Augalinis aliejus, cukrus, mielės ir miltai. Stebuklingai šie ingredientai virsta nuostabiu saldumu. Švelni ir neįtikėtinai puri tešla tirpsta burnoje kaip cukraus vata. Ir palieka malonų nerūpestingos vaikystės poskonį. Juk būtent tokiomis spurgomis kažkada mus džiugino mylimos močiutės. Nuostabiai skanios spurgos bus puikus pasirinkimas gerai nuotaikai ir žvalumo užtaisui.
Žinoma, nedažnai galite pasilepinti tokiu desertu, nes jis kepamas aliejuje. Tačiau kartais, o ypač atėjus žiemai, pora spurgų tikrai nepakenks. Kad šaltais vakarais sušiltumėte, reikia valgyti skaniai! Taigi, pradėkime gaminti!
Beprotiškai skanios ir purios spurgos pagal mūsų močiučių receptą
Ingredientai
- Išsijoti kvietiniai miltai (pagal tešlos konsistenciją)
- 50 g drėgnų mielių
- 2 valg. š. cukraus
- 500 ml vandens
- 1 žiupsnelis druskos
- 6 stiklinės bekvapio augalinio aliejaus
- 1,5 valg. š. degtinės
- cukraus pudra apibarstymui
- saldus įdaras pagal skonį
Gaminimo eiga
1. Pirmiausia į viryklę mažame puode reikia supilti pusę litro vandens. Kai užvirs, įpilkite cukraus, druskos ir porą šaukštų rafinuoto augalinio aliejaus. Leiskite mišiniui virti vieną minutę. Tada palikite puodą atvėsti.
2. Į karštą mišinį supilkite pusantro šaukšto degtinės ir šiltu vandeniu atskiestų mielių (vanduo neturi būti karštesnis nei 30 laipsnių). Palaipsniui suberkite persijotus kvietinius miltus ir minkykite tešlą. Kai bus pakankamai elastinga, uždenkite servetėle ar rankšluosčiu. Tada perkelkite į šiltą vietą pakilti apie pusantros valandos.
3. Kol mūsų tešla po truputį kyla, turime pagalvoti apie įdarą. Tai gali būti bet kas: nuo uogienės ar marmelado, kondensuoto pieno ir medaus iki šviežių vaisių su uogomis. Kai kurios šeimininkės į spurgas paprastai deda aguonų. Pasirodo, beje, tai beprotiškai skanu, nors ir neįprasta. Taigi, drąsiai eksperimentuokite su įdaru. Kaip sakoma, sviestu košės nesugadinsi.
4. Po pusantros valandos galite pradėti lipdyti spurgas. Jei norite, viduje padarykite skylę. Tiesiog stebėkite įdarą, jis kartais tokiais atvejais bando išbėgti iš spurgos. Gilioje keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir sudėkite spurgas kepti.
Prieš patiekiant, lengvai atvėsusios spurgos gausiai apibarstomos cukraus pudra. Taip pat ant viršaus galite užpilti skysto medaus ir papuošti mėtų lapeliais. Arba naudokite ryškius saldainių pabarstukus. Skanaus!