Vištų kiaušiniai yra vienas populiariausių maisto produktų visame pasaulyje. Žmonės, kurie nėra griežti vegetarai arba veganai, labai dažnai pusryčiams valgo kiaušinienę, omletus. Vištų kiaušiniai taip pat dažnai naudojami ir gaminant kitokius patiekalus.
Apie šį, iš pirmo žvilgsnio paprastą produktą, yra daugybė įvairiausių faktų, kurie privers jus į vištų kiaušinius pažvelgti visai kitaip.
Aukšta maistinė vertė
Vienas vištos kiaušinis savo maistinėmis savybėmis prilygsta 50 g mėsos arba 200 ml karvės pieno. Specialistų teigimu, norint palaikyti reikiamą baltymų kiekį organizme, būtina suvalgyti bent vieną kiaušinį kas 2–3 dienas. Šį produktą visiškai išskaido organizmas, todėl žarnyne nesikaupia jokie toksinai.
Cholesterolis
Tikriausiai daugelis yra girdėjęs, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį, tačiau tai – mitas. Vištų kiaušiniuose beveik nėra sočiųjų riebalų, kurie ir yra atsakingi už cholesterolio susidarymą organizme. Tiesa, kiaušiniuose yra daug nesočiųjų riebalų, kurie yra būtini naudingojo cholesterolio gamybai.
Kiaušinių dydžiai
Didžiausias paprastosios vištos kiaušinis svėrė 163 g ir buvo oficialiai įrašytas į Gineso rekordų knygą. Kas nutiko šiam kiaušiniui po to – niekas nežino. Tuo tarpu apskritai didžiausius kiaušinius deda stručiai. Jų kiaušiniai gali siekti ir 20 cm skersmenį.
Lukšto spalva
Nuėjus į turgų ar parduotuvę nesunkiai galima pastebėti, kad skirtingų vištų kiaušinių spalva skiriasi. Jie gali būti smėlio spalvos, balti, žalsvi, rudi ar su dėmelėmis. Pasirodo, kad kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištų veislės, tuo tarpu kiaušinių svoris, kvapas ir kokybė nuo veislės nepriklauso.
Salmoneliozė
Salmoneliozė yra bakterija, kuri sukelia pavojingą žarnyno infekciją. Pagrindiniai požymiai: viduriavimas, vėmimas, galvos svaigimas, o kartais net ir sąmonės netekimas. Ši bakterija yra randama paukščių išmatose ir dėl to gali labai nesunkiai persinešti ant kiaušinio lukšto. Kad išvengtumėte infekcijos, rekomenduojama nusipirkus kiaušinius juos gerai nuplauti vandeniu ir muilu.
Kiaušinių laikymas
Vištos kiaušiniai taip pat turėtų būti laikomi šaldytuve, kad išliktų švieži. Be to, anksčiau minėtos salmonelės bakterijos žūsta žemesnėje nei 6 laipsnių temperatūroje. Kiaušinius reikėtų laikyti ne ilgiau kaip dvi savaites, po to jie tampa nebetinkami vartoti.
Specialistai taip pat pataria į lentynėles šaldytuve kiaušinius dėti smailiuoju galu žemyn, kad bakterijos, kurios, jei yra, kauptųsi plačiojoje kiaušinio dalyje, nesusimaišytų su likusiu kiaušinio turiniu.
Kaip patikrinti šviežumą
Paprasčiausias būdas – įdėti kiaušinius į indą su vandeniu. Jei kiaušinis guli apačioje – reiškia jis yra šviežias. Jei jis šiek tiek pakilęs nuo dugno – vadinasi, produktas nebėra visiškai šviežias, tačiau termiškai apdorojus jį valgyti galima. Tuo tarpu jei kiaušinis iškilo į vandens paviršių – geriau jo nevalgyti.