Prieš kelis mėnesius pakeičiau kavas ir arbatas į gėrimus be kofeino. Man patinka turėti jų keletą variantų namuose, kai noriu vakare išgerti arbatos, nebijodama susigadinti miego. Man labiausiai patinka raudonoji arbata ir gėrimas su imbieru ir citrina. Žolelių arbatas geriu retai. Mėgstamiausia – aviečių lapų arbata.
Aviečių uogas valgome saujomis, verdame uogienę, darome kepinius su jomis, nepelnytai aplenkdami kitas krūmo vietas. Tačiau jos turi tokią pačią vertę kaip ir uogos. Todėl šiandien siūlau pasigaminti arbatos iš aviečių lapų.
Aviečių lapų arbatos nauda
Aviečių lapų arbatoje nėra kofeino ar jo analogų, tačiau ji turi nemažai naudingų savybių. Dėl prakaitavimą skatinančių ir karščiavimą mažinančių savybių ji padeda kovoti su peršalimu. Sutikite, tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku. Be to, ji padeda esant probleminiam virškinimui, normalizuoja miego režimą ir mažina stresą.
Vasarą užplikyti aviečių lapai pasižymi ypač sodriu skoniu, kuris žiemą tampa ne toks ryškus. Kad kvapas kuo labiau išliktų, lapai gali būti fermentuojami. Procesas labai paprastas, nors užtrunka kelias dienas. Bet patikėkite manimi, jūsų pastangos atsipirks!
Nereikės nieko kito, tik pačių aviečių lapų. Iš krūmo viršūnių rinkitės tik pačius jauniausius lapus. Sandariai supakuokite juos į trijų litrų stiklainį iki pat viršaus. Atidarytą stiklainį padėkite į šiltą vietą arba laikykite saulėje 24 valandas.
Tada stiklainio turinį perkelkite į plastikinį maišelį ir įdėkite į šaldiklį dar 24 valandoms.
Galiausiai sušalusius lapelius tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos marle. Kepimo skardą 3 valandoms įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 60 laipsnių. Arba galite uždengti rankšluosčiu ir porai dienų palikti saulėje.
Būtinai pasiruoškite arbatą iš aviečių lapų – žiemą – tai nepamainomas skonis, o vasarą – taip pat geras sprendimas! Būkite sveiki!