Tai, kad sūriai skirti tik gurmanams, tėra mitas. Juk šiuo natūraliu produktu gali mėgautis net ir gyvenantys toli nuo Italijos ar Olandijos. Ir nebūtina bėgti į parduotuvę pirkti importinio sūrio. Juk natūralų ir skanų produktą galima pasigaminti namuose! Šiandien mes jums papasakosime, kam idealiai tinka naminė mocarela ir kaip ją lengvai ir paprastai paruošti.
Naminė mocarela
Mocarela kilusi iš Italijos – tai viena iš minkštojo sūrio rūšių. Iš tiesų, jis yra labai elastingas ir idealiu atveju turėtų tobulai išsitempti. Parduotuvėje mocarela parduodama rutuliukų pavidalu, kurie laikomi sūryme. Taip sūris ilgiau išlaiko savo šviežumą. Žinoma, kartais sunku visiškai pasitikėti gamintojais, kurie be natūralių ingredientų įdeda ir vieną kitą konservantą.
Todėl siūlome sūrį pasigaminti savo virtuvėje. Naminę mocarelą pasigaminti labai paprasta. Jai jums reikės tik 2 ingredientų, neskaitant druskos, ir 30 minučių laisvo laiko. Patikėkite, tokio skanaus sūrio parduotuvėje nenusipirksi! Tada paruoštą mocarelą galima panaudoti neprilygstamam makaronų patiekalui, sumuštiniams ar kaip užkandį prie vyno.
Ingredientai
- 4 litrai naminio pieno
- 8–10 g 9% acto
- 1 valg. š. druskos
Gaminimo eiga
1. Pradėkime nuo ingredientų pasirinkimo. Nors jų yra tik du, reikalavimai jiems yra gana aukšti. Pieną geriau naudoti naminį, nepasterizuotą, be terminio apdorojimo. Actas tinka 9%, bet jį taip pat galima pakeisti citrinos sultimis.
2. Supilkite pieną į puodą ir padėkite ant ugnies. Nuolat maišydami, pašildykite iki 50 laipsnių. Nenustodami maišyti pieną, po šaukštą įpilkite actą. Gali prireikti nuo 8 iki 10 šaukštų. Kai išrūgos pagelsta ir sūris pradeda sušokti į gabaliukus, vadinasi, acto pakanka.
3. Tada išimkite sūrio gabalėlį iš puodo. Perminkykite jį rankomis, kad pašalintumėte skysčio perteklių. Išrūgos per tą laiką turi būti kaitinamos iki maždaug 70 laipsnių. Kai iš jų pradės kilti garai, įberkite 1 valgomąjį šaukštą druskos. Išmaišykite ir įdėkite sūrio gabalėlį atgal į išrūgas. Tada išjunkite ugnį.
4. Maišykite mocarelą, periodiškai panardindami ją į išrūgas, kad sūris sugertų druską. Tada suformuokite mocarelos rutulį ir kelioms minutėms pamerkite į ledinį vandenį. Iš 4 litrų pieno gausite apie 420 g mocarelos.
Šiame vaizdo įrašo galite sužinoti apie visas naminės mocarelos gaminimo subtilybes:
Naminė mocarela yra labai skani, vidutiniškai sūroka ir tampri, kaip ir turi būti. O svarbiausia – tai natūralus rankų darbo gaminys! Šis receptas yra lobis tiems, kurie yra pamišę dėl sūrio. Skanaus!