Pirmiausia, česnakus reikia gerai išdžiovinti ir naudoti tik sveikus. Atminkite, kad vienas pažeistas česnakas gali pakenkti visam derliui, todėl prieš sandėliuojant juos gerai peržiūrėkite.
Antroji sąlyga – česnakų nereikėtų nei plauti, nei pjaustyti, o laikyti juos sveikus su šaknimi ir nedidele stiebo dalimi – taip bus išsaugotos visos naudingosios medžiagos. Taip pat svarbu pašalinti žemes.
Kaimynės patarimas, kurio dėka česnakai išsilaikė net 2 metus!
Šiemet mano kaimynė man patarė, kaip išlaikyti česnakus.
Svarbiausia leisti česnakams kvėpuoti ir laikyti juos vėsioje, ne drėgnoje patalpoje.
Į dėžutę įberkite maždaug 2 cm rupios druskos ir sudėkite česnakus.
Uždenkite viršų laikraščiu – tik neuždenkite jokiomis nepralaidžiomis medžiagomis, česnakai turi kvėpuoti! Kaimynė sako, kad taip česnakai ilgai išsilaiko net kambario temperatūroje.
Jei neturite tinkamos dėžės, pasiimkite 3 litrų talpos stiklainį.
Į stiklainį įberkite 2 cm rupios druskos, uždenkite laikraščiu ir įdėkite česnakus.
Viršų taip pat uždenkite laikraščiu.
Taip paruoštus česnakus galima laikyti namuose kambario temperatūroje.
Stiklainio viršų galite uždengti, bet ne dangteliu, o medžiaga.
Česnakai stiklainyje – Majos patarimas
„Jau daugelį metų česnakus laikau sausame stikliniame stiklainyje, jo neperpildydama. Tačiau česnakai turi būti gerai išdžiovinti.
Jie visada išsilaiko bent iki kito derliaus nuėmimo.
Česnakai išsilaiko mažiausiai metus, kol nuimamas naujas derlius.
Jau daugelį metų česnakus laikau 3 litrų talpos stiklainiuose.
Tiesiog įdėkite juos į stiklainį ir į siauriausią stiklainio vietą įdėkite marlės gabalėlį arba kelis popierinių rankšluosčių lapus.
Praėjusių metų česnakus sunaudojau vos prieš kelias dienas!“
Luko patarimas
„Aš laikausi močiutės patarimo – česnakus supinu ir pakabinu vėsioje bei sausoje vietoje.
Patikrinta ilgamete praktika!“
Nuotraukų šaltinis @Canva