Vištų kiaušinių lukštai būna įvairių spalvų ir atspalvių. Nuo ko priklauso spalva? Ar tai turi įtakos kiaušinių kokybei ir skoniui?
Balti ir rudi
Vištos kiaušinių lukštas dažniausiai būna dviejų spalvų: baltos ir rudos (smėlio) (būna įvairių rudos spalvos atspalvių). Kai kuriose šalyse paplitęs įsitikinimas, kad rudo lukšto kiaušiniai yra sveikesni ir natūralesni, o balti kiaušiniai siejami su pramoniniu auginimu. Tačiau šis įsitikinimas nėra teisingas.
Viskas priklauso nuo genų
Kiaušinių lukšto spalva priklauso nuo vištos genų ir plunksnų spalvos. Paukščiai, kurių plunksnos baltos, deda kiaušinius baltais lukštais. Kuo tamsesnės plunksnos, tuo tamsesni kiaušinių lukštai. Kiaušinio lukšto spalvą lemia pigmentas protoporfirinas IX. Daugiausia jo turi vištos, turinčios rudas plunksnas, o mažiausiai – turinčios baltas plunksnas. Žodžiu, viskas priklauso nuo genų.
Pašaras yra svarbus
Žinoma, lukšto spalvai įtakos gali turėti pašaras, auginimo būdas ir patiriamo streso lygis. Tačiau šie veiksniai gali tik šiek tiek pašviesinti arba patamsinti lukštą (visiškai jo spalvos nepakeis).
Lygiai taip pat sveiki
Neabejojama, kad visi kiaušiniai, nepriklausomai nuo lukšto spalvos, yra vienodai sveiki ir turi panašių maistinių medžiagų. Vienintelis skirtumas gali būti lukšto kietumas ir tvirtumas. Jį sudaro magnio, kalcio karbonatas ir fosforo karbonatas. Jei jūsų rankose lukštas neskyla, tai ženklas, kad višta lesė subalansuotą maistą, kuriame gausu kalcio.
Žali kiaušiniai
Įdomu tai, kad yra vištų veislių, kurių kiaušiniai turi žaliai mėlyną lukštą. Taip yra dėl pigmento, vadinamo biliverdinu. Mėlyno ir žalio atspalvių kiaušinius deda šių veislių paukščiai: Dongxiang ir Lushi (abu iš Kinijos), taip pat Araucana (Pietų Amerika) ir Ameraucana (JAV).
Kokios spalvos kiaušinius perkate dažniausiai jūs?