Turbūt jau nuo vaikystės žinote, kad varškė yra labai naudingas maisto produktas. Reguliariai valgydami varškę galime aprūpinti organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir mineralais, varškė gali padėti efektyviau mesti svorį ar priaugti raumenų masės. Priežasčių, kodėl vertėtų varškę įtraukti į savo mitybos racioną, yra tikrai nemažai, taigi, aptarkime pačias svarbiausias.
1. Naudingos maistinės medžiagos
Varškė yra svarbus baltymų, B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis.
Varškės sudėtyje yra kazeino, lėtai virškinamo baltymo, kuris padeda greičiau priaugti raumenų masės. Varškė yra itin naudinga vegetarams, nes joje yra daug baltymų.
Varškė yra puikus kalcio, fosforo ir kitų svarbių maistinių medžiagų šaltinis, todėl varškę rekomenduojama valgyti nėščioms ir sportuojančioms moterims.
Varškėje gausu B grupės vitaminų – medžiagų, gyvybiškai svarbių daugeliui organizmo medžiagų apykaitos funkcijų:
- Vitaminas B12 svarbus smegenims ir kalcio pasisavinimui;
- Riboflavinas angliavandenius paverčia energija;
- Pantoteno rūgštis dalyvauja baltymų, aminorūgščių, riebalų ir angliavandenių apykaitoje;
- Tiaminas cukrų paverčia energija;
- Niacinas yra svarbus virškinimui ir cholesterolio kiekio mažinimui;
- Folio rūgštis skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, palaiko sveiką širdį ir yra ypač svarbi nėščioms moterims, nes folio rūgštis skatina vaisiaus vystymąsi.
2. Raumenų masės didinimas
Varškė ne tik sukelia sotumo jausmą, bet taip pat padeda efektyviau mesti svorį. Jei siekiate priaugti raumenų masės, varškė yra tiesiog nepakeičiamas maisto produktas. Varškėje esantis kazeinas skatina raumenų augimą, o didelis konjuguotos linolo rūgšties (CLA) kiekis padeda efektyviau deginti riebalus juosmens srityje.
3. Kaulų stiprinimas
Pieno produktuose esantis kalcis yra ypatingai svarbus kaulams. 100 g varškės yra 8% rekomenduojamos kalcio paros normos. Šis mineralas būtinas kaulų ir dantų formavimui bei stiprinimui, taip pat kalcis yra svarbus kaulų ligų, tokių kaip osteoporozė, prevencijai. Kalcis yra ypač reikalingas ir vaikams, ir suaugusiems žmonėms.
4. Sveikesnė širdis
Varškėje esantis magnis padeda palaikyti širdies sveikatą. Reguliariai valgydami varškę sumažinsite širdies priepuolių riziką.
5. Antioksidacinis poveikis
Varškėje yra seleno – galingo antioksidanto, kuris padeda kovoti su ląstelių pažeidimais. Mokslininkai nustatė, kad selenas gali padėti sumažinti prostatos vėžio ir kitų rūšių vėžio riziką. Rekomenduojama seleno paros norma yra gana nedidelė – maždaug 50–70 mikrogramų, tačiau seleno trūkumas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
6. Mažesnė krūties vėžio rizika
Varškėje esantis kalcis ir vitaminas D mažina krūties vėžio riziką, todėl šis maisto produktas yra ypač naudingas moterims menopauzės laikotarpiu. Vyresnėms nei 40 metų moterims varškę rekomenduojama įtraukti į reguliarų mitybos racioną.