Tai uogos, kuriomis vasarą mėgsta pasimėgauti visi, tačiau mažai kas pagalvotų, kad ta dalis, kurią išmetame – kotelis – gali būti puikiai panaudota! Trešnės yra vienas populiariausių ir sveikiausių vaisių. Tačiau tik nedaugelis žino, kad jų stiebai taip pat nenueina perniek. Juose slypi gydomoji galia!
Sužinokite, kaip išgauti naudingų medžiagų iš vyšnių ar trešnių kotelių, sekdami „YouTube“ kanalą, ir galėsite išspręsti įvairias sveikatos problemas. Trešnės yra puikus mineralų, ypač kalio, šaltinis. Jose gausu vitaminų, skaidulų ir antioksidantų. Po trešnių prinoksta vyšnios, kurios yra šiek tiek rūgštesnės, bet dar naudingesnės sveikatai. Jose yra vertingų antocianinų.
Kaip panaudoti vyšnių kotelius sveikatai stiprinti
Vyšnių koteliuose yra vertingų aliejų ir kalio druskų, kurios pasižymi diuretinėmis, priešuždegiminėmis ir stipriai detoksikuojančiomis savybėmis. Taigi, rinkdami vyšnias palikite kotelius, kad galėtumėte pasigaminti arbatos. Kai yra šių skanių vaisių sezonas, atskirkite kotelius ir juos išdžiovinkite. Tada laikykite juos sandariai uždaromame inde, kad galėtumėte jais naudotis ištisus metus.
Vaistinės vyšnių kotelių savybės
Vyšnių koteliai šimtmečius naudojami fitoterapijoje. Tai aukščiausios klasės natūralus diuretikas. Tai reiškia, kad jie šalina organizmo atliekas per šlapimą ir virškinimą. Taip išvengiama vandens susilaikymo organizme, tinimo, pilvo pūtimo ir tokių simptomų, kaip sunkumo pojūtis kojose. Tai labai veiksminga ir pigi priemonė! Vyšnių koteliai turi vidurius laisvinančių savybių, todėl gali padėti nuo vidurių užkietėjimo. Jie puikiai valo organizmą, todėl rekomenduojami nuo celiulito ir nutukimo.
Šie koteliai yra puikus priedas, jei laikotės dietos. Jie rekomenduojami kaip pagalbinė priemonė, skatinanti medžiagų apykaitą ir padedanti numesti svorio. Vyšnių koteliuose esančios naudingosios medžiagos padeda kovoti su riebalais ir gerina odos elastingumą.
Vyšnių koteliai gali pagerinti žarnyno veiklą ir turėti įtakos geresniam tuštinimuisi.
Bene svarbiausia vyšnių kotelių nauda sveikatai yra ta, kad jie padeda išvalyti šlapimo takus, todėl gali padėti išvalyti smėlį iš inkstų ir bakterijas iš šlapimo takų.
Gaminimo eiga:
Pirmiausia, po stipria ir šalta vandens srove, gerai nuplaukite uogas ir kotelius.
Tuomet atskirkite kotelius nuo uogų į atskirą lėkštę. Palikite kotelius kelias dienas džiūti, tačiau arbatą galima ruošti ir iš šviežių kotelių.
Norėdami pasigaminti arbatos, 1 kupiną valgomąjį šaukštą kotelių užplikykite 500 ml verdančio vandens. Uždenkite puodą dangčiu. Nuimkite nuo viryklės. Palikite 20 minučių, kad pritrauktų.
Tada perkoškite ir gerkite po 2-3 puodelius per dieną. Iš trešnių, o taip pat ir iš vyšnių kotelių, pagaminta arbata yra tikrai malonaus vaisinio skonio!
Linkime geros sveikatos!