Fantastiška duona, kuriai paruošti nereikia daug darbo.
Tiesiog sumaišykite, pašaukite į orkaitę ir turėsite fantastišką duoną šventiniams pietums ar vakarienei.
Klasikinis mūsų močiučių, kurios visada sunaudodavo maisto likučius, patiekalas.
Mes su vyru juokaudami pavadinome ją duona tinginiams 🙂 Ir ji mums labai patiko!
Jums reikės:
- 1 kg paprastų miltų
- 1 kubelio mielių + drungno vandens (cukraus nedėkite, tešla vis tiek pakils, nesijaudinkite)
- 2 vidutinio dydžio virtų bulvių
- 3 arbatinių šaukštelių druskos
Gaminimo eiga:
Miltus persijokite į dubenį.
Padarykite duobutę, supilkite 200 ml drungno vandens ir sutrupinkite mieles.
Palaukite apie 5 minutes, kol mielės aktyvuosis.
Įdėkite 2 tarkuotas virtas bulves, įberkite druskos.
Įpilkite tiek drungno vandens, kad gautųsi minkšta (ne per tiršta) tešla.
Maišymui galite naudoti maišytuvą su tešlos minkymo šluotele.
Maišykite maždaug 5 minutes.
Šios duonos nereikia minkyti kaip tradicinės duonos.
Uždenkite tešlą ir palikite ją šiltoje vietoje maždaug 30 minučių.
Pažiūrėkite, ar tešla pakilo.
Galite palikti ir ilgiau, tačiau šiltoje virtuvėje ji labai greitai pakils.
Lengvai išmaišykite rankomis ir galite įberti kmynų, sėklų ar kitų ingredientų.
Tešlą sudėkite į riebalais išteptą skardą, palikite kelioms minutėms pakilti ir pašaukite į orkaitę.
Pabarstykite rupia druska.
Kepkite iki 270 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
Tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių.
Kepkite dar 1 valandą.
Išimkite, atvėsinkite ir supjaustykite riekelėmis.
Laikykite duoną suvyniotą į lininį audeklą, ji gali išsilaikyti visą savaitę!
Linkime gero skonio!