Pirmadienis, 25 lapkričio, 2024

Naujausi

Daržovės ir vaisiai, kurie mažina kraujospūdį – itin naudinga sergantiems hipertenzija

Fitoterapija – tai įvairių augalų panaudojimas medicininiais tikslais, ir ši medicinos šaka jau daugelį metų yra veiksmingas būdas kovojant su arterinės hipertenzijos apraiškomis.

Žmonės, kenčiantys nuo hipertenzijos, turėtų vartoti tokius vaisius ir daržoves, kurios mažina kraujospūdį. Būtent dėl to verta išsamiau susipažinti, kokie tai vaisiai ir kokia yra jų nauda organizmui.

Vaisių ir daržovių nauda

Pagrindinė kraujospūdžio didėjimo priežastis – skysčių sulaikymas žmogaus organizme ir kalio druskų trūkumas maiste. Prieš pradedant arterinės hipertenzijos gydymą vaistais, ekspertai rekomenduoja pakoreguoti savo mitybą. Pirmiausia, į racioną reikėtų įtraukti vaisius ir daržoves, kurie mažina kraujospūdį. Juos valgant kasdien, tikrai bus pokyčių.

Kalis, kurio yra kraujospūdį mažinančiuose vaisiuose ir daržovėse, turi diuretikų (vaistai, sulaikantys kalį) poveikį ir taip pat iš organizmo pašalina natrį, kuris yra pagrindinė priežastis, kodėl organizme susilaiko skysčiai. Dėl to valgant tokius vaisius ir daržoves kraujospūdis pradeda normalizuotis, pagerėja širdies  ir kraujagyslių sistemos veikla. Mažinant kraujospūdį taip pat normalizuojasi ir inkstų veikla.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kad antsvoris yra svarbus hipertenzijos išsivystymo veiksnys.  Kadangi kraujospūdį mažinantys vaisiai ir daržovės turi mažai kalorijų, šie maisto produktai yra pagrindinis antsvorio turinčių žmonių dietos komponentas. O dėl didelio vitaminų ir mikroelementų kiekio vaisiuose jie teigiamai veikia visus gyvybiškai svarbius organus.

Kiek vaisių ir daržovių reikėtų valgyti?

Jei organizmui trūksta naudingų mikroelementų ir medžiagų – organizmas iš karto siunčia nepageidaujamus signalus, tačiau per didelis vitaminų kiekis taip pat nėra naudingas. Todėl prieš vartojant vaisius ir daržoves pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokia yra rekomenduojama kalio paros dozė.

Suaugusiam organizmui per dieną reikia gauti apie tris gramus kalio druskų. Kalbant apie dozę vaikams, ji labai priklauso nuo vaiko amžiaus ir svorio. Įprastai skaičiuojama, kad vienam kūno svorio kilogramui reikia apie 15 mg kalio druskos. Taigi, jei vaikas sveria 15 kg, paros norma jam būtų 0,4 g. 

Padidinti kalio druskos normą tiek vaikams, tiek suaugusiems reikėtų tik tokiais atvejais, kaip: intensyvus ir dažnas fizinis aktyvumas, nėštumo ar žindymo laikotarpiu, atliekant sunkų protinį darbą.

Kalio druskos paros norma labai priklauso nuo individualių žmogaus savybių ir taip pat nuo natrio kiekio organizme. Norint išlaikyti optimalią pusiausvyrą ir normalizuoti medžiagų apykaitą, būtina stebėti natrio ir kalio druskų santykį, kuris įprastai turėtų būti 2:1.

Vaisiai ir daržovės, kurios mažina kraujospūdį

Apie vaisių ir daržovių naudą žinome jau nuo mokyklos ar darželio laikų, bet atsakyti į klausimą, kokios jų rūšys mažina kraujospūdį, gali būti sudėtinga. Ir nors visi vaisiai ir daržovės turi įvairių naudingų savybių, šį kartą sąraše pateiksime tuos produktus, kuriuos gydytojai rekomenduoja valgyti sergantiems arterine hipertenzija.

Bananai.  Mokslininkai įrodė, kad šis vaisius teigiamai veikia žmogaus organizmą, kenčiantį nuo hipertenzijos. 100 g bananų yra 345 mg kalio druskų.

Citrusiniai vaisiai. Citrinose, apelsinuose, greipfrutuose, mandarinuose ir kt. vaisiuose yra gausu maistinių medžiagų, reikalingų kraujospūdžiui mažinti. Be to, citrusiniuose vaisiuose taip pat gausu ir vitamino C, kuris itin reikalingas kraujagyslių elastingumui palaikyti. Šis vitaminas taip pat padeda pašalinti blogąjį cholesterolį iš organizmo ir normalizuoti kraujospūdžio rodiklius. Jei organizme trūksta askorbo rūgšties, arterinė hipertenzija gali tapti lėtine.

Uogos. Mėlynės, avietės ir braškės yra itin naudingos tiems, kurie serga arterine hipertenzija. Šiose uogose yra ne tik kalio, bet ir vitamino C bei sudėtinių angliavandenių, kurie veiksmingai mažina kraujospūdį. Šiose uogose yra ir pigmentinių medžiagų, kurios yra glikozidų grupės dalis.

Mokslininkai nustatė, kad reguliarus mėlynių ar braškių vartojimas sumažina hipertenzijos riziką penkiolika procentų. O antocianidai, kurių yra uogose, mažina kraujospūdžio rodiklius ir kartu stiprina kraujagyslių sieneles. Šių uogų valgymas taip pat padeda neleidžiant organizme kauptis blogajam cholesteroliui.

Avokadai. Specialistai rekomenduoja avokadus vartoti tiems žmonėms, kuriems gresia arterinė hipertenzija ir aterosklerozė. Avokaduose yra daugiau kalio druskų nei bananuose, be to, dėl sočiųjų rūgščių kiekio šis vaisius turi teigiamą poveikį ne tik širdies ir kraujagyslių sistemos būklei, bet taip pat viso žmogaus kūno darbui.

Lapinės daržovės. Šioje kategorijoje itin išsiskiria gražgarstė, kuri kaip ir visos špinatų bei kopūstų rūšys, gali būti naudojama kaip dietinis maistas tiems, kurie kenčia nuo hipertenzijos.  Šiose daržovėse yra daug kalio ir magnio. Jos teigiamai veikia širdies ir visos kraujagyslių sistemos veiklą ir mažina kraujospūdį. Tuo tarpu magnis pagerina kalio druskų įsisavinimą organizme.

Burokėliai. Stiklinė šviežiai išspaustų burokėlių sulčių puikiai tinka norintiems sumažinti kraujospūdį, o poveikį galima pastebėti net po 3,5 val. Burokėliuose yra gausu mineralų, kurie reguliuoja kraujospūdį, o taip pat turi ir kraujagysles plečiantį poveikį. Jie taip pat turi vitaminų, kurie yra reikalingi  tinkamam širdies raumens funkcionavimui ir normaliam slėgio indikatoriui palaikyti. 

Pupelės. Avinžirniai, pupelės ir žirniai taip pat turi savybių, kurios padeda sumažinti kraujospūdį. Baltymai, kurių gausu šiuose produktuose, padeda kovoti su hipertenzija, taip pat su pažengusia kai kurių patologinių inkstų pokyčių forma. Tokios anomalijos yra glaudžiai tarpusavyje susijusios. Lėtinė inkstų liga veikia kaip veiksnys, skatinantis įvairių patologijų, didinančių kraujospūdį, vystymąsi. Dėl inkstų funkcijos sutrikimo organizmas gali sulaikyti toksiškus elementus ir medžiagas, taip pat produktus, kurie išsiskiria su šlapimu.

Razinos, riešutai ir kietasis sūris. Šie produktai taip pat gali sustiprinti širdies raumenį, tonizuoti žmogaus nervų sistemą. Razinos, riešutai ir kietieji sūriai efektyviai kovoja su tokiais nemaloniais arterinės hipertenzijos simptomais kaip stiprus galvos skausmas ir pervargimas.

Papildomi patarimai

Daržovės, uogos ir vaisiai – tai pagrindas, suteikiantis žmogaus organizmui gyvybingumo, tačiau norint sumažinti kraujospūdį ir hipertenzijos simptomų intensyvumą, tik vaisių ir daržovių tikrai neužteks. Būtina laikytis gydytojų paskirtų rekomendacijų, mat kiekvienas ligos atvejis yra skirtingas. Be to, net ir norint gauti naudos iš vaisių ir daržovių dietos, reikėtų laikytis šių taisyklių:

  • Atsisakykite riebaus ir kepto maisto, taip pat tų produktų, kuriuose yra daug blogojo cholesterolio.
  • Stipriai sumažinkite arba meskite rūkyti, nevartokite alkoholinių gėrimų.
  • Jei turite antsvorio, tinkamai apdorokite vaisius ir daržoves, kad jose liktų kuo daugiau maistinių medžiagų.
  • Kasdienė mitybą turi būti puikiai subalansuota naudingų mikroelementų ir medžiagų kiekiu.
  • Vaisius ir daržoves naudokite tik kaip pagalbinę priemonę siekiant suvaldyti ligos simptomus. Pablogėjus būklei būtinai kreipkitės pagalbos į profesionalus.
  • Vartokite jums paskirtus vaistus.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Įmaišykite į vandenį šį 1 ingredientą: kojinės bus sniego baltumo net ir be baliklio

Išskalbti susipurvinusias baltas kojines yra tikrai nelengva. Net ir tada, jei šios kojinės būna ilgai mirkomos vandenyje, rezultatas ne visada yra būtent toks, kokio...

Mano anytos plytelės švyti. Ji jas valo tik dviem būdais

Ar norite, kad jūsų plytelės spindėtų kaip veidrodis, bet nežinote, kaip jas valyti, kad pasiektumėte šį efektą? Šį metodą man atskleidė mano anyta, kuri...
---