai vienas labiausiai paplitusių maisto produktų naudojamų įvairiems patiekalams, nesvarbu jie žali, virti, apkepti ar kepti. Tačiau, pasak dietologų ne visus kiaušinių ruošimo būdus galima pavadinti sveikais, mat kai kurie kiaušinių ruošimo būdai – kenksmingi.

Kokiuose patiekaluose naudojami kiaušiniai?

Vištos kiaušiniai yra daugelio patiekalų sudedamoji dalis atliekanti pagrindinių ar antrinių ingredientų vaidmenį. Kiaušiniai gali suteikti purumo ar sulipinti gaminio ingredientus. Dažniausiai gaminant tam tikrus patiekalus jų tiesiog neįmanoma pakeisti nieku kitu. Pavyzdžiui, be kiaušinių nepavyks pagaminti biskvitinės tešlos ar majonezo. Be to, kiaušiniai yra pagrindinis, kai kurių mišrainių komponentas.

Kulinarijoje kiaušiniai naudojami žali, virti, skystai virti ar kepti. Kartais vartojamas tik kiaušinio baltymas arba trynys, o kai kuriems patiekalams gaminti reikia viso kiaušinio.

Be to, virtas arba apkeptas kiaušinis – lengvai ir greitai pagaminami visaverčiai pusryčiai.

Naudingosios kiaušinių savybės

Kiaušiniai laikomi naudingu natūraliu produktu, jų maistinė vertė prilygsta jautienai ir pienui. Jų sudėtyje yra visų žmogui reikalingų lengvai virškinamų medžiagų. Tačiau pagrindinis kiaušinių pranašumas: mažas kaloringumas ir didelis baltymų kiekis. Mūsų organizmas nėra pajėgus pats sintetinti gyvulinės kilmės baltymuose esančių aminorūgščių.

Vištos kiaušinis yra vertingas dėl didelio kalcio kiekio, kuris būtinas žmogaus kaulams. Kiaušiniuose lecitino ir cholesterolio santykis sudaro reikiamą kiekį, reikalingą medžiagų apykaitos procesų stabilizavimui.

Tačiau, dietologų teigimu, ne visi kiaušinių ruošimo būdai yra vienodai naudingi, į tai svarbu atsižvelgti ruošiant patiekalus, kuriems būtini kiaušiniai. Be to, kiaušinių nepatartina valgyti sergant tam tikromis kepenų, tulžies pūslės ligomis ar kenčiant nuo gastrito.

Koks kiaušinių ruošimo būdas sveikiausias, o koks – žalingiausias

Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos ekspertų teigimu, remiantis mokslinių tyrimų rezultatais, žmogaus organizmui naudingiausi ir lengviausiai virškinami yra virti ir įkepti kiaušiniai.

Juose yra visų reikalingų maistinių medžiagų padedančių auginti raumenų masę, stiprinančių nervų sistemą ir padedančių atsikratyti antsvorio. Juos galima valgyti 2–3 kartus per dieną, net jei žmogus laikosi griežtos dietos bei trokšta sulieknėti.

Tačiau kepti kiaušiniai laikomi itin kenksmingais žmogaus organizmui. Jie turi didesnį kalorijų kiekį, mat yra kepami aliejuje. Jie yra gana sunkiai virškinami ir gali sukelti rėmenį bei sudirginti gleivinę. Keptų kiaušinių nepatartina valgyti sergant pankreatitu, cholecistitu, kepenų ir virškinimo trakto ligomis.

Taip pat nerekomenduojama vartoti žalių kiaušinių, nes juose gali būti pavojingų mikroorganizmų.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Tai, ką pirmiausia pamatysite paveikslėlyje, atskleis jūsų vidinį „aš“

Visi mes pasaulį suvokiame skirtingai, ir kiekvieno mūsų suvokimas yra unikalus. Jis paremtas asmeninėmis savybėmis, charakterio bruožais bei gyvenimo patirtimi. Šis optinės iliuzijos testas,...

Kurių Zodiako ženklų atstovai gyvena ilgiausiai?

Ar kada nors susimąstėte, ar Zodiako ženklai gali turėti įtakos gyvenimo trukmei? Astrologai mano, kad kiekvienas ženklas ne tik lemia tam tikras asmenines savybes,...
---