Vištų kiaušiniai – vienas universaliausių ir dažniausiai vartojamų maisto produktų visame pasaulyje. Daugelis iš mūsų valgome juos pusryčiams. Tačiau kiaušiniai nėra tik pusryčių dalis. Jie neatsiejami nuo kepinių ir daugelio mėgstamų receptų.
Nors šis produktas atrodo kasdienis ir įprastas, jis slepia daugybę įdomių, galbūt dar negirdėtų faktų. Ar žinojote, kad kiaušinio lukšto spalva neturi įtakos jo maistingumui? Šiame straipsnyje atidarome netikėtų ir įdomių faktų lobyną apie vištų kiaušinius, kurių kai kurie tikrai gali jus nustebinti!
Iš kur kilo omletas?
Omletas – tai patiekalas iš plaktų kiaušinių, kuris, kaip manoma, buvo sugalvotas Romoje. Tuomet jis buvo vadinamas „ovmele“, ir buvo ruošiamas tik iš kiaušinių, nepridedant jokių kitų produktų. Tradicinis omletas buvo patiekiamas su nedideliu kiekiu medaus.
Vitamino D šaltinis
Kiaušiniai yra puikus vitamino D, naudingų amino rūgščių ir įvairių mineralų šaltinis. Visa tai yra tiesiog būtina sveikam žmogaus organizmo funkcionavimui. Kiaušinius rekomenduojama valgyti bent 3-4 kartus per savaitę. Dar geriau – kasdien po vieną kiaušinį.
Žalių kiaušinių geriau nevartoti
Pastarųjų metų tyrimai rodo, kad žalių kiaušinių geriau nevalgyti, nes iš termiškai neapdorotų kiaušinių nėra pasisavinamos organizmui reikalingos medžiagos.
Trynio spalva yra labai svarbi
Visuomet atkreipkite dėmesį į kiaušinio trynio spalvą, nes būtent tai parodo, ar vištos buvo auginamos tinkamomis sąlygomis. Jei trynys blyškus, tikėtina, kad jį padėjusiai vištai trūko maistinių medžiagų ir vitaminų.
Puikus antioksidantų šaltinis
Vištos kiaušiniuose gausu antioksidantų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Vis dėlto, jei valgysite labai daug kiaušinių, cholesterolio kiekis kraujyje gali būti aukštesnis nei rekomenduotina.
Ilgas galiojimo laikas
Turbūt nedaugelis žino, kad kiaušinius galima laikyti ilgiau nei nurodyta ant gamintojo pakuotės. Paprastai ant prekybos centruose įsigytų kiaušinių pakuočių rašoma, kad šio produkto galiojimo laikas yra 24 dienos, tačiau kiaušinius galima saugiai naudoti dar porą dienų.
Kaip dažnai valgote kiaušinius? Pasidalinkite savo mėgstamiausiais receptais!