Mano močiutė visada sakydavo, kad į kiekvieną duonos tešlą ar naminį pyragą reikia dėti bulvių, kad pyragas ilgai išliktų šviežias, būtų drėgnas ir būtų dar skanesnis.
Iki šiol prisimenu jos patarimus ir juos naudoju.
Pateiksiu jums du puikius naminių bulvių tešlos pyragaičių receptus.
Pirmasis – skanių bandelių receptas, o antrasis – 100 metų senumo duonos receptas.
Paprastos bulvių bandelės
Pasigaminkite purias bandeles namuose pagal seną, bet gerą receptą.
Tinka kaip garnyras prie šaltų ir karštų patiekalų. Svarbiausia, kad bandelės išlieka traškios net kelias dienas.
Jums reikės:
- 2 bulvių (250 g)
- 500 g paprastų miltų
- 2 arbatinių šaukštelių cukraus
- 7 g sausų mielių
- 230 ml vandens
- 2 šaukštelių druskos
- 30 g augalinio aliejaus
Gaminimo eiga:
Subadykite bulves mediniu iešmeliu ar dantų krapštuku ir 10 minučių kepkite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje, arba tiesiog virkite kaip įprasta.
Tuomet jas sugrūskite, kad gautųsi košė.
Sudėkite bulvių košę į dubenį ir palikite atvėsti.
Tada suberkite miltus, mieles, cukrų, aliejų, išmaišykite rankomis, įberkite druskos ir vandens ir maišykite, kol gausite tešlą.
Į dubenį įpilkite šiek tiek aliejaus, ištepkite juo sieneles, sudėkite tešlą atgal į dubenį, uždenkite dangčiu ir palikite 2 valandas kilti.
Išimkite tešlą, pabarstykite miltais, iškočiokite rankomis ritinio formą ir padalykite į 6 dalis.
Iš tešlos suformuokite nedidelius apvalius rutuliukus, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždenkite maistine plėvele ir palikite pakilti dar 20 minučių.
Įdėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių 180°C temperatūroje.
Bandeles reikia kepti, kol jos įgauna auksinę spalvą.
100 metų senumo bulvių duonos receptas
Fantastiška duona, kuriai beveik nereikės didesnių pastangų.
Tereikės išvirti 3 mažesnes bulves, kurias tiesiog reikės sutarkuoti ir sudėti tiesiai į tešlą.
Šis puikus patarimas duonai suteikia minkštumo ir purumo.
Jums reikės:
- 1 kg paprastų miltų
- 1 kubelio šviežių mielių
- 400 ml šilto vandens
- 3 vnt. (mažesnių) virtų bulvių
- 3 šaukštelių druskos
Gaminimo eiga:
Persijokite miltus į dubenį.
Viduryje padarykite duobutę, įberkite 3 arbatinius šaukštelius druskos.
Ištirpinkite mieles stiklinėje su 200 ml vandens ir palikite šiek tiek pastovėti.
Susidarys raugas, kurį įmaišykite į miltus.
Sudėkite tarkuotas bulves ir užminkykite vientisą tešlą.
Jei tešla bus per tiršta, įpilkite daugiau vandens.
Jei tešla per skysta, įberkite šiek tiek daugiau miltų (priklausomai nuo miltų kokybės).
Suformuotą tešlos rutulį uždenkite rankšluosčiu.
Palikite šiltai pakilti apie 20 minučių.
Po 20 minučių galite įberti kmynų ar kitų sėklų.
Sudėkite tešlą į stiklinį indą (dugną išklokite kepimo popieriumi).
Palikite šiek tiek pakilti.
Aštriu peiliu įpjaukite tešlos paviršių ir iškepkite.
Kepkite 15 minučių 270 laipsnių temperatūroje (nustatykite pačią aukščiausią orkaitės temperatūrą).
Tada sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių.
Kepkite dar 55 minutes, bet nuolat stebėkite.
Iškepusią duoną atvėsinkite ir supjaustykite riekelėmis.
Skani senovinė duona paruošta!
Linkime gero skonio!