Prisimenu, kaip šį receptą su gundančia iliustracija išsikirpau iš mamos žurnalo ir įklijavau į savo kulinarinę knygą. Tada mama supyko, kad tai padariau be leidimo: nespėjo perskaityti pusės straipsnio, esančio kitoje pusėje. O braškinį pyragą, deja, išmokau gaminti tik po kelių metų.
Ir dabar, šiais metais, vėl prisiminiau savo receptą, kvepiantį vaikyste. Nors braškės dabar yra aukso vertės, aš nepagailėjau jų uždėti ant pyrago. Žinote, ne kiekvienoje konditerijos parduotuvėje rasite tokį skanėstą!
Kaip pasigaminti paprastą braškių pyragą
Šį vasaros desertą šiemet ruošiau jau du kartus, nepaisant to, kad dar ne braškių sezonas. Pirmą kartą kiek pagailėjau uogų. O antrą kartą viskas pavyko puikiai: 1 kg braškių – puikus kiekis uogų šiam desertui, o žele geriau naudoti rausvą: braškių ar aviečių skonio.
Ingredientai
- 1 kg braškių
- 200 g cukraus
- 900 g paruoštos želės
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 l vandens
- 4 kiaušiniai
- 1 valg. š. želatinos
- 400 g grietinės
- 100 g kvietinių miltų
Gaminimo eiga
1. Pirmiausia pagaminkime biskvitą. Atskirkite baltymus nuo trynių. Į juos įpilkite 50 g cukraus. Baltymus išplakite iki purių putų o trynius tiesiog išmaišykite. Švelniai sumaišykite šias mases.
2. Miltus su kepimo milteliais persijokite į kiaušinių mišinį. Mentele „sulankstykite“ tešlą. Supilkite į nuimamą apie 24 cm skersmens formą. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min.
3. Iškeptą biskvitą atvėsinkite, perpjaukite į 2 dalis. Apatinę įdėkite į tortui naudosimą formą. Želatiną ištirpinkite 100 ml vandens. Kol brinks, sumaišykite grietinę su likusiu cukrumi.
4. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje (15 sek.), atvėsinkite ir sumaišykite su grietine. Ant pyrago į torto formą sudėkite braškes: ratu – puselėmis, o viduryje – nepjaustytas. Ant braškių užpilkite želė.
5. Uždenkite įdarą viršutiniu biskvito sluoksniu. Ant jo gražiai išdėliokite braškių griežinėlius. Paruoškite 900 g raudonos želės. Kai ištirps ir atvės, per porą kartų ja užpilkite pyragą. Tarp sluoksnių bent 10 minučių padėkite desertą į šaldytuvą.
Galiausiai per naktį atšaldykite pyragą šaldytuve. Želė gerai įsigers į pyrago viršų, todėl jis bus sultingas ir minkštas. Ant viršaus esančios braškės įgaus blizgesį, o dalis želės liks skanėsto pakraščiuose. Torto skonis švelnus ir gaivus, kaip tik vasaros savaitgaliui. Skanaus!