Linų sėklos turi galingą gydomąjį poveikį! Todėl net senovėje vienas populiariausių gydomųjų gėrimų buvo linų sėmenų kisielius.
Be to, tinkamai paruoštas jis atneš ne tik naudos, bet ir džiugins maloniu skoniu! Iš pradžių glotni kisieliaus konsistencija gali pasirodyti ne itin maloni, tačiau pamačius pirmuosius rezultatus – savijautos pagerėjimą, virškinamojo trakto veiklą ir apetito sumažėjimą, šį gėrimą jūs tikrai pamėgsite!
Kisielius iš maltų linų sėmenų arba virtų linų sėmenų miltų yra visiškai nekenksmingas ir, skirtingai nei sėklos, nedirgina skrandžio sienelių. Jis gali būti praturtintas papildomais ingredientais, sustiprinant jo poveikį, pavyzdžiui, pridedant avižų, cikorijų, uogų. Žemiau mes pasidalinsime su jumis geriausiais receptais.
Linų kisielius – bendrieji gaminimo principai
Norint paruošti porciją linų sėmenų kisieliaus, naudojami du pagrindiniai būdai:
- gaminamas užpilas iš linų sėklų
- linų sėmenų miltai išmaišomi vandenyje.
Abiem atvejais gaunamas sveikas gėrimas, kuris visiškai nedirgina žarnyno gleivinės. Nieko sudėtingo nereikia daryti. Visas sėklas reikia nuplikyti verdančiu vandeniu arba sumalti į miltus.
Krakmolas nenaudojamas: pati linų sėkla suteikia gėrimui gleivingą, gana tankią tekstūrą. Krakmolo nebuvimas padidina linų kisieliaus naudą. Be to, siekiant padidinti naudingąsias gėrimo savybes, naudojami avižų grūdai, cikorija, spanguolės, bruknės, obuoliai ir kitos uogos bei vaisiai.
Iš indų ir įrangos, priklausomai nuo recepto, gali prireikti termoso, puodo, kavamalės. Jei pagal receptą reikalaujama pašildyti antpilą vandens vonelėje, turite pasiruošti du skirtingo dydžio puodus. Mažesnis puodas uždedamas ant didesnio, kuriame turi užvirti vanduo. Patartina į verdamo puodo dugną įdėti austą medvilninę servetėlę, kad sumažėtų virimo intensyvumas. Viršutinis puodas savo dugnu turi lengvai liesti verdančio vandens paviršių. Tokiu būdu viršutinio mažesnio puodo turinys apdorojamas apatinio puodo garais.
Linų sėmenų kisielius termose „Priešuždegiminis“
Šis linų sėmenų kisieliaus variantas ypač tinka esant uždegiminėms skrandžio ir žarnyno ligoms, susijusioms su gleivinės erozija (pažeidimu). Gaminant gėrimą nėra nieko sudėtingo. Naudojami linų sėmenys. Sudedamųjų dalių kiekis nurodytas ruošiant dvi stiklines gėrimo.
Ingredientai:
valgomasis šaukštas linų sėklų;
dvi stiklinės verdančio vandens.
Paruošimo būdas:
Į termosą įdėkite saują sausų linų sėmenų.
Užvirkite vandenį.
Į termosą supilkite dvi stiklines verdančio vandens.
Palikite stovėti aštuonias valandas. Sėklas geriau užplikyti vakare, o ryte gėrimas bus paruoštas.
Jį reikia vartoti taip: po vieną valgomąjį šaukštą keturis kartus per dieną 30 minučių prieš valgį. Vienas pilnas kursas trunka 10 dienų.
Linų sėmenų kisielius vandens vonelėje „Valomasis“
Linų sėmenų gėrimas ne tik gydo skrandžio gleivinės pažeidimus, bet ir padeda išvalyti organizmą. Jis pašalina toksinus ir šlakus ir ne tik atkuria virškinamojo trakto veiklą, bet ir stiprina imuninę sistemą. Be to, linų sėklų kisielius padeda numesti svorį. Žarnynas pradeda valytis natūraliai ir laisvai, baigiasi vidurių užkietėjimas.
Ingredientai:
vienas valgomasis šaukštas linų sėmenų;
pusė litro verdančio vandens.
Paruošimo būdas:
Sudėkite linų sėmenis į nedidelį puodą.
Užpilkite verdančiu vandeniu.
Uždėkite puodą ant verdančio vandens, uždenkite dangčiu.
Kaitinkite antpilą vandens vonelėje mažiausiai dvi valandas.
Kisielių perkoškite ir gerkite pagal aukščiau aprašytą vartojimo būdą.
Linų kisielius iš sėklų ir miltų „Intensyvus“
Antpilas ant linų sėklų ir linų miltų veikia intensyviai. Negalima jo vartoti sergant lėtinėmis skrandžio ligomis ir esant sienelių pažeidimui. Tačiau visiškai sveikiems žmonėms toks kisieliaus variantas puikiai tiks.
Ingredientai:
du šaukštai linų sėmenų;
šaukštas linų miltų;
stiklinė karšto vandens.
Paruošimo būdas:
Linų sėmenis užpilkite stikline karšto, bet ne verdančio vandens.
Uždenkite šiltu rankšluosčiu ir palikite brinkti 8-10 valandų. Galima tai daryti termose ir palikti per naktį.
Po to perkoškite per sietelį.
Suberkite linų sėmenų miltus, gerai išmaišykite.
Sėmenų kisielių gerkite šiltą 20-30 minučių prieš valgį, po pusę stiklinės.
Linų kisielius su citrinomis-uogomis „Rytas-vakaras“
Gėrimą iš linų sėmenų antpilo galima paversti visaverčiais pusryčiais ar vakariene. Tam reikia derinti su vaisių minkštimu, uogų sultimis, medumi ir cinamonu. Gaunasi skanus, maistingas gėrimas, kurį galite gerti ryte per pusryčius arba vakare vietoje vakarienės. Jis stiprina sveikatą, padeda mesti svorį, palaipsniui normalizuoja hormonų veiklą.
Ingredientai:
penkiasdešimt gramų linų sėmenų;
pusė stiklinės verdančio vandens;
didesnis obuolys ar kriaušė;
ketvirtis citrinos;
sauja spanguolių (2-3 valgomieji šaukštai);
arbatinis šaukštelis medaus;
žiupsnelis cinamono.
Paruošimo būdas:
Linų sėmenis užplikykite verdančiu vandeniu, palikite per naktį, kad išbrinktų.
Ryte obuolius ar kriaušes nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite ketvirčiais.
Sumaišykite išbrinkusius linus, uogas, vaisius ir viską sutrinkite trintuvu.
Išspauskite citrinos sultis ir vėl išplakite.
Kisielių supilkite į puodelį, pagal skonį įberkite cinamono ir įdėkite medaus, išmaišykite ir gerkite.
Linų kisielius su cikorija „Sveikos kepenys“
Didžiulę naudą suteikia linų kisielius su cikorija. Jis ne tik puikiai išvalo žarnyną, bet ir jį gydo. Be to, gėrimo sudėtyje esanti cikorija pagerina medžiagų apykaitos procesus ir atkuria kepenų veiklą. Dėl antimikrobinio, priešuždegiminio cikorijos poveikio sėmenų gėrimas tampa kone panacėja organizmui.
Ingredientai:
trys šaukštai linų sėmenų;
šaukštelis cikorijos;
litras vandens.
Paruošimo būdas:
Linų sėklas susmulkinkite grūstuvėje arba kavos malūnėlyje.
Nedideliame puode linų sėmenų miltus užpilkite vandeniu, užvirinkite ant vidutinės ugnies ir nedelsdami išjunkite ugnį.
Po kurio laiko, kai vanduo šiek tiek atvės, kisielių supilkite į trintuvą.
Palaipsniui pridedant cikorijos, plakite mišinį 6-7 minutes, kad susidarytų gliti konsistencija.
Gerkite po stiklinę kisieliaus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Sveikatinimo kursas yra trys savaitės. Tada reikia padaryti pertrauką.
Avižų-linų kisielius „Atjauninantis“
Naudinga avižinė košė stiprina imuninę sistemą, jaunina organizmą, atkuria žarnyno ir skydliaukės veiklą. Tiek linų sėmenų, tiek avižinių dribsnių nuoviras apsaugo skrandžio gleivinę, gydo mikropažeidimus, malšina skausmą. Todėl avižinių dribsnių-linų sėmenų kisielius yra galinga stiprinanti priemonė.
Ingredientai:
trys stiklinės avižinių dribsnių (įprastų „Hercules“);
trys stiklinės verdančio vandens;
žiupsnelis druskos;
valgomasis šaukštas linų sėmenų.
Paruošimo būdas:
Avižinius dribsnius užpilkite verdančiu vandeniu, suvyniokite ir palikite parą išbrinkti.
Užpilą nukoškite.
Linų sėmenis sumalkite į miltus.
Sumaišykite avižinius dribsnius ir linų sėmenų miltus, uždėkite ant mažos ugnies.
Virkite mišinį, kol sutirštės.
Įberkite druskos (nebūtina) ir gerkite po stiklinę per dieną ant tuščio skrandžio pusvalandį prieš valgį.
Kisielius svorio metimui iš linų miltų
Labai paprastas linų sėmenų kisieliaus variantas yra universali sveikatos gerinimo priemonė. Gėrimas padeda atsikratyti antsvorio, suteikia lengvumo ir komforto tiems, kurie turi problemų su žarnynu.
Ingredientai:
pusantro šaukšto linų sėmenų miltų;
pusė litro vandens.
Paruošimo būdas:
Išmaišykite linų sėmenų miltus kambario temperatūros vandenyje.
Puodą su linų sėmenų vandeniu uždėkite ant ugnies, užvirinkite.
Kai skystis užvirs, išjunkite ugnį.
Atvėsinkite kisielių iki kambario temperatūros.
Gerkite pagal įprastą schemą: po stiklinę pusvalandį prieš pirmąjį valgį.
Linų kisielius – gudrybės ir naudingi patarimai
Gėrimo, pagaminto iš linų sėmenų ar miltų, prasmė yra ne tik gydomoji. Išbrinkusios sėklos suteikia kisieliui ypatingą tekstūrą. Užpildant skrandį, atsiranda sotumo jausmas. Tai svarbu, jei auga svoris dėl nuolatinio persivalgymo.
Jei į linų sėmenų kisielių įdėsite medaus, džiovintų abrikosų gabalėlių, razinų, džiovintų slyvų, gausite skanų gėrimą. Jis gali pakeisti vieną iš patiekalų.
Kisielius iš linų miltų arba linų sėklų valo probleminę odą, gydo kepenų (taip pat ir sergant ciroze), skrandžio, skydliaukės, žarnyno ligas, teigiamai veikia virškinimą apskritai. Be to, gėrimas leidžia išvalyti kraujagysles, stabilizuoti spaudimą, sumažina staigaus širdies priepuolio ir insulto riziką.
Naudojant linų sėmenų kisielių, svarbu laikytis šių taisyklių:
- Jūs negalite laikyti gėrimo šaldytuve, jį reikia gerti tik šviežiai paruoštą. Per kelias valandas jis ne tik praranda visus savo privalumus, bet ir gali sukelti žarnyno sutrikimus;
- vartodami kisielių iš linų, turėtumėte gerti daugiau vandens;
- gydymo kursas neturi viršyti dešimties dienų. Norint pasiekti ryškų efektą, reikia kursą pakartoti tris ar keturis kartus su dešimties dienų pertraukomis.
Svarbu neviršyti linų sėmenų leidžiamos paros normos. Tai yra du šaukštai. Norint numesti svorio, sėklų norma per dieną yra 50 gramų.