Tai vienas iš paprasčiausių gardžios, aromatingos ir sultingos duonos receptų.
Naminiai batonai būna traškūs, minkšti, drėgni, nesutrupa ir ilgai išlieka švieži.
Sudedamosios dalys:
- Šiltas vanduo – 600 ml;
- Cukrus – 5 šaukštai arba pagal skonį;
- Šviežios mielės – 30 g arba 11 g sausų mielių;
- Miltai – 950 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 100 ml.
Paruošimas:
Į šiltą vandenį suberkite mieles, cukrų ir kelis šaukštus miltų. Išmaišykite ir palikite, kad mielės taptų aktyvios.
Įberkite druskos ir įpilkite aliejaus.
Palaipsniui suberkite persijotus miltus ir užminkykite šiek tiek lipnią tešlą.
Tešlą sudėkite į riebalais pateptą indą, uždenkite rankšluosčiu ir 1 valandai palikite šiltoje vietoje.
Tada išminkykite kylančią tešlą ir padalinkite ją į 3 dalis.
Kiekvieną dalį iškočiokite iki 3 mm storio paplotėlio ir susukite į kepaliukus bei gerai sulipinkite tešlos kraštus bei siūles.
Sudėkite kepinius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 40 minučių.
Viršų aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir šaukštu grietinės arba pieno.
Kepkite 180°C temperatūroje apie 25 minutes.
Gero apetito!