Maždaug prieš tris dešimtmečius pasaulio virtuvėse pasirodė naujas prietaisas, galintis dideliu greičiu atitirpinti ar pašildyti maistą. Laikui bėgant žmonės suprato, kad kai kurių medžiagų negalima dėti į mikrobangų krosneles. Folija ima liepsnoti, o kai kurios plastiko rūšys išskiria toksiškas chemines medžiagas.
Bet ar žinojote, kad yra ir nemažai maisto produktų, kurių nereikėtų kaitinti mikrobangų krosnelėje, nes jie gali sukelti pavojų jūsų sveikatai?
Dešrelėse, mėsainių mėsos paplotėliuose ir kituose mėsos gaminiuose, kurie sukurti ilgai galioti, yra įvairių chemikalų ir konservantų, kurie užtikrina šviežumą. Tik nedaugelis žino, kad kaitinant šias medžiagas mikrobangų krosnelėje jos gali tapti dar kenksmingesnės.
Mokslininkai atliko tyrimus, kuriuose palygino skirtingus perdirbtų mėsos produktų gaminimo ir šildymo būdus. Jie nustatė, kad gaminant maistą mikrobangų krosnelėje cholesterolis oksiduojasi, o tai gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas.
Svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti naudojant mikrobangų krosnelę, yra tai, kad jos generuojamos šilumos ne visada pakanka bakterijoms sunaikinti. Tai reiškia, kai kuriuos maisto produktus, kuriuos reikia specialiai apdoroti dėl kenksmingų mikroorganizmų rizikos, geriau ruošti pagal visas taisykles nei šildyti mikrobangų krosnelėje.
Į šį sąrašą patenka ir vištienos mėsa, mat blogai ją apdorojus, yra didelė rizika užsikrėsti salmonelės bakterija. Be to, vištienos mėsa turi didelį baltymų kiekį, o jų struktūra smarkiai pasikeičia kitą dieną po kepimo, todėl pakartotinis šildymas mikrobangų krosnelėje gali pakenkti sveikatai.
Nereikėtų šildyti ir maisto, kuriame yra įvairių lapinių daržovių, pavyzdžiui, špinatų, kopūstų, salierų ir t.t. Toks maistas turi daugybę maistinių medžiagų, o šildymas mikrobangų krosnelėje jų kiekį stipriai sumažins.
Be to, jei žaliose lapinėse daržovėse, kurias naudojate maistui gaminti, yra nitratų, šildant radijo bangomis jie virsta pavojingais toksinais. Dėl to mikrobangų krosnelėje nepatartina šildyti ir burokėlių.
Amerikos maisto standartų agentūra taip pat pareiškė, kad mikrobangų krosnelėje niekada negalima šildyti ryžių. Remiantis jų atliktais tyrimais, šiuose grūduose yra bacillus cereus (bakterijos rūšis), kuri labai lengvai dauginasi drėgnoje ir šiltoje aplinkoje, kurią sukuria maisto šildymas mikrobangų krosnelėje. Ši bakterija tuomet gali pradėti gaminti žmogaus organizmui žalingas sporas.
Tai reiškia, kad valgant mikrobangų krosnelėje pašildytus ryžius galima apsinuodyti, gali prasidėti vėmimas ar viduriavimas. Ir nors ryžiai nėra vienintelis maistas, kuriame šios bakterijos yra randamos, ryžiuose jų pasitaiko dažniausiai.