Home Sveikata Naudingiausių arbatų TOP-4

Naudingiausių arbatų TOP-4

0
Naudingiausių arbatų TOP-4

Arbatą geriame ir žiemą, ir vasarą. Įdomu tai, kad visame pasaulyje arbata yra antras populiariausias gėrimas, kurį populiarumu nurungia tik vanduo. Arbatos rūšių yra tikrai nemažai, todėl gana dažnai keliamas klausimas, kokia arbata yra pati naudingiausia.

4 naudingiausios arbatos rūšys

1. Žalioji arbata

Tyrimai rodo, kad didelio intensyvumo intervalinės treniruotės ir žaliosios arbatos papildų derinimas gali turėti teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje. Be to, prieš treniruotę reguliarus žaliosios arbatos ekstrakto vartojimas gali padidinti VO2 max (maksimalų deguonies įsisavinimą) mankštos metu.

Viena iš galimų to priežasčių yra tai, kad žaliojoje arbatoje esanti katechino polifenolio junginių  gausa gali padidinti raumenų kraujotaką ir pagerinti deguonies pernešimą kraujyje. Žinoma, šių tyrimų metu buvo naudojami didelės koncentracijos žaliosios arbatos papildai, todėl sunku pasakyti, kiek žaliosios arbatos reikėtų išgerti, kad pastebėtumėme teigiamus rezultatus. Vis dėlto,  mokslininkai teigia, kad reguliariai gerdami žaliąją arbatą, galime ženkliai sumažinti diabeto, insulto, depresijos ir širdies ligų riziką.

2. Matcha

Matcha gaminama iš džiovintų arbatos lapelių, o vėliau sumalama į miltelius – tokiu būdu padidinama  veikliųjų medžiagų koncentracija. Šioje arbatoje gausu antioksidantų, įskaitant ir unikalų žaliosios arbatos junginį epigalokatechino galatą (EGCG). Tyrimai rodo, kad EGCG gali padėti sumažinti vėžio, hipertenzijos ir  kraujagyslių kalkėjimo riziką.

Taip pat EGCG  gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ligų ar gripo, be to,  tai ypač naudinga tiems, kurie daug sportuoja ir gali turėti silpnesnį imunitetą. Įrodyta, kad ši arbata taip pat gali padėti atitolinti smegenų senėjimo procesus.

Matcha  arbatoje yra šiek tiek kofeino ir  aminorūgšties L-teanino, kuris  pasižymi nerimą mažinančiu  poveikiu. Aukščiausios kokybės matcha yra ryškiai žalsvos spalvos ir pasižymi maloniu aromatu.

3. Juodoji arbata

Egzistuoja daugybė juodosios arbatos rūšių: Earl Grey, Darjeeling, English Breakfast, ir t.t.  Priklausomai nuo juodosios arbatos rūšies, gali skirtis šios arbatos skonis ir aromatas. Juodojoje arbatoje nėra tiek daug antioksidantų, kiek žaliojoje arbatoje, tačiau ši arbata  taip pat yra naudinga širdžiai. Vos vienas puodelis nesaldintos juodosios arbatos per dieną gali maždaug 4% sumažinti ankstyvos mirties nuo širdies ligų riziką.

Juodoji arbata padeda veiksmingai mažinti blogojo cholesterolio kiekį  kraujyje ir didina gerojo cholesterolio kiekį. Juodojoje arbatoje yra daugiau kofeino nei žaliojoje arbatoje, todėl ją geriausia gerti ryte. Viename puodelyje kavos yra toks pat kofeino kiekis kaip ir juodosios arbatos puodelyje.

4. Ulongo arbata

Ulongo arbata pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, o tai reiškia, kad ji gali padėti sumažinti ląsteles žalojančių laisvųjų radikalų poveikį ir apsaugoti nuo tam tikrų ligų, tokių kaip krūties vėžys. Nauji tyrimai parodė, kad reguliarus ulongo arbatos gėrimas gali pagerinti virškinimą ir sustiprinti imunitetą.

Kaip tinkamai paruošti arbatą?

Visų pirma, naudinga žinoti, kad verdant arbatą 3 minutes ir ilgiau, į vandenį gali išsiskirti keletas naudingų antioksidantų. Negerkite per karštos arbatos, kad nepažeistumėte stemplės (saugu rinktis ne aukštesnę nei 60 C temperatūrą). Per karšti gėrimai gali pažeisti gerklės ląsteles ir padidinti vėžio riziką. Biri arbata paprastai yra skanesnė ir sveikesnė nei arbata maišeliuose, kuriuose gali būti saldiklių ir kitų priedų. Jei norite pasaldinti arbatą, tam geriausia rinktis cukrų arba medų.