Mielės, sausos ar šviežios – nesvarbu, svarbiausia, kad jų būtų. Net jei liko 1 pakelis mielių, jas galima dauginti! Žinau du puikius būdus, kurie padės, kai liks labai mažai mielių. Niekas neliks be duonos!
Šiandien papasakosime kaip iš vieno mielių pakelio pagaminti kad ir 100 pakelių. Dalijamės tikrai veikiančiais mielių dauginimo metodais!
Mielės: sausos ir šviežios
Pirmas dalykas, kurį reikia žinoti, yra tai, kad sausos (birios) ir šviežios (presuotos) mielės gali būti keičiamos vienos kitomis. Tereikia atsiminti, kad 1 dalis sausų mielių yra lygi 3 dalims šviežių. Tai yra, 10 gramų sausų mielių galima pakeisti 30 gramų presuotų ir atvirkščiai.
Be to, presuotas mieles galima užšaldyti. Norint tai padaryti, mielių gabaliukus reikia suvynioti į foliją. Jas geriau atitirpinti folijoje šaldytuve, tuomet atšildytas mieles galima saugiai naudoti pagal paskirtį.
Pirmas būdas
Ingredientai
- 1 a. š. šviežių mielių
- 1 a. š. vandens
- 1 a. š. miltų
Gaminimo eiga
- Mieles suberkite į didesnį indą ir sutrupinkite rankomis. Įpilkite šiek tiek šilto vandens ir išmaišykite.
- Suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Uždenkite masę maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 3 valandas.
- Po 3 valandų ši masė visiškai atitiks įprastas presuotas mieles. Jei sunaudojote beveik visas tokias mieles, jas ir vėl galima „auginti“. Šią masę vėl galima dauginti santykiu 1:1:1 (mielės, vanduo, miltai).
- Šią mielių masę laikykite stikliniame inde su laisvai uždėtu dangteliu.
- Svarbu, kad trečdalis visos masės visada liktų. Į didžiąją dalį reikia pridėti miltų ir vandens kas 5 dienas.
Antras būdas
Pagal šį receptą mūsų močiutės kaimuose gamino naminį raugą, palikdamos gabalėlį raugo kitam kepimui.
Ingredientai
- 11 g sausų mielių
- 150 ml drungno vandens
- 10 valg. š. miltų
Gaminimo eiga
- Į dubenį supilkite sausas mieles ir užpilkite drungnu vandeniu. Išmaišykite šluotele, kad mielės ištirptų vandenyje.
- Suberkite miltus ir rankomis išminkykite tirštą tešlą.
- Tešlą perkelkite į dubenį su dangčiu. Palikite valandai šiltoje vietoje.
- Po 60 minučių šaukštu išmaišykite tešlą ir šaldykite per naktį. Atkreipkite dėmesį, kad kuo ilgiau tokia tešla yra šaldytuve, tuo mielės tampa stipresnės ir geresnės.
- Po dienos tokią tešlą galima dėti į kepinius kaip mieles. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad šios masės reikia imti 3 kartus daugiau nei duonos ar pyrago recepte nurodytas šviežių mielių kiekis. Pavyzdžiui, jei recepte parašyta, kad reikia imti 30 gramų šviežių mielių, tai šios tešlos reikia naudoti 90 gramų.
- Tokią tešlą galima padauginti ir į ją įmaišius miltų ir vandens santykiu 2:1 (2 dalys miltų ir viena dalis vandens).
- Į tokį raugą kas 5 dienas reikia įpilti 65 gramus miltų ir 35 gramus vandens. Išmaišykite masę ir vėl palikite 5 dienoms. Šis procesas gali būti nenutrūkstamas!
Apibendrinimas
Taip pat siūlome išmokti kepti duoną su naminiu raugu, kaip kadaise darė mūsų seneliai. Arba išbandyti mielinį pyragą. Įvairių idėjų ieškokite mūsų svetainės skiltyje „Receptai“.
Sausas ir šviežias mieles galima dauginti bet kuriuo iš aukščiau nurodytų būdų, atsižvelgiant į proporcijas. Primenu, kad 1 dalis sausų mielių prilygsta 3 dalims presuotų.
Duona ar pyragas su tokiomis mielėmis gaunasi daug skanesni nei pirkti parduotuvėje! Sako, pirmas blynas prisvilęs… O ar žinojote, kad pirma duona – ne? Ar kada bandėte dauginti mieles? Ar turite gerą naminės duonos receptą? Jei taip, norėtume apie tai išgirsti komentaruose!