Home Patarimai Kokius maisto produktus ir patiekalus galima šaldyti šaldiklyje?

Kokius maisto produktus ir patiekalus galima šaldyti šaldiklyje?

0
Kokius maisto produktus ir patiekalus galima šaldyti šaldiklyje?

Maisto produktų šaldymas yra natūraliausias būdas juos išsaugoti ilgesniam laikui. Norėdami išsaugoti maistą, jį verdame, marinuojame, rūkome. Bet net ir gamta viską užšaldo!

Juk žiemą užšaldyti augalai ne tik nenumiršta, bet ir pavasarį pradeda augti, žydėti ir duoti vaisių! Užšaldžius uogas, jose išlieka visi mineralai ir dauguma vitaminų.

Kai kas pasakytų: „Negalima teigti, kad viską galima šaldyti. Skonis ir konsistencija gali pasikeisti…“. Mes su tuo sutinkame, todėl sudarėme šį sąrašą visoms užsiėmusioms šeimininkėms, besirūpinančioms savo sveikata.

Dabar tiksliai žinosite, kurie maisto produktai, patiekalai ir pusgaminiai gerai užšąla, o su kuriais net nereikėtų eksperimentuoti.

PRODUKTŲ ŠALDYMAS

Duona

Duonos kartais trūksta, o kartais ji būna padėta ir genda ištisas dienas. Šviežios duonos užšaldymas, neprarandant jos skonio, yra gana praktiškas sprendimas.

Paprastai tai daro nedidelės kaimo parduotuvės, į kurias duonos mašina atvažiuoja rečiau. Prireikus išimkite iš šaldiklio reikiamą duonos ketvirtį ir atšildykite mikrobangų krosnelėje (pakaks 15-20 sekundžių).

Varškė

Prieš užšaldant varškę gerai išspauskite, kad neliktų išrūgų.

Atšildytos varškės skonis šiek tiek prastesnis nei šviežios, tačiau ją galima naudoti koldūnams, sūrio pyragams ir apkepams.

Kietasis sūris

Kietąjį sūrį galite užšaldyti šaldiklyje nebijodami, kad jis suges. Tačiau sūrio tekstūra neišlieka tokia pat: sūris pradeda trupėti, o jo skonis ir aromatas pastebimai suprastėja.

Todėl užšaldykite tik tą sūrį, kurį planuojate naudoti picoms, salotoms, sriuboms ir įdarams. Gerą sūrį geriausia laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje arba daržovių stalčiuje (čia palaikoma optimali drėgmė ir temperatūra).

Minkštųjų sūrių (rikotos, fetos, grietinėlės sūrio) taip pat negalima šaldyti. Užšaldžius jie praranda kreminę tekstūrą. Atšildant atsiranda nemalonių grūdelių ir riebalų.

Grietinė

Atšildyta grietinė praranda savo konsistenciją ir virsta išrūgų ir baltos spalvos mase su dribsniais. Tačiau jei vis tiek užšaldysite, nesijaudinkite. Išrūgas išspauskite per marlę ir turėsite švelnų kreminį sūrį. Jį galėsite tepti ant duonos, naudoti kaip užkandžių ir pyragaičių įdarą.

Pienas

Jei pienas pas jus namuose naudojamas labai retai ir jo likučiai sugenda, užšaldykite pieną iki kito naudojimo. Tik įsitikinkite, kad turite butelį, kuriame yra daugiau laisvos vietos nei užims pienas.

Nepamirškite, kad užšaldyti skysčiai plečiasi.

Saldžiosios paprikos

Saldžiosios paprikos plačiai naudojamos kulinarijoje: dedamos į salotas, sriubas, garnyrus, troškinius ir įdarus. Todėl namų šeimininkės ieško būdų, kaip saugoti paprikas, kad galėtų pasinaudoti daugeliu jų privalumų ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Mes manome, kad geriausias būdas išsaugoti šias skaniąsias daržoves, tai jas konservuoti. Tai leis mėgautis šia sultinga ir labai naudinga daržove įvairiuose patiekaluose ištisus metus.

Petražolės, krapai ir kiti žalumynai

Mokslininkai apskaičiavo, kad laikantis paprastų taisyklių, vasarą užšaldytose sodo petražolėse iš daržo lysvės išlieka dvigubai daugiau vitamino C nei būna žiemą šiltnamyje užaugintose petražolėse.

Taigi, kad žiemą nereikėtų pirkti krapų ir prieskoninių žolelių, pasidomėkite, kaip jas tinkamai užšaldyti, kad kuo geriau išsaugotumėte jų išvaizdą, visas maistines medžiagas, vitaminus ir mikroelementus.

Ryžiai

Kad nereikėtų kaskart laukti, kol ryžiai (ypač rudieji) išvirs, galite juos greitai išvirti ir užšaldyti, o tada naudoti, kai prireiks.

Leiskite ryžiams atvėsti ir perkelkite juos į indą arba plastikinį maišelį. Norėdami atitirpinti ryžius, sudėkite juos į dubenį su trupučiu vandens ir pašildykite mikrobangų krosnelėje.

Baklažanai

Jei užšaldysite šviežius vasarą užaugintus baklažanus, galėsite visus metus vaišinti svečius kvapniais suktinukais, padažais ir salotomis.

Yra ne vienas šaldymo būdas, tinkantis jiems. Jie netampa dėl to kartūs ar pajuodę.

Kiaušiniai

Žalius kiaušinius lengva užšaldyti šaldiklyje, tačiau be lukšto, kuris gali sutrūkinėti. Norėdami užšaldyti kiaušinius, įmuškite juos į dubenį, švelniai suplakite ir gautą mišinį supilkite į ledo kubelių indą arba plastikinį maišelį.

Atšildyti kiaušiniai bus grūdėtos tekstūros, tačiau tai visiškai neturės įtakos jų skoniui ir tikrai pavyks iš jų pagaminti skanų omletą.

Uogos

Sezoninėmis uogomis ir vaisiais vasarą galime mėgautis neilgai – pusantro ar du mėnesius. Ir, žinoma, norisi tai daryti dažniau.

Daugelį iš jų galima drąsiai šaldyti ir naudoti šaltuoju metų laiku.

Mielės

Šeimininkės į tešlą prideda šviežių mielių, kad kepiniai būtų purūs ir minkšti. Bet šaldytuve jos neišsilaiko ilgiau nei 2 savaites, o kambario temperatūroje – dar trumpiau – maždaug vieną dieną.

Esant minusinei temperatūrai, mielių grybeliai pereina į ramybės būseną, kai sulėtėja medžiagų apykaita. Užšaldžius mielės išlaiko savo savybes, todėl gali būti šaldomos, tačiau svarbu laikytis tam tikrų atšildymo taisyklių. Jas reikia supjaustyti tokiais gabaliukais, kokius naudojate vienam kepimui ir susukti į foliją ar kepimo popierių. Paprastas popierius netinka, nes atitirpęs gali sušlapti. Užšaldymo datą ant pakuočių užrašykite žymekliu. Šaldiklyje mielės laikomos iki šešių mėnesių.

Jau žinome, kaip mieles laikyti šaldiklyje. Belieka išmokti jas teisingai atitirpinti. Mielių grybai nemėgsta staigių temperatūros pokyčių, todėl mieles reikia atitirpinti etapais.

Norėdami kažką išsikepti, sušaldytus gabalėlius sudėkite į lėkštę ir palikite šaldytuve 4-6 laipsnių temperatūroje 8 valandas. Tada nupilkite išbėgusį vandenį ir naudokite gaminį maisto ruošimui.

PUSGAMINIŲ AR PARUOŠTO MAISTO ŠALDYMAS

Pilnai paruoštas maistas puikiai tinka šaldymui ir po šaldymo jo skonis jūsų nenuvils, o maloniai nustebins.

Makaronus ir padažus, įvairius paštetus, kotletus, pjausnius ir koldūnus, įdarytus kopūstų suktinukus, blynelius ir sūrio pyragėlius galima užšaldyti neprarandant jų skonio.

Tačiau kai kuriais atvejais produktų šaldymas gali pakenkti jų skoniui. Tai taikoma grietinėlės padažams ir pieno produktams. Grietinėlė, grietinė ir pasukos blogai užšąla ir atšildžius būna nemalonios išvaizdos.

Blynai

Iš pieno ir mielių pagamintus blynus galite užšaldyti. Jie neplyšta, išlieka elastingi ir visada būna purūs ir traškūs.

Šaldiklyje laikomų maisto produktų galiojimo laikas nėra begalinis. Tai ypač svarbu kalbant apie visus mėsos produktus. Įdarytus blynus galima laikyti 2-3 savaites, neįdarytus – iki 3 mėnesių.

Kotletai

Šaldyti kotletai greitai atitirpsta, nepraranda skonio ir juos lengva pašildyti net vaikui. O šeima niekada neliks alkana, jei turėsite paruoštų kelių rūšių kotletų.

Reikėtų pažymėti, kad atšildytų kotletų džiūvėsėliuose apvoliota plutelė neišliks lygiai tokia pat traški. Kita vertus, kiaušinio plakinyje kepti kotletai nepraras savo savybių. Užšaldymas nepakenks jų minkštam ir sultingam paviršiui.

Pyragai

Visi mėgsta obuolių pyragą, bet ne visada įmanoma jį gaminti kiekvieną savaitę. Galite pasigaminti didesnį pyragą ir mėgautis jo skoniu net kelis mėnesius.

Iškeptą pyragą suvyniokite į kepimo popierių, įdėkite į maišelį ir į šaldiklį. Kai norėsite paragauti deserto, per dvi valandas perkepkite jį įkaitintoje orkaitėje (apie 150 laipsnių temperatūroje).

Žiemą labai patogu visada šaldiklyje turėti maišelį šaldytų vaisių ar daržovių. Šaldydami patiekalus galite palengvinti užimtos motinos ar dirbančios namų šeimininkės gyvenimą ir sutaupyti daug laiko bei pinigų. Saugokite maistą ir papasakokite draugams, kaip šaldant maistą lengviau ir greičiau galima gaminti!