Prisimenate, kaip vaikystėje mama ir močiutė liepdavo kasdien valgyti sriubą? Sriubos nauda gali būti šiek tiek perdėta, tačiau skystas maistas iš tiesų yra greičiau ir geriau virškinamas. Taigi, sriuba yra puikus patiekalas turintiems virškinimo problemų. Šiame straipsnyje surinkome skaniausias sriubas kiekvienai dienai, kurios puikia paįvairins jūsų mitybą.
SKANIOS SRIUBOS KIEKVIENAI DIENAI
Pirmiausia priminsime keletą įdomių faktų apie sriubą. Žodis „sriuba“ kilęs iš prancūziško žodžio „suppa“, kuris savo ruožtu yra kilęs iš lotyniško žodžio „suppa“, reiškiančio „duona, mirkyta sultinyje ar buljone“. Šis žodis plačiai pasaulyje pradėtas vartoti tik Petro I valdymo laikotarpiu. Anksčiau bet koks patiekalas, kuriame vyravo skystis, buvo vadinamas sultiniu. Pasaulyje yra maždaug 150 skirtingų sriubų rūšių. Šiam patiekalui netgi skirta atskira šventė – balandžio 5 dieną švenčiama Pasaulinė sriubos diena.
Tad, pereikime prie receptų.
BARŠČIAI
Tradicinis slaviškas patiekalas, mėgstamas daugelio ir ne tik mūsų tėvynėje. Kartą keliaujant po Skandinaviją man pavyko išvirti švedui tikrų ukrainietiškų barščių, ir jis labai pamėgo šią sriubą! Žmonės barščius gamina įvairiai. Vieni mėgsta su kiauliena ar jautiena, kiti – su vištienos sultiniu. Kiti renkasi vegetarišką variantą be mėsos. Mano šeima gamina pavasarinius barščius iš jaunų burokėlių lapų.
GRYBŲ SRIUBA
Grybų sriubą galima gaminti iš šviežių, sūdytų, džiovintų arba marinuotų grybų. Tai tradicinis europietiškos ir huculų (Ukraina) virtuvės patiekalas. Grybų sriuba paprastai verdama daržovių sultinyje, į kurį įpilama pieno arba grietinėlės. Taip pat yra variantų su mėsos sultiniu arba mėsos produktais (pvz., šonine). Azijoje į grybų sriubą yra dedama tam regionui būdingų prieskonių – sojos arba žuvies padažo, imbiero.
Siūlome taip pat išbandyti originalų receptą – grybų sriubą su baklažanais. Taip pat labai puiki grybų sriuba su grietinėle. Neįmanoma nepamėgti šio skonio ir aromato!
RAUGINTŲ AR SŪDYTŲ AGURKŲ SRIUBA RASSOLNIK
Rassolnik sriuba laikoma tradicine rusų virtuvės sriuba. Pagrindinis ingredientas – sūdyti agurkai, kartais rauginti. Ši sriuba Kijevo Rusioje žinoma nuo XV a. ir buvo vadinama Kalja. Kaip ir barščiai, Rassolnik gali būti mėsiškas arba vegetariškas. Tikra Rassolnik sriuba turi būti švelni, šiek tiek rūgštoka ir ne per daug sūri.
Rassolnik sriubą taip pat galima gaminti su miežiais.
ŽIRNIŲ SRIUBA
Žirnių sriuba žmonijai žinoma nuo seno – ją mėgo net senovės graikų poetas Aristofanas. Įvairių variantų žirnių sriuba yra tradicinis patiekalas daugelyje Europos šalių: Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Daugeliui ji nelabai patinka, bet veltui! Tinkamai paruošta žirnių sriuba gali būti skani net išrankiausiems gurmanams.
Žirnių sriuba tikrai patiks mėgstantiems sočius pietus. Beje, nepamirškite, kad gaminant šį patiekalą, sriuba gali išbėgti ir užtvindyti viryklę.
SŪRIO SRIUBA
Sūrio sriuba yra tradicinis įvairių pasaulio virtuvių patiekalas, pavyzdžiui, amerikiečių, kolumbiečių, prancūzų, meksikiečių, šveicarų ir tibetiečių. Yra daugybė šios sriubos receptų ir variantų. Sūris suteikia sriubai ypatingą, sodrų skonį ir didelę maistinę vertę. Kitų sudedamųjų dalių paprastai nėra labai daug. Gaminant maistą naudojamas įvairių rūšių sūris: lydytas, olandiškas, gorgonzolos mėlynasis ir t. t.
Siūlome derinti du sriubos variantus – grybų ir sūrio sriubą. Tokiam deriniui neįmanoma atsispirti! O sriubą galima pagaminti labai paprastai ir greitai.
Galiausiai sūrio sriubą galite pagardinti ir virtomis krevetėmis.
SŪRIO SRIUBA SU KREVETĖMIS
Sudedamosios dalys:
- 400 g lydyto sūrio
- 1 svogūnas
- 200 g išlukštentų krevečių
- 200 g bulvių
- 100 g morkų
- 30 g krapų
- 30 g petražolių
- 40 ml saulėgrąžų aliejaus
- Druska pagal skonį
Gamybos eiga:
Puode užvirinkite 1,5 litro vandens ir į jį sudėkite lydytą sūrį. Palaukite, kol jis ištirps.
Bulves nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Tada sudėkite juos į vandenį su sūriu ir įberkite druskos. Virkite ant silpnos ugnies, kol bulvės suminkštės.
Kol bulvės verda, nulupkite svogūną ir morką. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morką.
Kepkite daržoves augaliniame aliejuje, kol taps auksinės spalvos.
Kai bulvės išvirs, į sriubą sudėkite keptas daržoves ir krevetes. Kai sriuba pradės virti, sudėkite susmulkintus žalumynus, išmaišykite sriubą ir išjunkite ugnį. Sriuba paruošta!
Prieš patiekdami, sriubą papuoškite krevetėmis ir žalumynais. Taip pat galite patiekti su tarkuotu parmezanu ir česnakiniais skrebučiais. Paruoškite šį patiekalą bent vieną kartą, ir jūs įtrauksite šią sriubą į sriubų sąrašą, kurias norėsite gaminti vėl ir vėl.
Tikimės, kad jums patiks šios skanios sriubos kiekvienai dienai. Kokią sriubą jūs mėgstate gaminti? Papasakokite mums žemiau esančiuose komentaruose!