Šis daugiau nei 100 metų senumo receptas yra tikrai labai geras ir tikras lobis šiandieninėje virtuvėje!
Pateikiame jums nuostabų mielinės tešlos receptą ir daugiau nei 100 metų senumo patarimus, kurie užtikrins, kad tešla visada išeitų tobula, o iš jos iškeptos bandelės būtų fantastiškai skanios net ir po kelių dienų.
Pirmasis receptas, kurį jums pateiksime, puikiai tinka ne tik keksiukams, bet ir pyragams bei štrudeliams gaminti. Paslaptis – į tešlą pilamas romas! Dėl jo tešla ne tik tampa minkštesnė ir skanesnė, bet ir, jei nuspręsite iš jos kepti kepinius aliejuje, tešla neįsigeria jo.
Jums reikės:
- 300 ml pieno
- Žiupsnelio druskos
- 3 šaukštų romo
- 100 g sviesto
- 8 vnt. kiaušinių trynių
- 3 šaukštų cukraus pudros
- 400 g pusiau rupių miltų
- 200 g paprastų miltų
- 1 pakelio sausų mielių (originaliame recepte naudojama 25 g šviežių mielių).
Gaminimo eiga:
Laikykitės klasikinės procedūros eigos – pirmiausia iš drungno pieno, mielių ir cukraus paruoškite raugą.
Palaukite, kol susidarys oro burbuliukai.
Atskirame dubenyje sumaišykite kitus tešlai skirtus ingredientus ir supilkite į jį raugą.
Iš pradžių tešlą išmaišykite šakute, tada kruopščiai išminkykite rankomis.
Visus tešlai skirtus ingredientus galiausia sumaišykite virtuviniu maišytuvu.
Palikite tešlą pakilti.
Iš jos labai tinka gaminti aliejuje kepamus kepinius, bet ją galite naudoti kaip pagrindą vaisių pyragams su rūgpieniu ar kitiems pyragams ruošti.
Tikrai taip neatsitiks, kad tešla nepakiltų.
Iškepęs kepinys bus minkštas ir korėtas.
Taip pat jis net ir kitą dieną bus minkštas.
Daugiau nei 100 metų senumo patarimai mielinei tešlai gaminti
Taip pat norime pasidalinti puikiais patarimais, kurie surašyti knygoje „Senolių receptai“. Tai nauja autorės Theresos Vans kulinarinė knyga.
Patarimai apie rūgpienį + senovinis receptas
Kad pyragaičiai visada gerai iškeptų, turi būti:
- Miltai geros rūšies, sausi ir ne šalti.
- Mielės šviežios ir nepasenusios.
- Tinkamai paruošta tešla.
- Tešla gerai pakilusi.
- Kepinys puikiai iškepęs.
Miltai turi būti atnešit į šiltą vietą ne trumpiau kaip 12 valandų prieš tešlos kildinimą.
Anksčiau miltai dažniausiai būdavo naminiai, kvietiniai, tačiau dabar net kaimuose pyragai kepami ne iš naminių miltų, o iš miltų, kurie nebe tokios geros kokybės.
Miltai turi būti ne tik smulkūs, bet ir gerai išsijoti. Indai, kuriuose tešla ruošiama, turi būti ne tik švarūs ir sausi, bet ir šilti.
Sviestas arba taukai visada turi būti gerai ištirpinti, o kur yra išimtis, ten ji ir būna nurodoma.
Net aliejus turi būti šiltas, bet ne karštas.
Kiaušinius, jei jie yra šalti, ypač žiemą, prieš dedant į tešlą reikia išplakti su plaktuvu šiltame piene.
Netgi įdarai neturėtų būti šalti. Gerai, jei jie taip pat paruošiami iš anksto ir laikomi šiltoje vietoje.
Cukrus visur turi būti gerai išplakamas, cukraus pudra persijojama, tik sirupas gaminamas iš paprasto cukraus. Priešingu atveju nurodoma, kur jis būna kitoks.
Mielės visada mirkomos šiltame piene, o kad greičiau pakiltų, įdedama šiek tiek cukraus.
Toliau pateiktas receptas puikiai tiks kaip pagrindas kitiems gaminiams ruošti.
Receptas:
Į 300 ml šilto (drungno) pieno įdėkite 35 g mielių ir žiupsnelį cukraus. Kai mielės pakils, mišinį perpilkite į dubenį, į jį įberkite 28 šaukštus miltų ir iš jų paruoškite raugą.
Padėkite jį šiltoje vietoje, o kai pakils, į raugą sudėkite visus likusius produktus, ir užminkykite maždaug apskritimo dydžio tešlą, t. y.: reikės 28 šaukštų miltų, šiek tiek druskos, 2 šaukštų cukraus, 5 kiaušinių trynių ir 21 šaukšto sviesto.
Ruošiant tešlą, sviestas visada dedamas pačioje pabaigoje.
Iš šios tešlos galite iš karto kepti įvairius pyragus, bandeles, apkepus ir t.t.
Tešla turi gerai pakilti ant kepimo skardos ir tada galėsite kepti.
Linkime gerų skonių!